Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκτινάχτηκε στο 4% το Γενάρη

Ραγδαίες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης προκύπτουν από Τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ δημοσιοποιήθηκαν χτες

Ενδημική κατάσταση με τους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς είναι τα απανωτά κύματα της ακρίβειας που συνεχίζουν να πλήττουν - με την ίδια ή και με αυξανόμενη ένταση - τα πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Η διόγκωση της ακρίβειας πιστοποιείται και από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία ο επίσημος πληθωρισμός για το μήνα Γενάρη του 2005 έφτασε στο 4% από 2,9% που βρισκόταν πέρσι. Η ΕΣΥΕ αποδίδει την αναθέρμανση στη «διαφορετική ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων του 2005 σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους».

Ετσι κι αλλιώς οι στατιστικοί δείκτες βρίσκονται πολύ μακριά από την καθημερινότητα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων στα απολύτως απαραίτητα. Με αυτή την έννοια οι «ανακρίβειες» της στατιστικής απεικόνισης προκύπτουν και από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία δεν εμπίπτουν στις εκπτώσεις.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που συγκρίνει τις τιμές το Γενάρη του 2005 με εκείνες του Γενάρη του 2004, προκύπτουν μεγάλες ανατιμήσεις (πάνω από το μέσο όρο αύξησης των τιμών) στα εξής είδη: Ψωμί 5,5%, λάδι 14,2%, πετρέλαιο θέρμανσης 20,9%, νοίκια κατοικιών 5,1%, ύδρευση - αποχέτευση 7,2%, ιατρικές υπηρεσίες 5,7%, βενζίνη 4,8%, δημοτικά τέλη 4,6% κλπ. Η ακρίβεια όχι μόνο δεν πτοείται από τα υποτιθέμενα κυβερνητικά μέτρα και ελέγχους, αλλά, αντίθετα, με αμείωτη ένταση συνεχίζει να σηκώνει κεφάλι.

Μέσα σε ένα μήνα - σύγκριση τιμών Γενάρη 2005 με Δεκέμβρη 2004 - καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις στα δημοτικά τέλη (3,5%), ύδρευση - αποχέτευση (2,5%) ιατρικές υπηρεσίες (1%), πατάτες (8,2%), δαπάνες αυτοκινήτου (9,9%), ιατρικές υπηρεσίες (1%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ