ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Λένε «ναι» οι δήμαρχοι σε συνεδριακό κέντρο

Η Διαδημοτική Επιτροπή κατοίκων οργανώνουν κινητοποίηση στις 16 του Μάρτη

Οσες αθλητικές εγκαταστάσεις ξηλωθούν από το Ελληνικό θα αντικατασταθούν από τόνους τσιμέντου
Οσες αθλητικές εγκαταστάσεις ξηλωθούν από το Ελληνικό θα αντικατασταθούν από τόνους τσιμέντου
Ενα βήμα πίσω από την απαίτηση των κατοίκων να αξιοποιηθεί ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού καθαρά ως μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, κάνουν οι δήμαρχοι Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού, Κ. Μαντζουράνης, Γ. Τσαρπαλής, Στ. Σφακιανάκης και Ι. Εφραιμίδης, αντίστοιχα. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες, δήλωσαν σύμφωνοι με την κατασκευή στο χώρο Συνεδριακού Κέντρου και την υπό όρους λειτουργία Εκθεσιακού Κέντρου, με το σκεπτικό ότι οι χρήσεις αυτές θα φέρνουν και τα περισσότερα έσοδα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση του πάρκου.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια προοπτική δε συνάδει με τη δήθεν θέση για την αξιοποίηση του χώρου μόνο με χρήσεις ήπιας μορφής, καθώς πρόκειται καθαρά για εμπορική χρήση και δραστηριότητα, η οποία θα στερήσει και το πράσινο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει συνολικά το Λεκανοπέδιο. Επίσης, δε συνάδει με τη θέση κατοίκων, φορέων και δημοτικών παρατάξεων των παραπάνω δήμων, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τη Διαδημοτική Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει, οι οποίοι απαιτούν μόνο Μητροπολιτικό Πάρκο. Θέση που αναμένεται να εκφράσουν με κινητοποίηση που οργανώνουν για τις 16 του Μάρτη, παράλληλα με κλείσιμο των σχολείων, καταστημάτων και υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους οι τέσσερις δήμαρχοι, όπως δήλωσαν χτες, προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη, 16 του Φλεβάρη, στις 4.30 το απόγευμα στην αερογέφυρα του Αγίου Κοσμά, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Οπως είπαν, θα προχωρήσουν σε μία συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος για λίγα λεπτά, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε την πολιτική πεζοδρομίου», αλλά του διαλόγου. Ξεχνούν προφανώς ότι όποιες κατακτήσεις κατάφερε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέκυψαν και από τη διάθεση των δημάρχων να βγουν στο πεζοδρόμιο και να διεκδικήσουν λύσεις σε όφελος των κατοίκων.

Κατά τ' άλλα, οι δήμαρχοι στη συνέντευξή τους ζήτησαν να συσταθεί Δημόσιος Φορέας δημιουργίας και διαχείρισης του πάρκου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατέθεσαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη πώλησης χώρων της έκτασης, καθώς και σε όσους σχεδιασμούς έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού, πίστα αγώνων φόρμουλα 1, κλπ. Ωστόσο, η λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου αποτελεί μια μορφή εκχώρησης δραστηριότητας σε ιδιώτες, αφού αυτό θα γίνει με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης. Σε ό,τι αφορά στο κόστος συντήρησης του χώρου, οι δήμαρχοι ζήτησαν αυτό να καλυφθεί τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από έσοδα που θα προκύψουν από τη χρήση του χώρου, όπως το Συνεδριακό Κέντρο.

Υποσταθμός της ΔΕΗ στην Πνύκα!

Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων

Εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ, σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από τα σπίτια και στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας, πραγματοποιούνται στο Θησείο και συγκεκριμένα, στην οδό Αιγινήτου. Το θέμα, συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρου Χαλβατζή.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, ο υποσταθμός κατασκευάζεται σε απόσταση 8 με 10 μέτρων από τις κατοικίες: «Το ερώτημα είναι, συνέχισε ο επικεφαλής της παράταξης, αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του σταθμού και επίσης αν η Πολεοδομία του Δήμου έχει δώσει άδεια».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου και συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ακριτίδης, δήλωσε αναρμόδια και είπε ότι δεν είναι θέμα της Πολεοδομίας, αφού βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Συμφώνησε όμως, με τον Σπ. Χαλβατζή, ότι χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που όμως, δε γνωρίζει αν υπάρχει. Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Φ. Κουβέλης.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής, είχαν ζητήσει την παύση των εργασιών κάτι που πέτυχαν, με την παρέμβαση της αστυνομίας. Σύμφωνα με όσα είπαν οι κάτοικοι στο «Ρ», η μόνη άδεια που είχε η ΔΕΗ ήταν μια προφορική έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η επίσημη άποψη της ΔΕΗ ήταν ότι η περιοχή θα έχει προβλήματα πτώσης της τάσης του ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες και για το λόγο αυτό, προχωρούν στην κατασκευή του υποσταθμού. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι, τονίζουν ότι δεν είχαν τέτοια προβλήματα μέχρι τώρα και πως αν αυτά εμφανιστούν θα οφείλεται στα πολλά μαγαζιά που έχουν «φυτρώσει» στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Χρέος ο αγώνας για την ιστορική μνήμη

Ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμο Καισαριανής, για το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμο Καισαριανής έβγαλε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας, κατά την τελευταία του συνεδρίαση για τον αγώνα που κάνει για το στήσιμο του Μνημείου της Αντίστασης και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης.

«Με αίσθημα αισιοδοξίας και αγανάκτησης χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία σας για τη διάσωση - διάδοση της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Αισιοδοξία που απορρέει από το ρόλο που πρέπει να εκτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διάδοση της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και παράλληλα αγανάκτηση προς όλους αυτούς που θέλουν να καπηλευτούν τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας και να σβήσουν με κάθε τρόπο τις ολοζώντανες μνήμες και διδαχές της Εθνικής Αντίστασης προς τον Ελληνικό λαό», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μνημεία της νεότερης ιστορίας του ελληνικού λαού, όπως το «Σκοπευτήριο της Καισαριανής», που αποτέλεσαν τόπους μαρτυρίου και θανάτου για χιλιάδες πατριώτες, επισημαίνεται στο ψήφισμα, είναι πολιτικά - ιστορικά - πολιτιστικά διαμάντια που δεν μπορεί κανείς να τα καπηλευτεί. Είναι φωτεινά ορόσημα που καθοδηγούν τον ελληνικό λαό και εμπνέουν τις νεότερες γενιές σε νέους αγώνες για δημοκρατία - ειρήνη - κοινωνική και λαϊκή προκοπή. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασώσει τα μνημεία αυτά και ο λαός να τα περιφρουρήσει με τους αγώνες του. Και καταλήγει το ψήφισμα:

«Στεκόμαστε πλάι σας στην προσπάθειά σας αυτή τιμώντας την Εθνική Αντίσταση, τη μαρτυρική ιστορία των πόλεών μας Κοκκινιάς και Καισαριανής, τους δεκάδες Κοκκινιώτες αγωνιστές που άφησαν την τελευταία τους πνοή υπερήφανοι και με ψηλά το κεφάλι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στους 200 πατριώτες που εκτελέστηκαν τη ματωμένη Πρωτομαγιά».

Στο όνομα των συμβασιούχων...

Σε βήμα αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συντηρεί η σημερινή, προκειμένου να «αξιοποιούνται» οι μικροκομματικές τους σκοπιμότητες από τη μια πλευρά και να εξυπηρετείται η πολιτική του χτυπήματος της σταθερής δουλιάς και των εργασιακών δικαιωμάτων από την άλλη.

Χτες, η ΕΝΑΕ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι οπισθοχωρεί από τη δέσμευσή της να μοριοδοτήσει τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με ποσοστό 55%, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των 90 εργαζομένων στα ΚΕΠ, που ανήκουν στη δικαιοδοσία της, να μη μονιμοποιούνται. Κι αυτό γιατί δεν πληρούν τυπικά την προϋπόθεση της προϋπηρεσίας των 18 μηνών ώστε να μοριοδοτηθούν, που θέτει ο νόμος. Απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απ. Ανδρεουλάκος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, βάσει της οποίας προβλέπεται μοριοδότηση κατά 55% σε όσους έχουν προϋπηρεσία 18 μηνών και 50% σε όσους έχουν χρόνο εμπειρίας 24 μηνών, με την οποία - όπως σημειώνει - οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ της ΕΝΑΕ δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικές είναι οι ευθύνες της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΕΝΑΕ, που από την αρχή της λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν πάλεψε ώστε να λειτουργούν οι Νομαρχίες με μόνιμο προσωπικό και για το καλύτερο αποτέλεσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για τη μη διαιώνιση της ανασφάλειας των εργαζομένων. Βαριές οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, που, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί το θεσμό των συμβασιούχων - ομήρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ