ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με χρήματα και κολακείες πιέζουν οι ΗΠΑ
  • Σήμερα συναντιούνται οι Σαρόν - Αμπάς στο Σαρμ ελ Σέικ
  • Πολύ πιθανή η υπογραφή επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Διαδήλωση Παλαιστινίων για την απελευθέρωση των φυλακισμένων από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Διαδήλωση Παλαιστινίων για την απελευθέρωση των φυλακισμένων από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η υπογραφή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τους Μαχμούντ Αμπάς και Αριέλ Σαρόν, σήμερα, κατά τη διάρκεια της, μεταξύ τους, συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου. Αυτό υποστήριζαν, αργά το απόγευμα χτες, Ισραηλινοί, αλλά και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του τελικού κειμένου έχει, ήδη, καταληχθεί σε συναντήσεις κατώτερων αξιωματούχων, και εκεί οι δύο άνδρες, υπό το βλέμμα του Αιγύπτιου Προέδρου Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Στη συνάντηση, τελικά, δε θα συμμετάσχει η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου και συναντήθηκε με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία. Η Ράις υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές «οφείλουν να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που τους δίνεται στην παρούσα φάση», εκτιμώντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να λάβει οδυνηρές αποφάσεις και οι Παλαιστίνιοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Αποφασισμένη» η Ουάσιγκτον

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να «αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις», με στόχο «να υπάρξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ». Χωρίς να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στις υποχρεώσεις της ισραηλινής πλευράς (πέραν ίσως της παρατήρησης ότι ο Λευκός Οίκος δυσαρεστείται όταν γίνονται κινήσεις που δημιουργούν δεδομένα στο έδαφος), η Ράις τόνισε με έμφαση ότι η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Αφού εκθείασε την αποφασιστικότητα και τις «ειλικρινείς» προσπάθειες του Μαχμούντ Αμπάς να σταματήσει τη δράση των ενόπλων οργανώσεων, η Ράις ανακοίνωσε το διορισμό του αντιστρατήγου Ουίλιαμ Γουόρντ ως συντονιστή σε θέματα ασφαλείας, με αρμοδιότητα να επιβλέπει την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και την «αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας». Ο Γουόρντ, που θα επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες εβδομάδες, υπήρξε διοικητής της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και έχει, επίσης, υπηρετήσει σε Αίγυπτο, Σομαλία, Γερμανία και Νότια Κορέα.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει μέσα στους επόμενους 3 μήνες 40 εκατομμύρια δολάρια στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να προχωρήσει σε έργα ανοικοδόμησης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για την καταβολή άλλων 310 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια. Η Ράις μετέφερε πρόσκληση για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπους, τόσο στον Σαρόν όσο και στον Αμπάς, μέσα στην άνοιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή σύνοδος θα στεφθεί με επιτυχία, γιατί και οι δύο πλευρές «συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους». Κολακευτικά ήταν τα σχόλια και του Αμερικανού Προέδρου για τις «προσπάθειες του Αμπάς».

«Σκληρή», μέχρι τέλους, η ισραηλινή ηγεσία

Χτες, λίγο πριν τη συνάντησή του με τη Ράις, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός προήδρευσε συνεδρίασης του Επαναστατικού Συμβουλίου της «Φατάχ». Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι «η Φατάχ είναι έτοιμη για πλήρη κατάπαυση του πυρός στα κατεχόμενα εδάφη», ότι «θα πάρει με το μέρος της και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις», αλλά ότι «το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα και στην αντίσταση κατά της κατοχής, του εποικισμού και της ανέγερσης του τείχους δεν καταργείται».

Εκτός από την επίσημη αυτή δέσμευση της «Φατάχ», ο Αμπάς έχει, όπως φαίνεται, εξασφαλίσει και τη σιωπηρή συμφωνία των υπολοίπων ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, αυτό δε φαίνεται να ικανοποιεί την ισραηλινή ηγεσία, ασχέτως αν στη σημερινή σύνοδο επιδείξει κάποιο διαλλακτικότερο, επιφανειακά, ύφος υπό τις πιέσεις της Ράις. Χαρακτηριστικά, ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ καθιστούσε, για άλλη μια φορά, σαφές ότι «δεν είναι αρκετή μια ενδεχόμενη εκεχειρία. Θα πρέπει οι οργανώσεις αυτές να αφοπλιστούν, να καταστραφεί η όποια στρατιωτική υποδομή τους και να φυλακιστούν όσοι ευθύνονται ή έχουν αναμειχθεί σε αντιισραηλινές επιθέσεις».

Η πραγματοποίηση της συνόδου στο Σαρμ ελ Σέικ έχει πυροδοτήσει διπλωματικό αναβρασμό στην περιοχή. Η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο Βαλντέρ, είχε συναντήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία και την ισραηλινή, ενώ θα συναντηθεί και με Παλαιστινίους αξιωματούχους. Στην περιοχή βρίσκεται και ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Η Μόσχα εξέφρασε την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα της συνόδου του Σαρμ ελ Σέικ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι μετανάστες (ξανά) στο στόχαστρο...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Σε περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων όσον αφορά στους οικονομικούς μετανάστες προχωρεί η κυβέρνηση της Βρετανίας. Τα μέτρα είναι τόσο εργασιακής, όσο και αστυνομικής φύσης: Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης των Εργατικών Τσαρλς Κλαρκ, θα υπάρξουν «σκληρότεροι συνοριακοί έλεγχοι», αλλά και «ευκαιρία μόνιμης διαμονής μόνο για όσους μετανάστες διαθέτουν ικανότητες και μιλούν αγγλικά». Η κυβέρνηση Μπλερ εφεξής θα λαμβάνει και θα αρχειοθετεί τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων όσοι αιτούνται βίζα στη χώρα, ώστε να αποτραπεί η ενσωμάτωσή τους στη «μαύρη οικονομία».

Τα νέα, αγριότερα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης «φυσικά» δεν αφορούν στους πολίτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Αντίθετα, αποτελούν πρελούδιο (και οργανικό τμήμα) της πανευρωπαϊκής καμπάνιας για την καταστολή της «λαθρομετανάστευσης», θέμα στο οποίο η κυβέρνηση Μπλερ, σύμφωνα με την ιδιαίτερα «κομψή» διατύπωση του Ασοσιέιτεντ Πρες, είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητη», ιδιαίτερα επειδή πλησιάζουν οι εκλογές του Μάη.

ΝΕΠΑΛ
Συνομιλίες «προσφέρει» η νέα δοτή κυβέρνηση

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Η νέα κυβέρνηση που διόρισε ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, αφού καθαίρεσε την προηγούμενη και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, προχωρώντας σε αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκαλούν νέο ωμό πραξικόπημα, πρότεινε «χωρίς όρους συνομιλίες» στους αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού), ανέφεραν χτες τα κρατικά ΜΜΕ και διεθνή πρακτορεία - που λειτουργούν, ούτως ή άλλως, υπό καθεστώς λογοκρισίας.

Δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς των εξεγερμένων, που είχαν προηγουμένως απορρίψει τις προσχηματικές προσκλήσεις σε «διάλογο» το 2003 και φέτος, πράγμα που χρησιμοποίησε ως άλλοθι ο μονάρχης για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Χτες αποκαταστάθηκαν εν μέρει οι διεθνείς τηλεφωνικές επικοινωνίες - αν και, όπως σχολίασε το BBC, δεν ήταν γνωστό το για πόσο.

Η εφημερίδα «Κατμαντού Ποστ», στο χτεσινό της φύλλο, καλούσε την κυβέρνηση να «επανεξετάσει» το θέμα της επιβολής λογοκρισίας. Ενα ανάλογο άρθρο εμφανίστηκε στην «Καντιπούρ». Ωστόσο, με νέο βασιλικό διάταγμα χτες απαγορεύτηκε κάθε κριτική στις Ενοπλες Δυνάμεις και στις δυνάμεις ασφαλείας που γίνεται «άμεσα ή έμμεσα και μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους» (!), σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Δεν ήταν γνωστή η κατάσταση των εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων. Πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί εξακολουθούσαν χτες να βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό - περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού -, ενώ εκατοντάδες στελέχη κομμάτων βρίσκονταν στα μπουντρούμια, στο έλεος των «δυνάμεων ασφαλείας»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μπούντεσβερ: Πλώρη για τη Μέση Ανατολή

Η Μπούντεσβερ (ο στρατός της Γερμανίας) θα 'πρεπε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να μετάσχει για τη διασφάλιση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κούγιατ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο Κούγιατ, πρώην γενικός επιθεωρητής της Μπούντεσβερ, είπε ότι η Γερμανία ακριβώς έχει λόγο να μετάσχει σε μια τέτοια αποστολή και εξήγησε: «Εχω τη γνώμη ότι η ιστορία μας αποτελεί χωρίς άλλο πρόκληση και όχι εμπόδιο για τη συμμετοχή».

Συμπλήρωσε τη δήλωσή του στο ραδιόφωνο ότι αυτό είναι μεν «ένα ευαίσθητο καθήκον», αλλά δεν υπάρχει άλλος στρατός που να προετοιμάζει τους στρατιώτες τόσο προσεκτικά για τις εκάστοτε χρήσεις (σ.σ. στο εξωτερικό) όσο η Μπούντεσβερ.

Προϋπόθεση, είπε, είναι να υπογραφτεί συμφωνία ειρήνης (σ.σ. μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης).


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ