ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Το κύριο ζήτημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η δημόσια, δωρεάν Παιδεία δεν είναι ούτε δημόσια, ούτε δωρεάν. Οι πάντες το γνωρίζουν και, μάλιστα, από πολλά χρόνια τώρα. Από την άποψη αυτή, δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό η προχτεσινή έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ. Ακόμη και τα στοιχεία της έρευνας, ότι οι γονείς πληρώνουν ετησίως ένα (1) δισ. ευρώ στην παραπαιδεία (431,2 εκατ. ευρώ για ξένες γλώσσες και 567,1 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια), είναι μάλλον συντηρητικά. Τα πραγματικά ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ετσι ή αλλιώς, πάντως κι αυτό το στοιχείο είναι αρκετό, αφού οι κρατικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Το κύριο ζήτημα, όμως, βρίσκεται στην αναζήτηση των αιτιών της συνεχούς και εντεινόμενης υποβάθμισης του «δημόσιου» σχολείου, αφού, αυτή τροφοδοτεί - όπως όλοι ομολογούν - την παραπαιδεία, οξύνοντας, ταυτόχρονα και τις κοινωνικές ανισότητες. Στην κατεύθυνση αυτή, όμως, δεν είχε τίποτε να πει το ΚΕΠΑΝ της ΓΣΕΕ. Ισως, γιατί - στο ενδεχόμενο αυτό - θα ήταν υποχρεωμένο να εξετάσει την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που εφάρμοζαν τόσα χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική, η οποία συνεχίζεται κι από τη νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Ισως, γιατί θα υποχρεωνόταν να τοποθετηθεί και να πάρει θέση απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα: Ποια Παιδεία και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά δωρεάν, σύγχρονη και ολοκληρωμένη μόρφωση στη νέα γενιά.

Τα νόμιμα...

Νέα πρόστιμα, αυτή τη φορά σε πλανόδιους πωλητές, ύψους 8.000 ευρώ ανακοίνωσε ότι επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οι λόγοι, σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν, είχαν να κάνουν με έλλειψη άδειας, απουσία πινακίδας με αναγραφόμενες τιμές, ποιότητα και προέλευση προϊόντων. Πάντως, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης κομπάζει για τους ελέγχους και τα πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε υπαίθριους πωλητές, η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια στην αγορά οργιάζουν, με καθ' όλα... νόμιμο τρόπο. Οι ανατιμήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο και συνεχίζουν, επίσης νόμιμα, να ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα. Και, βέβαια, οι νόμιμοι κερδοσκόποι με κανονικές άδειες, πινακίδες με τιμές, ποιότητα, κλπ, θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Ολα αυτά, όμως, για την κυβερνητική πολιτική δεν αποτελούν πρόβλημα. Είπαμε, είναι νόμιμα και καθ' όλα σύμφωνα με τους κανόνες της «απελευθερωμένης» αγοράς!

«Πράσινο φως» στην παραπαιδεία

Το «θεάρεστο έργο» της παραπαιδείας καθαγιάζει η κυβέρνηση, ενώ κλείνει πονηρά το μάτι στους φροντιστηριάρχες. Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, η κυβέρνηση θεωρεί περίπου αναγκαία τη δράση της παραπαιδείας για να συμπληρώνει τα «κενά» της Εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη σχετική έρευνα της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι ξοδεύουν 1 δισ. ευρώ για τα φροντιστήρια. Ο Ευ. Αντώναρος, λοιπόν, θεώρησε τα χρήματα που δίνονται για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια ως «αναγκαίο έξοδο» του προϋπολογισμού των λαϊκών οικογενειών. «Το να μάθουν οι Ελληνες μαθητές και μαθήτριες μία και δύο ή και παραπάνω ξένες γλώσσες, είναι κάτι που μόνο να χαιρετίσει κανείς μπορεί»(!), ήταν η αφοπλιστική απάντηση του αναπληρωτή εκπροσώπου, θεωρώντας προφανώς αδιανόητη οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Οσο, για τα χρήματα που δίνονται στα φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης, ο Ευ. Αντώναρος αναγνώρισε ότι «είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεπάρκεια ίσως(!) του συστήματος να προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», αλλά πέραν αυτού ουδέν. Ηταν όμως αρκετά. Οι φροντιστηριάρχες έλαβαν το μήνυμα...

«Πρωτόκολλο»... ευρωλαγνίας!

«Μεθαύριο 16 Φεβρουαρίου, μπαίνει σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο του Κιότο και παίρνει ισχύ διεθνούς δικαίου. Χαιρετίζουμε αυτό το πρώτο βήμα. Γνωρίζουμε πόσο μετριοπαθή ή και άτολμα είναι τα όσα περιλαμβάνει ως προς τα μέσα, στον αγώνα για την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν τις αδιαμφισβήτητες πια και εμφανείς και ιδιαιτέρως επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Είναι ένα βήμα που δείχνει τη σωστή κατεύθυνση για ένα άλλο περιεχόμενο της παγκοσμιοποίησης».

Τα ...περισπούδαστα αυτά λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και είναι απόσπασμα από την προχτεσινή ομιλία του στο «Σπόρτιγκ». Και «χαιρετίζουμε» περιχαρείς, λοιπόν, αλλά και κριτικάρουμε ανέξοδα... Κι αυτό όταν το μόνο ουσιαστικά μέτρο του Κιότο που εφαρμόζεται στην πράξη δεν είναι άλλο από τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απάτη του αιώνα, δηλαδή αυτό της «εμπορίας των ρύπων θερμοκηπίου» και, μάλιστα, στο όνομα του λιγότερου κόστους του μεγάλου κεφαλαίου...

Εμ, βέβαια, ούτε σ' αυτό το φλέγον ζήτημα για το σήμερα και το αύριο της ανθρωπότητας και του πλανήτη, δεν τολμά να τα βάλει με την ΕΕ, μια και αυτή είναι ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του πανάθλιου «χρηματιστηρίου ρύπων». Αυτό θα πει «ευρωλαγνία» ως το μεδούλι...


Τα περιουσιακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΡΑΓΕ, το... σκεπτόταν πολύ καιρό ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το μέτρο αυτοκάθαρσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει στην Ιεραρχία; Για τη θεσμοθέτηση «πόθεν έσχες» και στους κληρικούς μιλάμε!

Πέραν του ότι θα είχε ενδιαφέρον να μας μιλήσει για το «πόθεν έσχες» της ίδιας της Εκκλησίας (μια και η εκκλησιαστική περιουσία κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι), δεν έχει δει πώς απέδωσε το μέτρο, όπου αλλού εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια;

Είναι δυνατόν να προσπαθούν να κοροϊδέψουν μια ολόκληρη χώρα ότι με τέτοιου είδους μέτρα (είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στην Εκκλησία) θα προκύψει κάθαρση, τιμιότητα, διαφάνεια ή οτιδήποτε άλλο σχετικό;

Οσο οι δαιδαλώδεις δυνατότητες μετακίνησης και επένδυσης κεφαλαίων της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» συνεχίζουν να υφίστανται (από τις ευρωπαϊκές πλέον «off shore» μέχρι τα φθηνότερα τραπεζικά κολπάκια) ουδείς θα μπορέσει να ελέγξει κανέναν. Ακόμη και αν το θέλει διακαώς...

Ποιος τολμάει, όμως, να «βάλει χέρι» στο καθεστώς της ασυδοσίας της πλουτοκρατίας ή - όπως το λένε - στην ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων; Σίγουρα καμιά κυβέρνηση και καμιά «ανεξάρτητη αρχή» διαιώνισης του συστήματος δεν μπορεί και κυρίως δε θέλει να το κάνει.

Κι όλα αυτά χωρίς να έχει προωθηθεί και θεσμοθετηθεί ακόμη το διαβόητο «ευρωσύνταγμα», που φτιάχτηκε για να προστατεύει όλα τα παραπάνω...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΩΤΗ μέρα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο χτες και ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα για το περιβάλλον. Υπάρχει λέει «περιβαλλοντικό έλλειμμα», το οποίο είναι σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων.

Σώπα... Και τώρα, τι περιμένει, να μειωθούν οι συνέπειες σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων, με το «εμπόριο των ρύπων», με το οποίο συμφωνεί και ήδη το προωθεί;

Πάντως, αν... έχει απορίες, το Θριάσιο Πεδίο είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και σίγουρα οι φορείς εκεί έχουν πολλά να καταγγείλουν και να προτείνουν. Μόνον που - δυστυχώς γι' αυτόν - δε θα συμφωνούν μαζί τους οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Οι «ανησυχούντες»

Η διεξαγωγή του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ήταν η αφορμή να κολλήσουν μερικά ένσημα ακόμη ορισμένοι, κατ' επάγγελμα «κουκουεδολόγοι».

Ενας εξ αυτών, αρθρογράφος του «Βήματος», θερμός θιασώτης της εξαγώγιμης αμερικανικής «δημοκρατίας» και των «απελευθερωτικών» επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους...

Το άρθρο του, υπό τον τίτλο «Το συνέδριο του ΚΚΕ και το περίπτερο», αποκαλύπτει μια αξιοπρόσεκτη αντίφαση. Στην αρχή, λοιπόν, επιχειρεί να μειώσει το ρόλο του ΚΚΕ στο πολιτικό γίγνεσθαι και την εμβέλειά του στην κοινωνία. Στη συνέχεια, όμως, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του, αφού διαπιστώνει ότι το ΚΚΕ «και όσοι εμμέσως το υποστηρίζουν δημιουργούν "ατμόσφαιρα" και εντείνουν τα αδιέξοδα»!!!

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα για τον αρθρογράφο του «Βήματος», όπως και για ορισμένους ακόμη που με αφορμή το 17ο Συνέδριο ανακάλυψαν για άλλη μια φορά... την Αμερική. Οτι, δηλαδή, το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι «επικίνδυνο», αφού επιμένει στην αναγκαιότητα της ανατροπής του υφιστάμενου, καπιταλιστικού, συστήματος.

Είναι προφανές, ότι οι ανησυχούντες θα ήθελαν ένα «άλλο ΚΚΕ», και η διάψευση των ευσεβών πόθων τους, τους οδηγεί σε προφανέστατη σύγχυση. Το ΚΚΕ από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, στην 87χρονη πορεία του, ποτέ δεν έκρυψε ούτε το πρόγραμμά του, ούτε την πολιτική του. Γι' αυτό το πρόγραμμα και γι' αυτή την πολιτική αντιμετώπισε κατά καιρούς τις σκληρότερες διώξεις, την εξοντωτική μανία ενός συστήματος που διέβλεπε πάντα τον κίνδυνο.

Επειδή λοιπόν και αυτή την περίοδο παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια από «κύκλους» της δημόσιας ζωής να επαναδιατυπωθούν τα όρια «ανοχής» του συστήματος απέναντι στο ΚΚΕ, καλό θα είναι οι ανησυχούντες να ρίξουν μια ακόμη ματιά στην ιστορία.

Οι δεσμοί του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε μια ιστορική διαδρομή γεμάτη αγώνες. Για ό,τι καταχτήθηκε στην πορεία αυτή, η σφραγίδα του ΚΚΕ είναι ανεξίτηλη και αυτό αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους φίλους. Καλό είναι λοιπόν να δουν πού κατέληξαν όλες οι προσπάθειες του παρελθόντος να απομονωθεί το Κόμμα από την κοινωνία.

Το 17ο Συνέδριο από την άποψη αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους εκείνων που περίμεναν ότι ήρθε η ώρα να «προσαρμοστεί» στις προδιαγραφές μιας άνευρης, συμβιβαστικής, «ακίνδυνης» Αριστεράς. Ηρθε να επιβεβαιώσει ότι η πορεία συνεχίζεται στην ίδια ρότα, στη ρότα για τη συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ