ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώνει η κυβερνητική πρακτική

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η εκδήλωση της νέας κυβερνητικής προσπάθειας φίμωσης του «Ριζοσπάστη», που εκφράστηκε με την κατάθεση αγωγής εναντίον της εφημερίδας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλο, για «συκοφαντική δυσφήμιση» επειδή δημοσίευσε όλα τα στοιχεία που ήρθαν στο φως μετά τη μήνυσή του εναντίον του Θ. Κατριβάνου. Μια αγωγή που επί της ουσίας βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και αμφισβητεί το δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού. Μια αγωγή μέσω της οποίας επιχειρείται να καταπνιγεί κάθε φωνή που ασκεί πολιτική κριτική, μια αγωγή που αποσκοπεί στην εξόντωση, από κάθε άποψη, του «Ρ». Της εφημερίδας που, απηχώντας τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ και με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, καταδικάζει και αντιπαλεύει την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Οι πραγματικοί στόχοι του Ε. Γιαννόπουλου έγιναν αμέσως αντιληπτοί από πλήθος φορέων και παραγόντων της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, που καταδικάζουν με έντονο ύφος την άσκηση πολιτικής δίωξης. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που καλύπτει, στηρίζει, υποθάλπει τέτοιες ενέργειες.

Η εφημερίδα από χτες κατακλύζεται στην κυριολεξία από δηλώσεις καταδίκης της κυβερνητικής πρακτικής, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, παράγοντες της δημοσιογραφίας, του πνεύματος, αλλά και από πολιτικούς όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
Θύμα, η αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκης τόνισε αναφορικά με την αγωγή εναντίον του «Ρ»: «Η όλη αντιδικία, που αποτέλεσε την αφετηρία της μήνυσης, είναι μία οδυνηρή κατάσταση για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Αυτό επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο τώρα που η μήνυση είναι σε βάρος μιας κατεξοχήν πολιτικής εφημερίδας, με ρητή τοποθέτηση. Διατρέχει τον κίνδυνο, η Δικαιοσύνη να εμπλακεί εις τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πότε θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τον κατήφορο που συντελείται, ο οποίος κύριο και πρωταρχικό θύμα έχει την αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Γελοιοποιούν τους θεσμούς

Για γελοιοποίηση των θεσμών και προσπάθεια φίμωσης του Τύπου έκανε λόγο ο Μανώλης Δασκαλάκης, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, αναφερόμενος στη δίωξη που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Συγκεκριμένα, ο Μ. Δασκαλάκης με δήλωσή του στο «Ρ» είπε: «Οι αλλεπάλληλες παρόμοιες διώξεις, που παρακολουθούμε τελευταία, και τους θεσμούς γελοιοποιούν και τους πολίτες απογοητεύουν. Δεν επιλύονται με παρόμοιο τρόπο τέτοια θέματα, δεν υποκαθίστανται έτσι υπολήψεις και βέβαια δεν μπορεί να φιμώνονται ούτε εφημερίδες ούτε άνθρωποι για ό,τι αφορά την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ολοι έχουν υποχρέωση να πουν ό,τι γνωρίζουν για να αποδίδονται στον καθένα και τα εύσημα και οι ευθύνες και να μη διαστρεβλώνεται η πραγματική ιστορία και ο ρόλος που ο καθένας είχε μέσα σ' αυτήν».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πολιτική δίωξη που νοθεύει τη δημοκρατία

Τη μορφή πολιτικής δίωξης, η οποία είναι εντελώς απαράδεκτη και νοθεύει και βλάπτει τη δημοκρατία, αποκτά η αγωγή κατά του «Ρ», επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στο «Ρ» έχει ως εξής: «Ο κύριος υπουργός, ο κ. Γιαννόπουλος, πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να διατηρεί τη θέση του και ταυτόχρονα να καταφεύγει διαρκώς στα δικαστήρια για να επιλύσει προσωπικές διαφορές, που προκύπτουν στα πλαίσια πολιτικών αντιπαραθέσεων. Οφείλει να παραιτηθεί αν θέλει να κάνει τέτοιες αγωγές, κατά μείζονα λόγο αυτό ισχύει όταν οι δικαστικές διώξεις στρέφονται εναντίον του Τύπου, και προπαντός όταν επιδιώκεται η απόσπαση εξοντωτικών ποσών από εφημερίδα όπως ο "Ριζοσπάστης", που αποτελεί όργανο ενός κόμματος. Αυτό παίρνει πλέον τη μορφή πολιτικής διώξεως, η οποία είναι παντελώς απαράδεκτος και νοθεύει και βλάπτει τη δημοκρατία μας».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής

Απαράδεκτη και αδιανόητη χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη τη μέθοδο των μηνύσεων που χρησιμοποιεί ο Ε. Γιαννόπουλος, ενώ επισημαίνει ότι «ο κ. Σημίτης δεν μπορεί απαθής να παρακολουθεί την κατάσταση». Η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη έχει ως εξής: «Θεωρώ τη μέθοδο την οποία ακολουθεί ο κ. Γιαννόπουλος επιεικώς απαράδεκτη. Είναι αδιανόητο ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης να χρησιμοποιεί τη μέθοδο των μηνύσεων για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η υπόθεση για την οποία ο κ. Γιαννόπουλος μηνύει το "Ριζοσπάστη" είναι καθαρά πολιτική. Είναι ένα πολιτικό θέμα, το οποίο ουδείς μπορεί να το τιθασεύσει διά της Δικαιοσύνης. Είναι ώρα το 2000 να συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι τέτοιου είδους μέθοδοι και αντιλήψεις ανήκουν στο παρελθόν. Ο κ. Σημίτης δεν μπορεί απαθής να παρακολουθεί αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, στην Ελλάδα ζούμε. Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι βέβαιον ότι δε συνάδουν με κανενός είδους δημοκρατική αντίληψη. Και θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό, διότι προκαλεί ερωτηματικά στο σύνολο της κοινής γνώμης αυτή η τακτική του κ. Γιαννόπουλου».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας

«Κίνηση που συνιστά επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των λειτουργών του λίγο πριν τις εκλογές» θεωρεί τη δίωξη κατά του «Ρ» ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι διώξεις του υπουργού Δικαιοσύνης δημιουργούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα, για το οποίο απόλυτα υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός. Ολόκληρη η δήλωση του Κ. Καραμανλή έχει ως εξής: «Οι δικαστικές διώξεις που εγκαινίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον πολιτικών αντιπάλων του και όλων όσοι αρνούνται να υποταχθούν στην άποψη που εκφέρει για προσωπικές υποθέσεις του, εγείρουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα, για το οποίο απόλυτα υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αποτελεί άλλωστε πρωτοφανές σύμπτωμα να εμφανίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον της Δικαιοσύνης ως διώκτης οποιουδήποτε, για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να παρατηρείται από μια θέση που μπορεί να επηρεάζει ή -έστω- να θεωρείται ότι επηρεάζει την έκβαση της δίκης. Ιδιαίτερη σημασία έχει βέβαια η δίωξη εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" και μάλιστα για δημοσιεύματα που προφανώς αποτελούσαν ρεπορτάζ. Η κίνηση αυτή συνιστά επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των λειτουργών του, λίγο πριν τις εκλογές. Η αλαζονεία της εξουσίας απογειώνεται επικίνδυνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ