ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ανατροπές μέσω ... διαλόγου

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μείωση του κόστους των υπερωριών, μεγαλύτερη ευελιξία οι αξιώσεις των εργοδοτών

Μέσω επιτροπάτων και «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Αμεσος στόχος αυτής της επίθεσης η μείωση του κόστους των υπερωριών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το τελειωτικό σμπαράλιασμα του οχτάωρου. Κυβέρνηση, εργοδοτικές οργανώσεις και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν χτες στην Επιτροπή Απασχόλησης για νέα «συνάντηση κορυφής» το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπου θα καθοριστεί συγκεκριμένα η αντεργατική ατζέντα.

Μέσα στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ο υπουργός Απασχόλησης και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και των άλλων υπουργείων με σημαία την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ανέπτυξαν τα προσχήματά τους, γιατί πρέπει η αγορά εργασίας να γίνει ακόμα πιο ευέλικτη. Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος - σε μια προσπάθεια να περισώσει τα προσχήματα - πρότεινε μια «Εθνική συμφωνία για την ανάπτυξη»... Θέση που έσπευσε να προσυπογράψει ο Π.Παναγιωτόπουλος.

Ο τελευταίος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως το ισχύον σύστημα - νόμος 2874 του 2000 - για το χρόνο εργασίας και τις υπερωρίες δεν απέδωσε νέες θέσεις εργασίας και γι' αυτό «ήρθε ο καιρός για νέες ρυθμίσεις»! Εκανε μάλιστα σαφές ότι το 2005 θα είναι κρίσιμος χρόνος για την οικονομία και το ζητούμενο είναι «Πώς θα προχωρήσουμε σε μέτρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».

Οι αξιώσεις των εργοδοτών

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, αφού υπενθύμισε ότι το 2005 είναι το έτος της ανταγωνιστικότητας, ισχυρίστηκε ότι για τους βιομήχανους προέχει η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, η οποία δήθεν θα φέρει και αύξηση της απασχόλησης. Βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει γιατί τόσα χρόνια, με πολλαπλάσια αύξηση του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν είχαμε αύξηση της απασχόλησης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι πρέπει να εξεταστεί γενικότερα το ζήτημα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ευθέως και ζήτησε να εφαρμοστούν οι διατάξεις της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας. Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει εργάσιμη βδομάδα μέχρι 65 ώρες και διευθέτηση του χρόνου σε ετήσια βάση..!

«Να κάνουμε βήματα έστω και με μεγάλο πολιτικό κόστος», κάλεσε τους ομοτράπεζούς του ο Χ.Κεφάλας εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ. Θέτοντας τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων, εστίασε το ενδιαφέρον τους στο κόστος των υπερωριών. Μάλιστα, σε δηλώσεις του εκτός της Επιτροπής έκανε λόγο για διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και οι επιχειρήσεις να μπορούν ελεύθερα να αποφασίζουν για τις υπερωρίες μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα.

Το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ζητήματα για τις εργοδοτικές οργανώσεις προκύπτει ανάγλυφα και από τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνεδρίαση ο γγ του υπουργείου κ. Κοντός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας μόνο το 2004 εγκρίθηκαν 4.000.000 υπερωρίες πέραν του νόμιμου ορίου. Μάλιστα, οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις ήταν υπερδιπλάσιες. Αυτό το στοιχείο και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να πληρώνουν ακόμα και προσαύξηση κατά 150% παρά να κάνουν νέες προσλήψεις, αποδεικνύει όχι μόνο πόσο σημαντικό είναι να καταργηθούν και τα ελάχιστα εμπόδια στη χρήση των υπερωριών, αλλά και τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχουν οι επιχειρήσεις.

Επί της «διαδικασίας» ήταν οι ενστάσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Ασημακόπουλου, ο οποίος συμπλέοντας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ζήτησε να «ανοίξει οργανωμένος διάλογος». Ο οποίος, μάλιστα, θα πρέπει να είναι κλειστός από τα μέσα ενημέρωσης..! Τι να φοβάται, άραγε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ;

Ως θεματοφύλακας του κοινωνικού διαλόγου εμφανίστηκε στην Επιτροπή ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ν. Αναλυτής, ο οποίος χαρακτηρίζοντας τη χτεσινή συνεδρίαση ως αρχή ζήτησε τη συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου».

Και τελικά αυτό ήταν και το ζητούμενο της χτεσινής συνεδρίασης. Το κύριο ήταν να ανοίξει η συζήτηση για το εργασιακό. Ο κύβος ερρίφθη. Οι εργοδότες έθεσαν τις αξιώσεις τους. Διατύπωσαν τα αιτήματά τους. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δέχτηκε να συρθεί σε αυτόν το διάλογο, τίποτα καλό δεν προμηνύεται για τους εργαζόμενους. Υπάρχει, άλλωστε, μεγάλη εμπειρία και από το Ασφαλιστικό, αλλά και τον προηγούμενο νόμο για τα εργασιακά το 2000. Και τότε η πλειοψηφία έδωσε όλα τα προσχήματα, ώστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να νομοθετήσει. Σήμερα το σκηνικό επαναλαμβάνεται.

ΕΒΡΟΣ
Πιλότος στη μερική απασχόληση η νομαρχία

Καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Την πρόσληψη 20 εργαζομένων με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εβρου, συναινώντας έτσι στο χτύπημα της σταθερής δουλιάς και των εργασιακών κεκτημένων που προωθεί η κυρίαρχη πολιτική. Μόνη «παραφωνία» η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), η οποία κατήγγειλε τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς - όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της - «ανοίγει την κερκόπορτα σε πολιτικές που καταργούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που χτυπούν τον πλήρη και σταθερό χρόνο εργασίας, την πλήρη απασχόληση, τη μονιμότητα».

Σχολιάζοντας την απόφαση του σώματος, η ΔΑΣ τονίζει ότι «εντάσσεται στα πλαίσια των αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, όπως υπαγορεύτηκαν από την ΕΕ και υλοποιούνται κατά γράμμα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα των "διαρθρωτικών αλλαγών στην απασχόληση" και των "ενεργητικών πολιτικών για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την επιχειρηματικότητα". Ολοι οι "ευφυείς" στόχοι και τα λεκτικά κλισέ σημαίνουν σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με το χτύπημα, ανάμεσα σε άλλα, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του συνδικαλιστικού κινήματος και της συλλογικής δράσης και τη μετατροπή τους σε πολιτικούς ομήρους διαρκείας».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει στο λαό του Εβρου τον νομάρχη Ν. Ζαμπουνίδη και τους νομαρχιακούς συμβούλους - πράσινους και γαλάζιους - «που αποδεικνύονται "βασιλικότεροι του βασιλέως"» και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η εργασία θα αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και υποχρέωση της πολιτείας. Τους καλεί επίσης άμεσα να απαιτήσουν: Πλήρη και σταθερή εργασία, με αναβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Απαγόρευση της μερικής απασχόλησης και της κάθε μορφής «ελαστικής» απασχόλησης. Τέλος, η ΔΑΣ καλεί το λαό «να αγωνιστεί μέσα από ένα μαζικό λαϊκό μέτωπο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των ντόπιων υποστηριχτών της».

Γολγοθάς η πρόσβαση στους χώρους δουλιάς

Γολγοθάς έχει καταντήσει για πάνω από 1.000 εργαζόμενους η πρόσβαση στο χώρο δουλιάς τους και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις «ΙΡΙΣ Εκδοτική και Εκτυπωτική ΑΕ», «Βιβλιοσυνεργατική Γρ. Τέχνες ΑΕ», «Καθημερινή ΑΕ» και «Πρακτορία Αργος ΑΕ», στην περιοχή της Παιανίας και του Κορωπίου.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στο νομάρχη Αττικής και στις αρμόδιες δημοτικές αρχές και επιχειρήσεις, κομμάτι ενός χιλιομέτρου της οδού Αιγαίου (θέση Καρελλά) έχει αχρηστευτεί από τις συχνές διελεύσεις των φορτηγών, με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνη η διέλευσή του, κυρίως τις μέρες που βρέχει. Η Ομοσπονδία ζητάει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προειδοποιώντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι εργαζόμενοι θα καλέσουν τους κατοίκους της περιοχής σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο του δρόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ