Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «κλείδωμα»

Αν δεν «κλειδώσει» πρώτα το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ, δεν πάμε στις κάλπες, λέει ο πρωθυπουργός. Μα, αν καθυστερήσουμε, μπορεί να τις χάσουμε τις εκλογές και τότε πάει «η κουτάλα», παραπονιούνται πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Δεν πειράζει, απαντά ο Σημίτης, αρκεί να εξασφαλιστεί το «κλείδωμα» της Ελλάδας στο «λάκκο των λεόντων» κι ας διακινδυνεύσουμε ακόμα και την «κουτάλα».

Δεν μπορούμε παρά ν' αναγνωρίσουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδεολόγος και δεν προκρίνει το προσωπικό και κομματικό όφελος έναντι των μεγάλων εθνικών στόχων. Θα πείτε, αφού ακόμα κι αν γίνει πρωθυπουργός ο Καραμανλής η ΟΝΕ δεν κινδυνεύει, γιατί ο Σημίτης επιμένει να είναι αυτός, που θα βάλει την «τζίφρα» του; Ε, είναι και θέμα υστεροφημίας. Υστερα, ο Σημίτης είναι σοβαρός άνθρωπος κι όταν δεσμεύεται για κάτι - και για την ΟΝΕ έχει, πολλάκις, δεσμευτεί - κρατάει το λόγο του. Και δε δεσμεύτηκε στο λαό, τον οποίο «γράφει εκεί που δεν πιάνει το μελάνι», αλλά σε κάποιους που ο ίδιος εκτιμά.

Τι θέλετε, δηλαδή; Να «ρίξει» τον Κλίντον, που τον ανακήρυξε «βαλκανιάρχη»; Να στενοχωρήσει τον Ντ' Αλέμα, που είναι ομοϊδεάτης του, ξεχνώντας πως συνεργάστηκαν αρμονικά στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία και τη βοήθεια που του προσφέρει στην υπόθεση της «κεντροαριστεράς»; `Η να πικράνει τον Ιάσονα του ΣΕΒ, που τον έχει στα «όπα - όπα»; Α, πα, πα, πα - που λέει και η Βανδή - τέτοια πράγματα δεν κάνει ο Σημίτης.

Αφήστε που αν - ο μη γένοιτο - έκανε την «κουσουκέλα», που λέει και ο Κακαουνάκης κι «άφηνε τη δουλιά στη μέση», θα τον κατηγορούσε μέχρι και ο Πρετεντέρης, που, ναι μεν τον «πάει πολύ», αλλά, ως βέρος εκσυγχρονιστής, δε «σηκώνει» υπαναχωρήσεις, ιδιαίτερα σε θέματα, όπως η ΟΝΕ, ενώ ήδη τον «κατσαδιάζει», που δεν ξεμπέρδεψε ακόμα με τους κομμουνιστές, στέλνοντάς τους στην εξορία.

Μην παρασύρεστε, βλέποντας τον Πρετεντέρη να καλεί στις εκπομπές του στην τηλεόραση υμνητές και γλείφτες του Σημίτη - όπως προχτές βράδυ τον Κωστόπουλο του «Νίτρο» και τον Ανδρουλάκη, οι οποίοι, εν μέσω βαθυστόχαστων αναλύσεων περί πολιτικής αποκοπής των γεννητικών οργάνων και ενδιαφερουσών συζητήσεων περί του «νέου λουκ» των πολιτικών αρχηγών και των συζύγων τους, εκθείαζαν τον πρωθυπουργό και την πολιτική του - γιατί μπορεί εύκολα «να τα πάρει στο κρανίο» (θυμάστε πώς πέταξε το μπουκάλι στο γήπεδο) και να «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» προς τον Καραμανλή, καθότι ο εκσυγχρονισμός δε συνταυτίζεται με πρόσωπα, αλλά με ιδέες. Και άντε μετά, ο Σημίτης να βρει άλλον τόσο αφοσιωμένο και ικανό γελωτοποιό. Ούτε ο Πανταγιάς και ο Τσουκάτος, δηλαδή.

Αλλά, μη φοβάστε, «έχουν γνώση οι φύλακες». Μπορεί μεν «νυν υπέρ πάντων ΟΝΕ», αλλά ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ δε θα κάτσουν «με σταυρωμένα χέρια», να τους κερδίσει η ΝΔ. Και τα «γκαλοπάκια» τους θα φτιάξουν για να δημιουργούν «κλίμα» υπέρ τους και τα «ρουσφετάκια» τους θα κάνουν για να μαζέψουν «ψόφια» ψηφάκια και συνειδήσεις θα εκβιάσουν, προβάλλοντας τον «μπαμπούλα της επαράτου» και τους πραγματικούς πολιτικούς αντιπάλους τους - τους κομμουνιστές, πρώτα και κύρια - θα κυνηγήσουν, όπως και όσο μπορούν.

Δε βλέπετε τι υπόσχονται στους ανέργους, που, αυτές τις μέρες, στριμώχνονται σε τεράστιες ουρές, να κάνουν μια αίτηση πρόσληψης στις τράπεζες και σε δημόσιες υπηρεσίες; Δεν ακούσατε τι τάζουν στους αγρότες και ιδιαίτερα στους Θεσσαλούς, που βρίσκονται ξανά σε κινητοποιήσεις; Δεν αντιλαμβάνεστε «πού το πάνε», βάζοντας τον Γιαννόπουλο να καταθέτει μηνύσεις και αγωγές κατά του «Ριζοσπάστη»;

Τώρα, αν πάρ' όλα αυτά «σπάσει ο διάβολος το ποδάρι» και χαθεί η «κουτάλα» της κυβερνητικής εξουσίας, ε, ας «φάνε» κάτι και οι της ΝΔ, που τόσα χρόνια είναι στην «απ' έξω». Είναι πολλά τα λεφτά - πακέτα της ΕΕ, Ολυμπιάδα κ.ά. - και φτάνουν για όλους, όσοι, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως «αντιπολίτευση», νταραβερίζονται με την οικονομική εξουσία. Αρκεί να «κλειδώσει» καλά η ΟΝΕ και κανένας τους δε θα πάει χαμένος.

Μόνο μη γίνει κανένα «θαύμα» και την «πατήσουν» στις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τότε μπορεί να «ξεκλειδώσει» η ΟΝΕ και «κλάφτα Πρετεντέρη»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ