ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Αξιώνουν τη λήψη «μόνιμων» αντιλαϊκών μέτρων

Στην οικονομική ασφυξία των δημόσιων συστημάτων Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποβλέπουν κυβέρνηση και Βρυξέλλες με την επιχειρούμενη

...δημοσιονομική εξυγίανση

Αξιώσεις από την κυβέρνηση να πάρει «εδώ και τώρα» νέα αντιλαϊκά μέτρα - και μάλιστα «μόνιμου» χαρακτήρα - προβάλλει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, που επανήλθε χτες στο θέμα με αρκετά πιο προκλητικό τρόπο. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση που είχε προβάλει ο «Ρ» ότι η περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» θα αποτελούσε μόνο το πρόσχημα για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε χτες νέα σύσταση προς το ΕΚΟΦΙΝ, με την οποία απαιτεί από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 21 του Μάρτη, όπου και θα παρουσιάζονται όχι γενικά, αλλά αναλυτικά τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006. Στο μεσοδιάστημα η σύσταση θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ, στις 17 του Φλεβάρη, όπου και αναμένεται να υιοθετηθεί στο σύνολό της.

Αξιοποιώντας τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 104 παράγραφος 9, περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, και τον ασφυκτικό δημοσιονομικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλλει μέχρι το τέλος του 2006 - κάθε εξάμηνο - έκθεση προόδου, η οποία θα ελέγχεται από τους εξεταστές των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση αντέδρασε στη νέα σύσταση της Επιτροπής με υπεκφυγές αλλά και αμηχανία. Με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας περιορίστηκε σε φράσεις-κλισέ, όπως, «η σημερινή εισήγηση της ΕΕ, αλλά και οι ως τώρα αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ έχουν δικαιώσει απόλυτα τις επιλογές μας»! Αντίθετα, απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά στις επισημάνσεις της επιστολής για παρουσίαση αναλυτικών μέτρων μέχρι τις 21 του Μάρτη, αν και πρόσφατα είχε δηλώσει ο ίδιος ότι τα μέτρα αυτά θα τα ανακοινώσει η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006... Προϊδεάζοντας όμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού χαρακτήρισε «κρίσιμο και μεγάλο το δημοσιονομικό πρόβλημα», δήλωσε ότι είναι αναγκαία η «συναίνεση» όλων των κομμάτων και φορέων και ότι αυτή θα επιδιωχτεί με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή!

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας - που είναι υπαρκτό - δεν είναι νομικό (παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας) αλλά καθαρά πολιτικό. Ωστόσο, κυβέρνηση και Βρυξέλλες ανακαλύπτουν μια χρυσή ευκαιρία για να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα στα δημόσια συστήματα Υγείας-Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και σε κάθε δημόσια δραστηριότητα η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομίας το έχει ήδη δηλώσει ότι η «προσαρμογή» θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης της ...δημόσιας σπατάλης. Από την πλευρά της η ΕΕ, στη σύσταση, αφού καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, προσθέτει στη συνέχεια: «Για το 2006, ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα προσαρμογής μόνιμου χαρακτήρα, αποκλειόμενων των έκτακτων μέτρων...».

Με λίγα λόγια, η ΕΕ σπεύδει να δημιουργήσει ζώνη προστασίας γύρω από τα καπιταλιστικά κέρδη, τα οποία θα μπορούσαν να θιγούν από μια ενδεχόμενη έκτακτη φορολογία. Η αποστροφή στη λύση των έκτακτων μέτρων δικαιολογείται με το γελοίο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση του ελλείμματος της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, ενώ, αντίθετα, απαιτούνται μόνιμα μέτρα μεγαλύτερης προσαρμογής... Με άλλα λόγια, η Κομισιόν προτείνει στην κυβέρνηση είτε να αυξήσει τους φόρους σε μόνιμη βάση (π.χ., ΦΠΑ) είτε να περικόψει κοινωνικές δαπάνες. Και οι δύο προτεινόμενες λύσεις είναι βαθιά αντιδραστικές και αντιλαϊκές και στην ουσία υπηρετούν τις πολιτικές είτε της μεταφοράς φορολογικών βαρών από τις επιχειρήσεις στα λαϊκά στρώματα - κάτι το οποίο ήδη γίνεται - είτε της περικοπής δημόσιων δαπανών, πολιτική η οποία κυρίως πλήττει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Και η απαιτούμενη προσαρμογή (μείωση του ελλείμματος το 2006) θα είναι ίσως μεγαλύτερη από 2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ (σε τιμές 2005), δεδομένου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 4%.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο του «επικοινωνιακού» παιγνιδιού, αφού στα θέματα ουσίας - στη λήψη μέτρων - έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Να θυμίσουμε ότι στις 27 του Γενάρη η ΕΕ αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να υποβάλει τώρα νέο, περισσότερο ...ρεαλιστικό προς τις απόψεις της ΕΕ. Τώρα τους εξαναγκάζουν να υποβάλουν αναλυτικά μέτρα για το 2006, τη στιγμή που ο Γ. Αλογοσκούφης είχε πρόσφατα δηλώσει ότι τα αναλυτικά μέτρα θα τα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006...

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αλλοθι για σκληρότερη λιτότητα

Με τη φράση «το 2005 θα είναι έτος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, στις χτεσινές δηλώσεις του, μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής, έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική που συνδιαμορφώνουν κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο θα εφαρμοστεί ταχύτατα και χωρίς δισταγμό. Αντικείμενο της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου ήταν η ενημέρωση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, που αποτελεί και το κυριότερο πολιτικό άλλοθι της κυβέρνησης για παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές έχουν στόχο «να ενισχύσουμε το επιχειρείν στην πατρίδα μας και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις», ενώ έκανε λόγο για «νέα επιθετική οικονομική πολιτική», που μπορεί να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι «ένας από τους κατ' εξοχήν ανταγωνιστικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός», ενώ διαβεβαίωσε ότι «διαμορφώνεται επιτέλους στη χώρα μας ένα πιο φιλόξενο και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πίστη στην αντιαγροτική πολιτική

Την εμμονή του στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ έδειξε για μία ακόμη φορά χτες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους αγροτών από το Νομό Λάρισας.

Εκπρόσωποι από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας αλλά και μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών από τα πρόσφατα μπλόκα σε Αγιά, Δαμάσι, Τύρναβο και Χαλκιάδες Φαρσάλων συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό με σκοπό να του εκθέσουν τα καυτά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών του νομού και να απαιτήσουν άμεσες λύσεις. Προβλήματα που δεν περιορίζονται μόνο στην απορρόφηση των χιλιάδων τόνων, νόμιμα παραχθέντος βαμβακιού, αλλά που αγγίζουν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως το στάρι, τα οπωροφόρα, τα ψυχανθή, την αμπελοκαλλιέργεια κ.ά.

Φυσικά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρα από γενικόλογες υποσχέσεις και αοριστίες, δεν πρότεινε τίποτα στους εκπροσώπους των αγροτών και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε βήμα για την ουσιαστική ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των αγροτών. Επιπλέον, εξηγώντας τους λόγους που δεν προχωράει η κυβέρνηση στην αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επικαλέστηκε μόνο τους κοινοτικούς κανονισμούς, οι οποίοι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αλλά πρόσθεσε ότι η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί λάθος την παροχή κρατικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Μετά και από τη χτεσινή συνάντηση, το συνεπές αγροτικό κίνημα ρίχνει όλο το βάρος στην προετοιμασία της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στις 25 του Φλεβάρη.

Η «σφαγή» της ρυζοκαλλιέργειας

Την επιβολή διοικητικών μέτρων περιορισμού της ρυζοκαλλιέργειας αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, σε εφαρμογή των αντιαγροτικών μέτρων της νέας ΚΑΠ.

Βέβαια ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ντράπηκε να ανακοινώσει τι ακριβώς συμβαίνει και ανέφερε πως συμφωνήθηκε με την πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ενώσεων και το Νομαρχιών των ρυζοπαραγωγικών περιοχών να γίνει κατανομή της εθνικής ποσόστωσης ανά νομό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ρυζοπαραγωγοί θα έχουν φέτος δικαίωμα να καλλιεργήσουν μόνο 203.330 στρέμματα, από τα 249.000 που ήταν το πλαφόν πριν την αναθεώρηση της ΚΑΠ και από τα 258.400 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι. Στην πράξη γίνεται αναλογική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 21,7%, ανά νομό και ανά παραγωγό σε σύγκριση με το 2004. Για παράδειγμα, στο νομό Θεσσαλονίκης πέρσι καλλιεργήθηκαν 151.000 στρέμματα και για φέτος τα δικαιώματα είναι 117.000 στρέμματα. Αντίστοιχα για τον νομό Σερρών τα δικαιώματα φέτος είναι 34.000 στρέμματα από 40.500 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι, κι ακολούθως για την Καβάλα 14.000 στρέμματα από 18.000 και για τη Φθιώτιδα 7.000 στρέμματα από 10.400. Ανάλογες μειώσεις υπάρχουν και για τους υπόλοιπους ρυζοπαραγωγικούς νομούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ