ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν κάνει για εκπρόσωπος της Αντίστασης, κάποιος που την καπηλεύεται

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα πλαίσια της περιοδείας της στον ΟΛΠ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την επίθεση του κ. Γιαννόπουλου, ενάντια στο «Ριζοσπάστη», τόνισε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμπορεύεται και καπηλεύεται την Εθνική Αντίσταση. Ακόμα και στην περίπτωση, που δεν ισχύουν αυτά που λένε, δε λέω ότι έχει δίκιο, ακόμα και να μην είχαν βγει στη δημοσιότητα αυτά που βγήκαν, ακόμα κι αν ήταν μεγάλος αγωνιστής και μόνο το γεγονός του ότι καπηλεύεται και εμπορεύεται την Εθνική Αντίσταση, δεν κάνει για εκπρόσωπός της.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Να βάλω ένα ερώτημα: Η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, όπου δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί, όπου εκβιάζει "σε κρατάω μην πεις τίποτα μην στα βγάλω στη φόρα", εκπορεύεται μόνον από τον ίδιο; Εμείς νομίζουμε ότι η κυβέρνηση παίζει αυτό το χαρτί, για να κλέβει ψήφους από τα αριστερά.

Ξεκινάει τώρα και το υπουργείο Αμυνας, σε συνεννόηση με τοπικά παραρτήματα Αντιστασιακών Οργανώσεων, για να απονείμει μαζικά μετάλλια σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη Θεσσαλονίκη θέλει να απονείμει 3.000 μετάλλια! Ε, όχι! Το '81 και το '82 κορόιδευαν έναν κόσμο κι αν θέλετε ήταν εύκολο τότε, επειδή σε άλλες χώρες της Ευρώπης η Εθνική Αντίσταση είχε αναγνωριστεί 30 χρόνια πριν και στην Ελλάδα είχε καθυστερήσει.

Εμείς πιστεύουμε ότι κανένας αντιστασιακός δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος, όταν βραβεύεται μέσα σε γήπεδα για προεκλογικούς λόγους, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει αφήσει ανολοκλήρωτα τα αιτήματα των αντιστασιακών, ενώ χρησιμοποιεί την Εθνική Αντίσταση, για να κάνει πολιτική. Εχετε ακούσει στελέχη του ΚΚΕ να προβάλλουν την ιδιότητα του αντιστασιακού; Πρέπει να υπάρχει και μια σεμνότητα. Ακόμα και αν ο κ. Γιαννόπουλος ήταν στρατηλάτης του ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ και μόνο το γεγονός ότι θυμάται "στα άρματα στα άρματα", όταν πρέπει να υποκλέψει αριστερούς ψήφους δεν κάνει για αντιστασιακός. Δεν κάνει για εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης.

Ο "Ριζοσπάστης" ήδη έχει μια συμπαράσταση και ελπίζουμε να έχει ακόμη μεγαλύτερη, όπως και εμείς αλλά και η εφημερίδα μας συμπαραστεκόμαστε και πρέπει πάντα να συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους και σε κάθε εφημερίδα, που διώκεται για πολιτικούς λόγους».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Καλό είναι να ακολουθούν όλοι» το ... παράδειγμα Γιαννόπουλου!

Ο Δ. Ρέππας υπήρξε χτες απόλυτα σαφής: Οταν λέμε Γιαννόπουλος, εννοούμε ΠΑΣΟΚ και Σημίτης...

Επεσαν και οι τελευταίες μάσκες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ενεργεί, παρά ως ο εκφραστής των αντιλήψεων, που διέπουν συνολικά την κυβέρνηση για τον Τύπο, τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία. Οι ευθύνες του πρωθυπουργού γι' αυτήν την κατρακύλα είναι τεράστιες και τις επωμίζεται ακέραιες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, τις οποίες έδωσε χτες ο εκπρόσωπός του. Ο κ. Ρέππας κλήθηκε να σχολιάσει χτες τη βιομηχανία των μηνύσεων, που έχει «ανοίξει» ο Ε. Γιαννόπουλος κατά πάντων, και ειδικά κατά του «Ρ» και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, όχι μόνο κάλυψε πλήρως τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά παρότρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του!

Ο διάλογος μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του «Ρ», κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι - συμπεριλαμβανομένων των «ήξεις αφήξεις» του υπουργού και των περιπλανήσεών του σε θέματα δεοντολογίας - αποκαλυπτικός και τον παραθέτουμε αυτούσιο:

«Ρ»: Εάν όσα είπατε σήμερα εδώ αποδειχτούν αύριο ανακριβή και αυτά τα έχει δημοσιεύσει αύριο μια εφημερίδα, η ευθύνη της ανακρίβειας βαραίνει την εφημερίδα ή εσάς;

ΡΕΠΠΑΣ: «Πρώτα από όλα, δεν έχουμε πει κάτι το οποίο να έχει αποδειχτεί ανακριβές...».

«Ρ»: Εάν κάποιος πολιτικός κάνει κάποιες δηλώσεις, οι οποίες αποδειχτούν ανακριβείς, παρ' όλα αυτά τα ΜΜΕ, όπως έχουν υποχρέωση, αποτυπώσουν αυτές τις δηλώσεις, ποιος βαρύνεται για την ανακρίβεια; Τα ΜΜΕ που αποτυπώνουν τις ανακριβείς δηλώσεις ή ο πολιτικός που τις κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: «Τα ΜΜΕ έχουν συνταγματική υποχρέωση να προσφέρουν ενημέρωση στους πολίτες και, ταυτόχρονα, να σέβονται την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των πολιτών, στους οποίους αναφέρονται... Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του πολίτη είναι πάνω από όλα, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, η ενημέρωση αυτό το σκοπό υπηρετεί... Ολα αρχίζουν και τελειώνουν στο μείζον αγαθό, που πρέπει να περιφρουρήσουμε, που είναι η προσωπικότητα του ανθρώπου».

«Ρ»: Ποιο το σχόλιό σας για την αγωγή, για τη μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά εφημερίδας, επειδή αυτή δημοσίευσε δηλώσεις τρίτων προσώπων που τον αφορούσαν;

ΡΕΠΠΑΣ: «Πρώτα από όλα, κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα, έτσι και ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα, το δικαίωμα και την υποχρέωση - κάτω από ορισμένες περιστάσεις - να αξιοποιεί τα ένδικα μέσα, που έχει στη διάθεσή του. Οταν θεωρεί κάποιος ότι σπιλώνεται η τιμή και η υπόληψή του ή επιδιώκεται η πολιτική εξουδετέρωσή του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις, που πιστεύει ότι δέχεται, με κάθε νόμιμο τρόπο. Και η αξιοποίηση των οργάνων της Δικαιοσύνης δε νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει πεδίο για να δεχτεί κάποιος κριτική. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία, που καλό είναι, στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας, να ακολουθούν όλοι, αντί να επιδιώκουμε άλλους τρόπους αντίδρασης στις επιθέσεις που θεωρούμε ότι δεχόμαστε.»

«Ρ»: Το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεικνύεται σε έναν τακτικό διάδικο στις αίθουσες των Δικαστηρίων και μάλιστα με έμφαση στο να έχει απέναντί του κατηγορούμενους ΜΜΕ και εφημερίδες, εσείς, ως υπουργός Τύπου, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: «Θα έλεγα ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να σέβονται και να τηρούν τις αρχές του Συντάγματος, να εφαρμόζουν τους κανόνες δεοντολογίας, που είναι σύμφωνοι με αυτές τις αρχές του Συντάγματος και τους υφιστάμενους νόμους. Και, βεβαίως, όποιος γίνεται συχνότατα στόχος τέτοιων επιθέσεων, εφόσον θεωρεί ότι οι επιθέσεις αυτές είναι άδικες, λογικό είναι αυτός συχνότερα από άλλους να επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις...».

«Ρ»: Οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα να δημοσιεύουν κριτικές που αφορούν το πρόσωπο του κ. Γιαννόπουλου, όταν οι κριτικές ασκούνται από τρίτα πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: «Οι εφημερίδες στην Ελλάδα και όλα τα ΜΜΕ κάθε κατηγορίας, λειτουργούν ελεύθερα, κ. Μπογιόπουλε, χωρίς περιορισμούς, χωρίς λογοκρισία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες, γιατί, βεβαίως, λειτουργούν ελεύθερα, μπορούν να δημοσιεύουν, να προβάλλουν θέματα δικής τους επιλογής και κρίσης, υπόκεινται, όμως, σε έλεγχο. Γιατί αυτή η ελευθερία δε σημαίνει κατάλυση των κανόνων λειτουργίας μιας συντεταγμένης πολιτείας. Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι σε αντιπαράθεση με τη λειτουργία μιας συντεταγμένης πολιτείας. Είναι σε αρμονία με αυτήν».

Κατόπιν όλων αυτών, το μόνο που πρέπει να επισημανθεί για μια ακόμα φορά - και άνευ περαιτέρω σχολίων - είναι ότι η περίπτωση «Γιαννόπουλος» δε συνιστά, παρά την πιστή αποτύπωση της «συνέχειας» του «παλιού» και «νέου» ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη.

Αντιδράσεις μέσω των εφημερίδων

Πώς είδε ο Τύπος την πολιτική δίωξη κατά του «Ρ» 

Τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εξαιτίας της πολιτικής δίωξης του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του «Ρ», καταγράφουν στα ρεπορτάζ τους αρκετές χθεσινές εφημερίδες, ενώ δε λείπουν και αυτές που αποσιωπούν το θέμα. Στη συνέχεια, παρατίθεται ένα απάνθισμα από την προβολή του θέματος στα χθεσινά φύλλα.

Τα ΝΕΑ, στο ρεπορτάζ κάτω από τον τίτλο «Αντιδράσεις για τη νέα μήνυση κατά "Ριζοσπάστη"», προβάλλουν τη δήλωση του διευθυντή του «Ρ» Δ. Κουτσούμπα για «νέα επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας» και επισημαίνουν ότι «η ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου του τόπου» και, στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, καθώς και βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Η «Ελευθεροτυπία» προβάλλει το θέμα, κάτω από τον τίτλο ...«Σκληρός ο Μητσοτάκης για την αγωγή Γιαννόπουλου κατά "Ριζοσπάστη"» και επισημαίνει: «Την αντίδραση και πολιτικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου εναντίον του "Ριζοσπάστη", τον οποίο κατηγορεί ότι ψευδώς ανέφερε ότι δεν έχει αντιστασιακή δράση».

«Σάλος από τις μεθόδους του Ε. Γιαννόπουλου - Μείζον πολιτικό θέμα του υπουργού Δικαιοσύνης με το "Ριζοσπάστη"». Αυτός είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Σε μείζον πολιτικό θέμα με απρόβλεπτες διαστάσεις εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Η κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να αξιώνει το ποσό των 500 εκατ. δρχ. από την εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμιση, με αιχμή του δόρατος την πολυσυζητημένη αντιστασιακή του δράση, έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις, τόσο από το χώρο των ΜΜΕ, όσο και από πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων προερχομένων από την κυβερνητική παράταξη». Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις των Κ. Μητσοτάκη, Α. Μαγκάκη και του διευθυντή της, Γ. Κύρτσου.

Το «Βήμα», στο σχετικό ρεπορτάζ, υπό τον τίτλο «Λάβαρο για το ΚΚΕ η δίωξη στο "Ριζοσπάστη"» διακρίνει πως «σε υπ' αριθμόν ένα ζήτημα της αντιπολιτευτικής στάσης του ΚΚΕ έναντι της κυβέρνησης αναδεικνύεται το ζήτημα της δίωξης του "Ριζοσπάστη", μετά και την τυπική εξέλιξη με την κοινοποίηση στην εφημερίδα της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της στις 23.11.1999 ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης Κατριβάνου». Ο Περισσός, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, κρίνει τη δίωξη ως ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας και ως προσπάθεια φίμωσης του «Ριζοσπάστη», ενώ για τις κατηγορίες του κ. Γιαννόπουλου υποστηρίζει «πως δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Καθημερινή» - Τίτλος: «Αγωγή Γιαννόπουλου κατά "Ριζοσπάστη" - Η εφημερίδα μιλάει για πολιτική δίωξη» - η οποία επισημαίνει ότι «στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ βρίσκεται από χθες η αγωγή, την οποία κατέθεσε εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλος». Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι «η εφημερίδα, επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Γιαννόπουλου συνιστά επί της ουσίας «πολιτική δίωξη», την πολιτική ευθύνη για την οποία φέρει η κυβέρνηση Σημίτη».

Η «Αυγή», σε σχόλιό της με τίτλο «Αγωγή που προκαλεί», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ξεπερνάει πραγματικά όρια και κανόνες η αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου κατά του "Ριζοσπάστη". Και γι' αυτό προκαλεί πολλές και εύλογες αντιδράσεις. Η πολιτική κριτική - και ειδικά μιας εφημερίδας - δεν μπορεί να ανάγεται στη σφαίρα του Ποινικού Δικαίου, γιατί υπονομεύονται οι αρχές του πολιτεύματος και της ελευθεροτυπίας... Δεν είναι δυνατόν και αυτή η πληροφόρηση να τίθεται υπό δικαστικό έλεγχο!». Η «Ακρόπολις», με τίτλο «Επίθεση στην ελευθεροτυπία», παραθέτει τη δήλωση του διευθυντή του «Ρ», σημειώνοντας ότι «επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας χαρακτηρίζει η διεύθυνση του "Ριζοσπάστη" την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 500 εκατ. δρχ. κατά της εφημερίδας». Η «Αυριανή» κάνει λόγο για κόντρα με «Ριζοσπάστη» και επισημαίνει τις ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο. Τέλος, ο «Λόγος» αναφέρει ότι «φουντώνουν οι αντιδράσεις» για την αγωγή κατά του «Ρ», ενώ δηλώσεις συμπαράστασης ήρθαν χθες και από άλλους πολιτικούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ