Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μυστικές επιχειρήσεις αλά Κολομβία;

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η κυβέρνηση του Προέδρου Χάμιντ Καρζάι διέψευσε εκ νέου χθες τις αναφορές περί «αεροψεκασμών» από αεροσκάφη «χωρίς διακριτικά» των καλλιεργειών παπαρούνας στην επαρχία Χελμάντ, επιχειρώντας να «αποτρέψει» το ξέσπασμα μιας «κρίσης» στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Οι ισχυρισμοί περί ψεκασμών, δήλωσε ο κυβερνητικός υπουργός Μοχάμεντ Νταούντ, αποτελεί «προπαγάνδα» με σκοπό «να προκληθεί αναστάτωση». Η δεδηλωμένη πρόθεση του αμερικανικού Πενταγώνου να προχωρήσει σε εκστρατεία καταστροφής της καλλιέργειας της πρώτης ύλης για την παρασκευή οπίου και ηρωίνης στη χώρα - που αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή των συγκεκριμένων αγορών ναρκωτικών του κόσμου - προσέκρουσε σε «βέτο» νωρίτερα φέτος και τα σχετικά σχέδια «ανεστάλησαν».

Σε διάψευση των πληροφοριών περί αεροψεκασμών, προχώρησε και η αμερικανική πρεσβεία.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι, τόσο στη Χελμάντ, όσο και στη Νανγκαρχάρ εμμένουν στις δηλώσεις τους ότι δείγματα του εδάφους και φυτών, που εξετάστηκαν εργαστηριακά αποδεικνύουν ότι υπήρξε ψεκασμός, και αναφέρουν ότι τουλάχιστον 150 κάτοικοι των δύο περιοχών υποφέρουν από δερματικές ασθένειες και προβλήματα του αναπνευστικού, ενώ αρκετά ζώα ψόφησαν - εγείροντας υποψίες ότι οι ΗΠΑ προβαίνουν μυστικά στην επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ