ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στους δρόμους και την κάλπη

Αρχίζουν την επόμενη βδομάδα οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες της Καρδίτσας και ολόκληρης της Θεσσαλίας δεν ξεγελιούνται από τα προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, όπως για παράδειγμα το τελευταίο εγχείρημα αναγγελίας καταβολής «ειδικών» ψευτο - αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Γιατί οι Καρδιτσιώτες και γενικότερα οι Θεσσαλοί αγρότες δεν τρώνε ούτε «κουτόχορτο», ούτε «λοτούς» για να πιστέψουν τον κατ' επάγγελμα ψεύτη υπουργό Γεωργίας.

Γι' αυτό ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νέες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες στην περιοχή - στις 19 του μήνα νομαρχικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, στις 24 του Γενάρη στη Λάρισα με την προοπτική συντονισμού της πάλης σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις αρχές του Φλεβάρη - συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στην κατεύθυνση γίνονται και θα γίνουν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις επαρχίες και τα μεγαλοχώρια των θεσσαλικών νομών για το καλύτερο συντονισμό και την επιτυχία του αγώνα. Παράλληλα, γίνονται και θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους άλλων φορέων της Θεσσαλίας, προκειμένου να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών και να λάβει ο αγώνας παλλαϊκό χαρακτήρα.

Και, βεβαίως, όταν έρθει ξανά η ώρα της κάλπης, οι αγρότες της Θεσσαλίας «έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα» της κυβέρνησης, αλλά και όλων όσων συμφωνούν και με διάφορους τρόπους υπηρετούν αυτή την αντιαγροτική πολιτική.


ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κυβερνητική απάτη με ψευτοαποζημιώσεις

Το υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε προεκλογική εγκύκλιο ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να δοθούν «ειδικές» ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ για τις καλοκαιριάτικες ζημιές στη βαμβακοπαραγωγή. Ομως, οι ψευτοαποζημιώσεις αυτές, αν ποτέ δοθούν, αφορούν ελάχιστα ποσά και ελάχιστους παραγωγούς

Στιγμιότυπα από περσινή κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Στιγμιότυπα από περσινή κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Με μια νέα, προεκλογική απάτη επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεγελάσει τους αγρότες - και ιδιαίτερα της Καρδίτσας - προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία και ν' αποφύγει το ΠΑΣΟΚ ένα ακόμα μεγαλύτερο «μαύρισμα» από τον αγροτικό κόσμο στις ερχόμενες εκλογές.

Η νέα απάτη αφορά στην εγκύκλιο του υπουργείου Γεωργίας, που στάλθηκε στη Νομαρχία Καρδίτσας, με την οποία ανακοινώνεται ότι θα δοθούν «ειδικές» αποζημιώσεις, μέσω των ΠΣΕΑ, στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, κατά το χρονικό διάστημα από 23 - 8 - 99 μέχρι και 19 - 9 - 99 και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ ή άλλο φορέα του δημοσίου.

Και πρόκειται για απάτη, διότι - όπως θα φανεί καθαρά από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε παρακάτω - δε θα δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις, λόγω των περιορισμών και των αποκλεισμών που η ίδια η εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας θέτει.

Βεβαίως, η κυβέρνηση θέλει να κρατάει «ομήρους» τους αγρότες του νομού, καλώντας τους να περιμένουν και «κάτι θα πάρουν», με στόχο να μη συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και κάποιοι απ' αυτούς να ξεγελαστούν και να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι η εγκύκλιος αφορά μόνο τους βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι ανάλογες ζημιές έχει υποστεί η παραγωγή και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω κι αυτής της προεκλογικής απάτης, να σταματήσει το αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Καρδίτσας, που διακρίνεται για την αγωνιστικότητά του, τη μαζικότητα και το δυναμισμό της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται και δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Αλλο ζητούσαν


Το αίτημα των αγροτών της Καρδίτσας σχετικά με το πρόβλημα της φετινής μειωμένης παραγωγής βαμβακιού στο νομό - ένα από τα αιτήματα, γιατί υπάρχουν και τ' άλλα βασικά αιτήματα τα οποία αφορούν στην κατάργηση των κανονισμών και των άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς κ.ά. - είναι διαφορετικό, απ' αυτό που εμφανίζεται δήθεν να ικανοποιεί η κυβέρνηση.

Οι Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγοί ζητούν συγκεκριμένα ν' αποζημιωθούν για όλη την ποσότητα που υπολείπεται από αυτή που ορίστηκε ως προσδοκώμενη μέση στρεμματική παραγωγή από τον Οργανισμό Βάμβακος για φέτος στο νομό και η οποία θα κυμαινόταν στα 320 κιλά το στρέμμα. Δηλαδή, αν ένας αγρότης είχε παραγωγή, π.χ., 200 κιλά, θα πρέπει να αποζημιωθεί για τα 120 κιλά που έχασε λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. (Να σημειωθεί ότι φέτος στην Καρδίτσα η στρεμματική παραγωγή έφτασε κατά μέσο όρο στα 220 κιλά, ενώ πολλοί παραγωγοί δε συγκέντρωσαν ούτε 100 κιλά το στρέμμα). Με βάση, όμως, την εγκύκλιο του υπουργείου Γεωργίας, το ποσοστό της ζημιάς στην παραγωγή του βαμβακιού θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας, πριν το έτος της ζημιάς, τριετίας και όχι με βάση την εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος για το μέσο όρο της φετινής στρεμματικής παραγωγής. Με δεδομένο, δε, ότι τα τρία τελευταία χρόνια η παραγωγή βαμβακιού στην Καρδίτσα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα - λόγω καιρικών και άλλων δυσμενών συνθηκών - γίνεται φανερό ότι το ποσοστό της ζημιάς που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα καλυφθεί θα είναι ελάχιστο, αν όχι μηδαμινό. Στην εγκύκλιο αναφέρεται μεν ότι «σε περίπτωση που σε ένα ή περισσότερα από τα τρία προηγούμενα της ζημιάς χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση της παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τότε δε θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγή του έτους ή των ετών αυτών, αλλά η παραγωγή αντίστοιχου αριθμού αμέσως προηγούμενων ετών με κανονική παραγωγή», όμως δε διευκρινίζεται ποια και πόση θεωρεί ως «σημαντική μείωση», μ' αποτέλεσμα να μην εγγυάται ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα πάρουν τελικά ουσιαστική αποζημίωση.

Ελάχιστοι δικαιούχοι

Επιπλέον, δε - κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο - από το δικαίωμα να πάρουν αποζημίωση για τις καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες, αποκλείονται όσοι αγρότες, εκτός από την απασχόλησή τους με τη γεωργία κάνουν μερικά μεροκάματα, ή έχουν ένα μαγαζί στο χωριό για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Οσον αφορά στο πότε, στο πώς και το πόσο θ' αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, η εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας δεν το διευκρινίζει, προφανώς για να μη δεσμευτεί και, φυσικά, για να είναι στο «περίμενε» μέχρι τις εκλογές οι αγρότες.

Το μόνο που αναφέρει είναι ότι δικαιούχοι αποζημίωσης θα είναι οι παραγωγοί των οποίων το ποσοστό ζημιάς είναι 30% και πάνω, στο σύνολο, της κάθε καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός που υπέστη ζημιά λίγο κάτω από 30% στο σύνολο της καλλιέργειάς του δε θα πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πάντως, αν ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν το 1996 ξανά μόνο για τους Καρδιτσιώτες αγρότες και πάλι τότε εν μέσω μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θ' αποζημιώνονται μόνο για το 30% του ποσοστού της ζημιάς που εκτιμήθηκε ότι υπέστησαν. Για παράδειγμα: Με βάση ότι ο μέσος όρος στρεμματικής παραγωγής βαμβακιού, τα τελευταία 3 χρόνια, στην Καρδίτσα κυμάνθηκε στα 250 κιλά περίπου, ένας παραγωγός που υπέστη ζημιά στο 30% της παραγωγής, και συγκέντρωσε 175 κιλά το στρέμμα, θα αποζημιωθεί για το 30% της ζημιάς, που σημαίνει πως θα πληρωθεί αντί για τα 75 κιλά που έχασε, μόνο για τα 22,5 κιλά (!), δηλαδή πενταροδεκάρες.

Πάντως, όπως προαναφέραμε, η εγκύκλιος δε λέει πώς, πόσο και πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις κι απλώς αναφέρει ότι θα γίνουν πρώτα οι δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, μετά θα γίνει η εξατομίκευση των ζημιών από επιτροπές, όπως προβλέπεται από τη με αριθμ. 331117/5 - 12 - 84 κοινή απόφαση των υπουργών Προεδρίας Κυβέρνησης και Γεωργίας, οι πίνακες θα τοιχοκολληθούν επί δεκαήμερο στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα, θα υποβληθούν ενστάσεις των παραγωγών αν υπάρχουν. Επίσης θα σταλούν τα σχετικά «κιτάπια» στην ΕΕ κι αν δοθεί έγκριση, τότε θα επιστραφούν εδώ στις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά θ' ανακοινωθεί πότε, πώς και πόσες αποζημιώσεις θα δοθούν! «Ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι», δηλαδή, και αφού θα έχουν περάσει οι εκλογές, «μην τον είδατε τον Παναγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ