ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δικομματική συναίνεση

Πρόεδρος εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος Μ. Κυριακού

Με παιχνίδια συμφερόντων μετά τις τελικές διαβουλεύσεις και αμοιβαίες κινήσεις μεταξύ παραγόντων που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έγινε χτες η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που εξέλεξε νέο πρόεδρο. Αυτός είναι ο Μίνως Κυριακού, πρόεδρος του Πανελληνίου ΓΣ και μέλος του ΔΣ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF), πρόεδρος του «Αντέννα» και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Ο Μίνως Κυριακού θα διαδεχτεί τον προηγούμενο πρόεδρο, Λάμπη Νικολάου και συγκέντρωσε 23 ψήφους από τους 26 εκπροσώπους των ομοσπονδιών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Παράλληλα βρέθηκαν δύο λευκά κι ένα άκυρο. Στην Ολομέλεια δεν παρέστησαν οι τέσσερις νέες ομοσπονδίες που προήλθαν από την ομοσπονδία παγοδρομίας και ήταν η αιτία της διακοπής της πρώτης συνεδρίασης πριν 10 μέρες ενώ δεν παρέστησαν και άλλες έξι, που οι ηγεσίες τους πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με το δικαιολογητικό ότι δεν μπορούσαν οι εκπρόσωποί τους να συμμετάσχουν (βάσει του καταστατικού) στις εκλογές για θέσεις στην ολομέλεια.

Πάντως για να συμβούν όλα αυτά, τα... κωλύματα που είχαν προκύψει από την πρώτη συνεδρίαση, ξεπεράστηκαν μέχρι και την Κυριακή, μετά και τις κινήσεις συναίνεσης του Γιώργου Ορφανού οπότε οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν ώστε: Οι τέσσερις νέες ομοσπονδίες να μη συμμετάσχουν στην ολομέλεια της 14ης Φεβρουαρίου (όπως εξάλλου δε συμμετείχαν για τον ίδιο λόγο και στην ολομέλεια της 7ης Φεβρουαρίου) αποδεικνύοντας έτσι την καλή τους διάθεση. 2. Οι εκπρόσωποι των 10 ομοσπονδιών (υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης αρνήθηκε επίσημα τη συμμετοχή του σε αυτές) οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Πρωτοδικείο καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να αποσύρουν τις προσφυγές τους.

Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, μετά από καταγγελία που υπέβαλε ο Λάμπης Νικολάου, ζητώντας από τα δύο μόνιμα μέλη της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Λάμπη Νικολάου και Νίκο Φιλάρετο, να αναβληθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου, αφού έκανε λόγο για παρέμβαση στο καταστατικό (υπονοώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράσταση για ένα ρόλο

Εύκολο έργο είχε ο ΠΑΟ στο ματς με τον Ολυμπιακό

Sportidea

Εύκολο έργο είχε ο ΠΑΟ στο ματς με τον Ολυμπιακό
Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε το ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλό του Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός, που στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής στην Α1 επικράτησε άνετα με 86-55 στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι», που ούτως ή άλλως ήταν το φαβορί της αναμέτρησης, με βάση την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων φέτος, το επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο και εντός αγωνιστικού χώρου. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του «τριφυλλιού» επί των «ερυθρολεύκων» στην ιστορία της Α1. Με σκληρή άμυνα και πλουραλισμό στην επίθεση ο ενισχυμένος και με την προσθήκη του Ιμπραΐμ Κουτλουάι Παναθηναϊκός είχε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (17-14, 36-26 ημίχρονο). Στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι άρχισαν να ξεφεύγουν, κυρίως χάρις στην ευστοχία τους από την περιφέρεια. Αντίθετα οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνα των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να στηριχτούν κυρίως σε ατομικές επιθετικές πρωτοβουλίες. Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Αλβέρτης (16π), ενώ από τον Ολυμπιακό «διασώθηκε» ο Μέισον (11π).

Τον... κακό της δαίμονα βρήκε για μια ακόμη φορά η ΑΕΚ απέναντι στο Μαρούσι, το οποίο νίκησε για έκτη φορά το «Δικέφαλο» με 75-71. Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πήρε η Ολύμπια Λάρισας επί του Πανελληνίου (82-77), ενώ την έκπληξη έκανε ο Ιωνικός ΝΦ/Αμαλιάδα που νίκησε εκτός έδρας τον Ηρακλή με 82-76. Μια ακόμη επιτυχία στην έδρα του πρόσθεσε ο Πανιώνιος, αυτή τη φορά επί του Αρη, τον οποίο νίκησε με 79-73. Τέλος, την εύκολη νίκη πήρε και ο Μακεδονικός επί της Μεντ με 87-74.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 30, Μαρούσι 27, Πανιώνιος 25, ΑΕΚ 25, ΠΑΟΚ 24, Αρης 24, Μακεδονικός 24, Ηρακλής 23, Ολυμπιακός 22, Ολύμπια Λάρισας 22, Ιωνικός ΝΦ/Αμαλιάδα 22, Απόλλων Πάτρας 21, ΜΕΝΤ 21, Πανελλήνιος 20.

Σημ.: Ολυμπιακός, Μαρούσι, Απόλλων Πάτρας και ΠΑΟΚ έχουν έναν αγώνα λιγότερο.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ευνοϊκή κλήρωση

Ευνοϊκή για τις δυο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στη φάση των «16» της φετινής Ευρωλίγκα ήταν η κλήρωση που έγινε χτες από τη διοργανώτρια αρχή την ΟΥΛΕΜΠ. Οι πιθανότητες να υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση όχι μόνο στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας αλλά ακόμα και στο φάιναλ φορ της Μόσχας είναι αρκετά μεγάλες, δεδομένου ότι η κλήρωση των ομίλων του Top 16 δεν είναι εύκολη μεν, αλλά δεν είναι και απαγορευτική για περαιτέρω πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στο ΣΤ Ομιλο με αντιπάλους την Κλιμάμιο Μπολόνια, τη Ζαλγκίρις Κάουνας και την Ταού, την οποία είχε αντιμετωπίσει και στην κανονική περίοδο. Η ΑΕΚ θα παίξει στον Ζ' Ομιλο με αντιπάλους την Εφές Πίλσεν, την Μπενετόν Τρεβίζο και την «πρωτάρα» στη διοργάνωση Πρόκομ Τρεφλ από την Πολωνία. Οι αγώνες του Top 16 θα αρχίσουν στις 23 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν στις 31 Μάρτη, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι από καθέναν εκ των τεσσάρων ομίλων προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες. Σημαντικό επίσης είναι ότι σε περίπτωση πρόκρισης οι ελληνικές ομάδες αποφεύγουν τις ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι, κάτι που μπορεί να κάνει πιο βατό το δρόμο τους προς το φάιναλ φορ.

ΣΤΙΒΟΣ
Αξιόλογες επιδόσεις

Αξιόλογες επιδόσεις και προκρίσεις για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαδρίτης περιλάμβανε η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου ανδρών - γυναικών που διεξήχθη στην Παιανία το Σαββατοκύριακο. Ο Λούης Τσάτουμας, που ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά βελτιώνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ του μήκους με 8.15 στις 29 Γενάρη, ήταν νικητής του αγωνίσματος με άλμα στα 7.98 και «σφράγισε» το εισιτήριό του για τη Μαδρίτη. Τις καλές εμφανίσεις συνέχισε και ο Στέργιος Νούσιος, που ήταν δεύτερος στο μήκος με 7.85. Με άνεση ήταν νικητής στο επί κοντώ ο Κώστας Φιλιππίδης που πέρασε τα 5.55, και έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Καλή εμφάνιση έκανε και η Μαρία Παπαδοπούλου, που με 2.05.18 κέρδισε στα 800μ. Τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα πήρε η Φωτεινή Δαγκλή - Παγκότο, που με 2.06.70 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και έγινε η τρίτη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στο αγώνισμα σε κλειστό στίβο.

  • Μετά τη Γεωργία Στογιαννίδου και η Φλώρα Ρεντούμη έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στα 60μ. εμπόδια. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού στην πρώτη της φετινή εμφάνιση στο διεθνές μίτινγκ της Καρλσρούης σημείωσε στα προκριματικά επίδοση 8.08, ενώ στον τελικό ήταν τέταρτη με χρόνο 8.15.
ΒΟΛΕΪ
Νίκη τετράδας

Η... πόρτα για την είσοδο στην τετράδα βρισκόταν στη Γλυφάδα για τον ΠΑΟΚ, που πέτυχε την πιο σπουδαία νίκη της 16ης αγωνιστικής στην Α1 επί του Παναθηναϊκού, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για ένα καλό πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ο «Δικέφαλος» επικράτησε των «πρασίνων» με 3-2 σετ (25-20, 23-25, 15-25, 25-20, 12-15) εκμεταλλευόμενος την άσχημη εικόνα που παρουσίασαν οι γηπεδούχοι σε ένα ακόμη παιχνίδι. Στον Παναθηναϊκό, παρά την ήττα τους, διατηρούν την 3η θέση στην κατάταξη, αλλά με «βραχεία», πλέον, κεφαλή από την ΕΑ Πατρών, τον Πανελλήνιο και τον ΠΑΟΚ. Το Σάββατο, η ΕΑ Πατρών επικρατάτησε με 3-0 (25-21, 32-30, 29-27) του Παγκρατίου και διατήρησε τις ελπίδες της για κατάκτηση της τέταρτης θέσης. Ο πρωτοπόρος Ηρακλής είχε εύκολο έργο απέναντι στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, τον οποίο νίκησε 3-1 (25-21, 25-21, 24-26, 25-15) διατηρώντας το αήττητό του. Χωρίς να φορτσάρει η ΑΕ Νίκαια έκαμψε την αντίσταση του Ρεθύμνου 3-0 (25-14, 25-19, 25-18), ενώ η Ορεστιάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στο Μίλωνα, 3-1 (25-14, 17-25, 25-22, 25-22). Τέλος, εύκολη νίκη πέτυχε χτες ο Ολυμπιακός επί του Πανελληνίου με 3-0 (25-11, 25-16, 25-22).

Η βαθμολογία: Ηρακλής 45, Ολυμπιακός 41, Παναθηναϊκός 31, ΕΑ Πατρών 30, Πανελλήνιος 29, ΠΑΟΚ 29, ΑΕ Νίκαιας 22, Ορεστιάδα 20, Παγκράτι 18, Ρέθυμνο 9, Μίλων 8, Εθνικός Αλεξανδρούπολης 7.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ