ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν τα μετεκλογικά προβλήματα και οι επιθέσεις

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία»...

Associated Press

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία»...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θα καθυστερήσει πολύ ακόμη η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 30ής Ιανουαρίου, καθώς μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες «παρατυπίες και προβλήματα» έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Την ίδια ώρα, και ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ προσπαθούσε να εκμαιεύσει σαφείς πρακτικές δεσμεύσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην κατοχή, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση στο Ιράκ.

Το περιεχόμενο τουλάχιστον 300 καλπών επανεξετάζεται, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, καθώς δεν είναι αυτές που είχαν αποσταλεί από τη Βαγδάτη στις περιφέρειες, κάτι που συνεπάγεται, αμέσως, σοβαρή πιθανότητα νοθείας. Παραλλήλως, έχουν προκύψει προβλήματα με δεκάδες άλλες κάλπες που έφτασαν στη Βαγδάτη ασφράγιστες, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες αραβικών και τουρκομανικών πολιτικών σχηματισμών για νοθεία και σωρεία παρατυπιών, κυρίως στο Κιρκούκ. Κατά συνέπεια, και με τα τελευταία προσχήματα πλέον να έχουν παντελώς καταρρεύσει, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται «προς τα τέλη του μήνα».

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, δολοφονήθηκε από ενόπλους μέσα στο αυτοκίνητό του ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου Οικοδομών και Κατασκευών, ενώ απήχθη στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, στη λεωφόρο Χάιφα ακούστηκαν πυκνά πυρά, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί τι ακριβώς συνέβη. Στη Βασόρα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον Αμπντούλ Χουσεΐν Καζάλ, δημοσιογράφο στο, χρηματοδοτούμενο από τους Αμερικανούς, αραβόφωνο δίκτυο «αλ Χούρα», και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του κυβερνήτη της Βασόρα. Ο Καζάλ, μαζί με τον οποίο σκοτώθηκε και ο 3χρονος γιος του, ήταν, επίσης, δραστήριο στέλεχος του σιιτικού κόμματος «Ντάουα».

Μάχες μεταξύ κατοχικών και της Ιρακινής αντίστασης στην κεντρική Βαγδάτη

Associated Press

Μάχες μεταξύ κατοχικών και της Ιρακινής αντίστασης στην κεντρική Βαγδάτη
Στη Σαμάρα, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Στο Μπάλαντ, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και στη Μοσούλη ένας δεύτερος. Τέλος, στο Κιρκούκ, επίθεση με όλμους έγινε κατά αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τα κοιτάσματα του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί. Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα φλέγεται για αρκετές μέρες. Είναι η δεύτερη δολιοφθορά κατά αγωγού στην περιοχή, τις τελευταίες 72 ώρες.

Από την πλευρά του, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράκ, ανάμεσα σε άλλους ξένους μαχητές, και 18 μέλη της λιβανικής σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η ίδια η οργάνωση δε σχολίασε την είδηση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών, Φάλαχ αλ Νακίμπ, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ιράκ σήμερα είναι το Ιράν και οι απανταχού οπαδοί του», ενώ κατέβασε τους τόνους κατά της Συρίας, εκτιμώντας ότι «το όποιο ζήτημα μπορεί να λυθεί με διάλογο».

Απαγωγές και αθωώσεις

Η εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», χτες, στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από «αξιόπιστες πηγές», η 56χρονη δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα δεν εκτελέστηκε και, ακόμη, είναι καλά στην υγεία της. Με πρωτοβουλία της εφημερίδας, που υποστήριξε ότι επισήμως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν κάνει και πολλά πράγματα για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου που είναι γνωστή για την αλληλεγγύη της στον ιρακινό λαό, μεταδίδεται σε όλα τα αραβόφωνα δίκτυα βίντεο που παρουσιάζει το έργο της.

Επίσης, στη Ρώμη χτες ολοκληρώθηκε με την αθώωσή τους η δίκη 4 Ιταλών πιλότων, οι οποίοι κατηγορούνταν για δειλία. Οι 4 πιλότοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πτήσεις στο Ιράκ, μετά τη βομβιστική επίθεση, του Νοεμβρίου του 2003 κατά του αρχηγείου των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων στη Νασιρίγια που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους (οι 19 Ιταλοί), επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις «βιτρίνας»

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε μια σειρά «κινήσεων καλής θέλησης» άρχισε από χτες, μια ημέρα μετά την προφορική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να προβαίνει η ισραηλινή ηγεσία. Στόχος της είναι, πιθανώς, να πείσει εαυτούς και αλλήλους ότι προσφέρει κάτι στην παλαιστινιακή πλευρά, χωρίς, όμως, πάντα να δεσμεύεται σε τίποτε συγκεκριμένο. Από την άλλη πλευρά, ο Μαχμούντ Αμπάς είναι αντιμέτωπος με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, και κυρίως της ισλαμιστικές «Χαμάς» και «Τζιχάντ», οι οποίες καθιστούν σαφές ότι δε δεσμεύονται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχτηκε, προφορικώς, στο Σαρμ ελ Σέικ, την Τρίτη.

Θα χαλαρώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των Παλαιστίνιων εντός των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής όχθης, καθώς θα αποσυρθούν αρκετά ισραηλινά σημεία ελέγχου. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μοφάζ, επίσης, γνωστοποίησε ότι δόθηκε άδεια σε 1.000 Παλαιστινίους από τη Γάζα να εισέλθουν στο Ισραήλ για να δουλέψουν ενώ εγκρίθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες άδειες για Παλαιστινίους προκειμένου να εργαστούν στη βιομηχανική ισραηλινή ζώνη του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ. Ελεύθερες, επίσης, αφήνονται οι μετακινήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Τέλος, κοινοποιήθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή τα ονόματα 344 κρατουμένων που αναμένεται να απελευθερωθούν την επόμενη βδομάδα. Στους Παλαιστινίους αξιωματούχους δόθηκαν και τα ονόματα 350 καταζητουμένων μαχητών, στους οποίους το Ισραήλ προσφέρει αμνηστία αν καταθέσουν τα όπλα τους στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Επιφυλάξεις και προσπάθειες από τον Αμπάς

Ολα αυτά έγιναν γνωστά ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η προετοιμασία της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την Ιεριχώ, την πρώτη από τις πέντε πόλεις από όπου θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, οι κινήσεις αυτές κρίνονται «απαραίτητες» για τον Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καλείται να πείσει τους Παλαιστινίους ότι πέτυχε κάτι στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ. Καλύτερος τρόπος από την, έστω και παραμικρότερη, αλλαγή της καθημερινότητας των Παλαιστινίων.

Εντούτοις, οι αντιρρήσεις των ισλαμιστικών, κυρίως, οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ», προς στιγμήν, δε φαίνεται να κάμπτονται. Εκπρόσωποί τους επέμεναν χτες ότι δε δεσμεύονται από καμία συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι περιμένουν σαφή στοιχεία από τον Αμπάς αλλά και ξεκάθαρα βήματα από την ισραηλινή πλευρά. Η Παλαιστινιακή Αρχή, παρ' όλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξη σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Παραλλήλως, πηγές προσκείμενες στον Αμπάς διέρρεαν ότι απεστάλη ειδικός απεσταλμένος στη λιβανική σιιτική «Χεζμπολάχ», προκειμένου να την πείσει να τερματίσει την υλική υποστήριξη, κάθε είδους, προς τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. Η ίδια η οργάνωση, με ανακοίνωση, δηλώνει άγνοια για το θέμα και για την αποστολή αυτή. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Αμπντελφατάχ Χμάγιελ βρίσκεται στο Λίβανο, όπου έχει επαφές με τη λιβανική ηγεσία.

Χτες, σχετική ηρεμία επικράτησε στα παλαιστινιακά εδάφη. Στη Δυτική Οχθη, σε δύο περιπτώσεις, Παλαιστίνιοι μαχητές άνοιξαν πυρ κατά Ισραηλινών αυτοκινητιστών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα ένας 22χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά προερχόμενα από το γειτονικό εποικισμό Ατζμόνα. Βορειότερα, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις σκοτώθηκε ένα μέλος της «Χαμάς» όταν σημειώθηκε, από άγνωστη αιτία, έκρηξη στο σπίτι του. Τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Βομβιστική επίθεση και επιχείρηση «εκμετάλλευσής» της

Από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε χτες σε «επιχειρηματικό πάρκο» στα περίχωρα της Μαδρίτης, για την οποία αυτόματα τα στελέχη της κυβέρνησης Θαπατέρο κατηγόρησαν τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ο επίσημος απολογισμός έως το βράδυ έκανε λόγο για 43 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο εξαώροφο κτίριο όπου στεγάζονταν κύρια πολυεθνικές - όπως η γαλλική εταιρία πληροφορικής «Bull» - και έχουν εκδορές από σπασμένα τζάμια και θραύσματα. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι αρχές ανέφεραν πως ένας άνδρας που ισχυρίστηκε ότι μιλούσε εκ μέρους της ΕΤΑ τηλεφώνησε και έδωσε τη «γενική τοποθεσία» όπου επρόκειτο να γίνει η επίθεση.

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγες Θαπατέρο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολλαπλώς το συμβάν. Μιλώντας από την Πολωνία, όπου βρισκόταν χτες σε επίσημη επίσκεψη, είπε ότι θέλει να διαμηνύσει «στους τρομοκράτες της ΕΤΑ, και όσους τους υποστηρίζουν, ότι δεν τους χωρά ποια η κοινωνία». Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο είπε ότι η αστυνομία προέβη σε μπαράζ επιχειρήσεων και συλλήψεων: τουλάχιστον 14 «ύποπτοι συνελήφθησαν», είπε. Οι δηλώσεις και οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης σηματοδοτούν συνέχιση και ένταση της όλο και πιο σκληρής στάσης που ακολουθείται έναντι των Βάσκων αυτονομιστών, από το 2003, όταν τέθηκε εκτός νόμου από την τότε κυβέρνηση Αθνάρ το Ερι Μπατασούνα.

ΝΕΠΑΛ
«Εκατοντάδες» κομμουνιστές στα μπουντρούμια...

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Οι επίσημες δηλώσεις υπουργού της νέας κυβέρνησης που διόρισε ο μονάρχης Γκιανέντρα καθαιρώντας πραξικοπηματικά την προηγούμενη και επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περί σύλληψης «43» πολιτικών και συνδικαλιστών, αποτελούν προπέτασμα καπνού, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση στελέχους του ΚΚ Νεπάλ / Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (ΚΚΝ/ΕΜΛ). Ο Σάνκερ Ποχρέλ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δήλωσε, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι «τουλάχιστον 250 μέλη του κόμματός μας μόνο έχουν συλληφθεί, ενώ έξι από τα κορυφαία στελέχη μας βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό». Τα πολιτικά κόμματα, είπε ο ίδιος, «συζητούν το πώς θα αντιδράσουν» στην πραξικοπηματική κατάληψη της απόλυτης εξουσίας στη χώρα.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Αγριες μάχες

ΜΑΝΙΛΑ.- «Ενισχύσεις» εκατοντάδων στρατιωτών στέλνει ο στρατός των Φιλιππίνων στο νότιο νησί Τζόλο, όπου χτες, μετά από σφοδρές μάχες, αναφέρονταν επισήμως σχεδόν 60 νεκροί, εκ των οποίων οι 40 - σύμφωνα με το στρατό - ήταν «ένοπλοι αυτονομιστές» και οι 20 στρατιώτες. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ οι μάχες διαρκούν από τη Δευτέρα, όταν περίπου 500 αντάρτες πιστοί στο πρώην ηγετικό στέλεχος του MNLF (το οποίο έχει συνάψει εκεχειρία με την κυβέρνηση) Νουρ Μισουάρι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατοπέδου.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέος πρωθυπουργός, ίδια πολιτική

ΤΜΠΙΛΙΣΙ.- Εναν ακόμη «μεταρρυθμιστή», και αλλοτινό υπουργό της κυβέρνησης Σεβαρντνάτζε, που άλλαξε πλευρά περνώντας στο στρατόπεδο της λεγόμενης «επανάστασης των ρόδων» της «αντιπολίτευσης», επέλεξε ως νέο πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Γεωργίας.

Πρόκειται για τον έως χθες υπουργό Οικονομικών, Ζουράμπ Νογκαϊντέλι, που ονόμασε εντολοδόχο πρωθυπουργό ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, αιτιολογώντας την επιλογή του λέγοντας ότι υπαγορεύτηκε από την «ανάγκη» να «συνεχιστεί η διαδικασία μεταρρύθμισης χωρίς περισπασμούς και διακυμάνσεις». Ο διορισμός αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σήμερα Πέμπτη.

Στο μεταξύ, στις έρευνες για τον «περίεργο» θάνατο του Ζουράμπ Ζβάνια από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει από χθες και το αμερικανικό FBI.

ΤΟΓΚΟ
Υποσχέσεις για «εκλογές και δικαιώματα»...

ΛΟΜΕ.- Μετά τις πιέσεις ΗΠΑ, ΕΕ και τις απειλές της Αφρικανικής Ενωσης για επιβολή κυρώσεων, ο διορισθείς απ' το στρατό Πρόεδρος του Δυτικοαφρικανικού Τόγκο, Φάουρε Γκνασίνγκμπε πρόσφερε χτες στην εξόριστη ηγεσία της αντιπολίτευσης αμνηστία, ανακοίνωσε την αποφυλάκιση κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή «γενικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν»...

Στη διάρκεια 10λεπτου τηλεοπτικού διαγγέλματος ο νεοδιορισθείς πρόεδρος ανέφερε πως η κυβέρνησή του «θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και θα διατηρήσει τις σχέσεις με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Χωρών και την ΕΕ».

«Εάν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, η Γαλλία θα παίξει επαρκώς το δικό της ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημοκρατία στο Τόγκο» δήλωσε - εν είδει προειδοποίησης... - στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός για την Ανάπτυξη, τη Συνεργασία και τις Γαλλόφωνες Χώρες Ζαβιέ Νταρκό.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προειδοποιητική η αναίμακτη έκρηξη;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Βόμβα που ήταν τοποθετημένη στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Ολιβερ Ιβάνοβιτς (πολιτικού ηγέτη της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει συμπαραταχτεί στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων του προτεκτοράτου) εξερράγη αργά προχτές βράδυ χωρίς ωστόσο να προκληθούν θύματα.

Το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο έξω απ' το σπίτι του Ιβάνοβιτς (στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα). Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι σχολίασαν την ενέργεια ως πιθανή «προειδοποίηση» Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου οι οποίοι αντιδρούν στη φιλοκατοχική πολιτική που υιοθετεί ο Ιβάνοβιτς, ενόψει, μάλιστα, και της επίσκεψης, μετά από έξι χρόνια, που θα πραγματοποιήσει στο προτεκτοράτο Σέρβος ηγέτης.

Ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς, έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο όλους τους σερβικούς θυλάκους της επαρχίας, μεταξύ των οποίων το Οράχοβατς, το Στρέπτσε, την Τσέρνιτσα, το Γκόραζντεβατς, τη Βέλικα Χότσα και το μεσαιωνικό μοναστήρι Βίσοκι Ντετσάνι. Εκπρόσωπος του Σέρβου Προέδρου δε διευκρίνισε εάν ο Τάντιτς πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΗΕ και με την «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ