Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Πληθαίνουν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη...

Τουλάχιστον 90 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στην Τουρκία καταγράφει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του οργανισμού «Αμυντικό Συμβούλιο Εθνικών Πόρων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στη «Γηραιά Ηπειρο» όχι μόνον διατηρούνται αλλά και πληθαίνουν, καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ως σήμερα, αυξήθηκαν κατά δυο με τρεις φορές... Η τελευταία έκθεση του «Αμυντικού Συμβουλίου Εθνικών Πόρων» («National Resources Defence Council»), που δημοσιοποιήθηκε χτες, ώρες πριν τις σημερινές συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Γαλλία, είναι διαφωτιστική:

-- Τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη δεν είναι διόλου «σουβενίρ» της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου. Είναι αποθηκευμένα σε οκτώ αμερικανικές βάσεις έξι χωρών: Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία και Ολλανδία.

-- Τα περισσότερα πυρηνικά (πάνω από 150 βόμβες) βρίσκονται σε τρεις πυρηνικές βάσεις της Γερμανίας (εκ των οποίων οι δύο είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα).

-- Από τουλάχιστον 90 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες διαθέτουν Τουρκία και Ιταλία!

-- Ολα τα όπλα εντάσσονται στο λεγόμενο «βαρύ πυροβολικό» και είναι φυλαγμένα σε αποθήκες με ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Στην έκθεση του οργανισμού σχολιάζονται μεταξύ άλλων:

-- Ως «αόριστες και απαρχαιωμένες οι πολιτικές και στρατιωτικές δικαιολογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη».

-- Τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε ΗΠΑ και Βρετανία υποσκελίζουν το «μοναδικό» ρόλο που είχαν κάποτε τα όπλα στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως ακόμη και τώρα οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να τα σταματήσουν.

-- Η ανάπτυξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη παρεμποδίζει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, κάνοντας παράλληλα τις πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ κατά αναπτυσσόμενων χωρών, που επιχειρούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, να στερούνται ουσίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ