ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκτινάχτηκε στο 4% το Γενάρη

Ραγδαίες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης προκύπτουν από Τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ δημοσιοποιήθηκαν χτες

Ενδημική κατάσταση με τους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς είναι τα απανωτά κύματα της ακρίβειας που συνεχίζουν να πλήττουν - με την ίδια ή και με αυξανόμενη ένταση - τα πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Η διόγκωση της ακρίβειας πιστοποιείται και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο επίσημος πληθωρισμός για το μήνα Γενάρη του 2005 έφτασε στο 4% από 2,9% που βρισκόταν πέρσι. Η ΕΣΥΕ αποδίδει την αναθέρμανση στη «διαφορετική ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων του 2005 σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους».

Ετσι κι αλλιώς οι στατιστικοί δείκτες βρίσκονται πολύ μακριά από την καθημερινότητα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων στα απολύτως απαραίτητα. Με αυτή την έννοια οι «ανακρίβειες» της στατιστικής απεικόνισης προκύπτουν και από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία δεν εμπίπτουν στις εκπτώσεις.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που συγκρίνει τις τιμές το Γενάρη του 2005 με εκείνες του Γενάρη του 2004, προκύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις (πάνω από το μέσο όρο αύξησης των τιμών) στα εξής είδη: Ψωμί 5,5%, λάδι 14,2%, πετρέλαιο θέρμανσης 20,9%, νοίκια κατοικιών 5,1%, ύδρευση - αποχέτευση 7,2%, ιατρικές υπηρεσίες 5,7%, βενζίνη 4,8%, δημοτικά τέλη 4,6% κλπ. Η ακρίβεια όχι μόνο δεν πτοείται από τα υποτιθέμενα κυβερνητικά μέτρα και ελέγχους, αλλά, αντίθετα, με αμείωτη ένταση συνεχίζει να σηκώνει κεφάλι.

Μέσα σε ένα μήνα - σύγκριση τιμών Γενάρη 2005 με Δεκέμβρη 2004 - καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις στα δημοτικά τέλη (3,5%), ύδρευση - αποχέτευση (2,5%) ιατρικές υπηρεσίες (1%), πατάτες (8,2%), δαπάνες αυτοκινήτου (9,9%), ιατρικές υπηρεσίες (1%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διαφημίζει ελέγχους για να κρύψει την ακρίβεια

Πρόστιμα συνολικού ύψους 25.700 ευρώ επιβλήθηκαν στη διάρκεια 1.899 ελέγχων σε λαϊκές αγορές και άλλων 792 σε υπαίθριο εμπόριο που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Γενάρη. Στο ίδιο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκαν 55 έλεγχοι και επανέλεγχοι σε καταστήματα, που αφορούσαν διατάξεις του αγορανομικού κώδικα σχετικές με πινακίδες και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.000 ευρώ.

Πάντως, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης κομπάζει για τους ελέγχους στην αγορά, το καλάθι της νοικοκυράς παίρνει «φωτιά» από την αβάσταχτη ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικά, τα οπωροκηπευτικά εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες ακριβότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλαδή πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη, μέχρι και 83,33%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου. Ακόμα, δε, και τα προϊόντα στα οποία επισήμως καταγράφεται μείωση της τιμής τους, εξακολουθούν να πωλούνται σε επίπεδα ακρίβειας επιβεβαιώνοντας ότι παρά τους διαφημιζόμενους ελέγχους οι μεσάζοντες και οι κάθε λογής κερδοσκόποι εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος μικροπαραγωγών και καταναλωτών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Είμαστε καλύτεροι διαχειριστές...

Σαν καλύτερο «διαχειριστή» της αντιαγροτικής πολιτικής που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ χτες ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τη νέα ΚΑΠ, σαν «σημαντική επιτυχία» των κυβερνήσεων του κόμματός του.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Οι προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να πείσει ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί «ευκαιρία για ένα νέο σχεδιασμό στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Τους ολέθριους κανονισμούς και αποφάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επέφεραν τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών, ο Γ. Παπανδρέου ...επιμελώς τους παρέλειψε και ισχυρίστηκε: «Με δικές μας πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, και καλές τιμές πετύχαμε και να αυξηθεί σημαντικά το εισόδημα του αγρότη».

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας ακριβώς την ίδια αντιπολίτευση με αυτή που δέχτηκε το κόμμα του όταν ήταν στην εξουσία κατηγόρησε τη ΝΔ για «προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικής», στην αγροτική οικονομία, προσθέτοντας ότι εμφανίζει «αδυναμία διαπραγμάτευσης».

Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι με τη νέα ΚΑΠ «κόβεται ο ομφάλιος λώρος» των επιδοτήσεων για τους αγρότες, γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά δημιούργησε μια εξάρτηση, του αγρότη από τις επιδοτήσεις». Τώρα, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου «είναι η μεγάλη ευκαιρία να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα».

Ο ίδιος, επίσης, ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία πρέπει να γίνει «ανταγωνιστική» και κάλεσε τον «Ελληνα αγρότη να σταθεί στα δικά του πόδια σε μια παγκόσμια αγορά» και υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας με νέου τύπου υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό, στον αγροτοτουρισμό, στον τουρισμό υγείας κτλ.».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα»

Θα εντείνει την πάλη κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων

Την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δηλώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας τονίζοντας ότι «θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε οι κινητοποιήσεις μας να γίνουν ακόμη πιο μαζικές και να αποκτήσουν καλύτερο συντονισμό τόσο στο επίπεδο των μικρών ΕΒΕ, όσο και στο επίπεδο των εργαζόμενων». Επίσης καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) «που υπονομεύουν τους αγώνες μας και δίνουν τροφή στην προκλητικότητα των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ παίρνει μια δέσμη από μέτρα, μεταξύ αυτών το φορολογικό, τον αναπτυξιακό νόμο, την απελευθέρωση του ωραρίου, θέλοντας να επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής και του κεφαλαίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρών ΕΒΕ και των εργαζόμενων».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι δε θα συμμετάσχει σε κανένα διάλογο για την επέκταση του ωραρίου και διεκδικεί: «Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο, όπως η ΚΥΑ 1162/1997 και ο ν.2224/94. Ολα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα να λειτουργούν 48 ώρες την εβδομάδα το ανώτερο - συνεχόμενο - με τρία απογεύματα κλειστά. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής. Υποστηρίζουμε το αίτημα των εργαζόμενων για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των μικρών ΕΒΕ».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι αγωνίζεται για να δημιουργηθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ «ένας άλλος πόλος που θα κινείται σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και θα απαιτεί την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πιστεύουμε - καταλήγει η ΟΒΣΑ - ότι απάντηση στα προβλήματα των ΕΒΕ μπορεί να δώσει μια οικονομία που τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, το εξωτερικό και το λιανικό εμπόριο θα είναι υπό τον έλεγχο του λαϊκού κράτους».

Ηλεκτρονικός κόμβος για το ΚΠΣ

Τον διαδικτυακό κόμβο www.info3kps.gr, στον οποία περιέχονται πληροφορίες για τα διάφορα προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου, παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας και στελέχη της Μονάδας Υποστήριξης της Διαχείρισης (ΜΟΔ). Στον κόμβο περιλαμβάνονται επίσης και οι προκηρύξεις του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Οι παρεχόμενες πληροφορίες αφορούν ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς (εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ