Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν τα μετεκλογικά προβλήματα και οι επιθέσεις

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία»...

Associated Press

Για να εμπεδώνεται η «δημοκρατία»...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θα καθυστερήσει πολύ ακόμη η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 30ής Ιανουαρίου, καθώς μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες «παρατυπίες και προβλήματα» έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Την ίδια ώρα, και ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ προσπαθούσε να εκμαιεύσει σαφείς πρακτικές δεσμεύσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην κατοχή, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση στο Ιράκ.

Το περιεχόμενο τουλάχιστον 300 καλπών επανεξετάζεται, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, καθώς δεν είναι αυτές που είχαν αποσταλεί από τη Βαγδάτη στις περιφέρειες, κάτι που συνεπάγεται, αμέσως, σοβαρή πιθανότητα νοθείας. Παραλλήλως, έχουν προκύψει προβλήματα με δεκάδες άλλες κάλπες που έφτασαν στη Βαγδάτη ασφράγιστες, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες αραβικών και τουρκομανικών πολιτικών σχηματισμών για νοθεία και σωρεία παρατυπιών, κυρίως στο Κιρκούκ. Κατά συνέπεια, και με τα τελευταία προσχήματα πλέον να έχουν παντελώς καταρρεύσει, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται «προς τα τέλη του μήνα».

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, δολοφονήθηκε από ενόπλους μέσα στο αυτοκίνητό του ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου Οικοδομών και Κατασκευών, ενώ απήχθη στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, στη λεωφόρο Χάιφα ακούστηκαν πυκνά πυρά, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί τι ακριβώς συνέβη. Στη Βασόρα, άγνωστοι δολοφόνησαν τον Αμπντούλ Χουσεΐν Καζάλ, δημοσιογράφο στο, χρηματοδοτούμενο από τους Αμερικανούς, αραβόφωνο δίκτυο «αλ Χούρα», και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του κυβερνήτη της Βασόρα. Ο Καζάλ, μαζί με τον οποίο σκοτώθηκε και ο 3χρονος γιος του, ήταν, επίσης, δραστήριο στέλεχος του σιιτικού κόμματος «Ντάουα».

Μάχες μεταξύ κατοχικών και της Ιρακινής αντίστασης στην κεντρική Βαγδάτη

Associated Press

Μάχες μεταξύ κατοχικών και της Ιρακινής αντίστασης στην κεντρική Βαγδάτη
Στη Σαμάρα, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Στο Μπάλαντ, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και στη Μοσούλη ένας δεύτερος. Τέλος, στο Κιρκούκ, επίθεση με όλμους έγινε κατά αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τα κοιτάσματα του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί. Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα φλέγεται για αρκετές μέρες. Είναι η δεύτερη δολιοφθορά κατά αγωγού στην περιοχή, τις τελευταίες 72 ώρες.

Από την πλευρά του, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν και κρατούνται στο Ιράκ, ανάμεσα σε άλλους ξένους μαχητές, και 18 μέλη της λιβανικής σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η ίδια η οργάνωση δε σχολίασε την είδηση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών, Φάλαχ αλ Νακίμπ, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ιράκ σήμερα είναι το Ιράν και οι απανταχού οπαδοί του», ενώ κατέβασε τους τόνους κατά της Συρίας, εκτιμώντας ότι «το όποιο ζήτημα μπορεί να λυθεί με διάλογο».

Απαγωγές και αθωώσεις

Η εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», χτες, στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από «αξιόπιστες πηγές», η 56χρονη δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα δεν εκτελέστηκε και, ακόμη, είναι καλά στην υγεία της. Με πρωτοβουλία της εφημερίδας, που υποστήριξε ότι επισήμως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν κάνει και πολλά πράγματα για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου που είναι γνωστή για την αλληλεγγύη της στον ιρακινό λαό, μεταδίδεται σε όλα τα αραβόφωνα δίκτυα βίντεο που παρουσιάζει το έργο της.

Επίσης, στη Ρώμη χτες ολοκληρώθηκε με την αθώωσή τους η δίκη 4 Ιταλών πιλότων, οι οποίοι κατηγορούνταν για δειλία. Οι 4 πιλότοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν πτήσεις στο Ιράκ, μετά τη βομβιστική επίθεση, του Νοεμβρίου του 2003 κατά του αρχηγείου των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων στη Νασιρίγια που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους (οι 19 Ιταλοί), επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ