ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αντιμετωπίζει τους εργάτες ως εγκληματίες

Κουμπουροφόρος λιμενικός επιχείρησε να βγάλει όπλο ενάντια σε ανέργους και συνδικαλιστές

Οι εργάτες που «σηκώνουν κεφάλι»! Αυτός είναι «εχθρός» και για την κυβέρνηση της ΝΔ και πρέπει να χτυπηθεί! Το έδειξε χτες το πρωί με τον καλύτερο τρόπο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ηταν ασφυκτικά γεμάτο από κουμπουροφόρους «Ράμπο» των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και λιμενικούς που τέθηκαν σε θέση μάχης για να «υποδεχτούν» τους «εγκληματίες». Ποιους; Τους συνδικαλιστές από τη Ζώνη και τους 250 ναυτεργάτες των τουριστικών πλοίων της «ROC», που «σεμνά και ταπεινά» σε συμπαιγνία κυβέρνηση και εφοπλιστές τους πέταξαν στις λίστες της ανεργίας. Ποιο ήταν το «έγκλημά» τους; Οτι διεκδικούν το αυτονόητο: Μεροκάματο!

Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των «εγκληματιών» εργατών, ένα ανδρείκελο των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, δείχνοντας ποιο ήταν το πνεύμα των εντολών που τους είχαν δοθεί, δε δίστασε να επιχειρήσει να βγάλει και το όπλο του από τη θήκη για να απειλήσει τους «βαρβάρους»! Ενέργεια που αποτράπηκε αποφασιστικά από την παρέμβαση των συγκεντρωμένων!

Οτι και αυτή η κυβέρνηση είναι ταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και να εφαρμόζει τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου, ακόμα και διά ροπάλου, φαίνεται ξεκάθαρα από τα όσα νιώθουν στο πετσί τους οι ναυτεργάτες της «ROC», αλλά και οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, τους οποίους οδηγεί στην εξαθλίωση.

Οι ναυτεργάτες των τριών τουριστικών πλοίων «ΤΡΙΤΩΝ», «ΓΟΥΟΡΛΝΤ ΡΕΝΕΣΑΝΣ» και «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» της «ROC», των εφοπλιστών Λούη και Ποταμιάνου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες για τέταρτη φορά - από την περασμένη Πέμπτη - έξω από το υπουργείο απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και μπάρκο, από τις 7 Φλεβάρη έμειναν χωρίς δουλιά. Το Εφετείο Πειραιά, εκδίδοντας απόφαση «κομμένη» στα μέτρα των εφοπλιστών, έθεσε τη «ROC», η οποία εμφάνισε δήθεν οικονομική κατάρρευση, σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης. Το «καθεστώς» αυτό αφορά μόνο τα τρία πλοία και όχι συνολικά την εταιρία. Ετσι «λύθηκαν» οι συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών. Βρέθηκαν απολυμένοι χωρίς αποζημίωση και χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται εδώ και 5 μήνες, χώρια τα αναδρομικά του 2004!

Οι ναυτεργάτες τώρα παραμένουν στα πλοία χωρίς τροφή, χωρίς θέρμανση και χωρίς προοπτική. Ενώ η «ROC» ετοιμάζει νέες επιχειρηματικές κινήσεις... Τι έκανε το ΥΕΝ και η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την καραμπινάτη «κομπίνα» της «ROC»; Αφού πρώτα έστειλε και συγκεκριμένα προχτές στους 250 ναυτεργάτες... ακριβώς 60 μερίδες φαγητού από το μαγειρείο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, χτες επιστράτευσε σε βάρος τους και τις δυνάμεις καταστολής!

Στην ίδια κατάσταση και οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης. Η ΝΔ, που τους «φούσκωσε» με «θα» για να τους αρπάξει την ψήφο, τώρα συνεχίζει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ζώνης, στέλνοντάς τους μαζικά στην ανεργία και τη φτώχεια. Χτες οι συνδικαλιστές των σωματείων απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να τους απαντήσει πότε θα υλοποιηθούν αυτά ακριβώς τα «θα». Αντί αυτού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους «Ράμπο».

Οι ναυτεργάτες της «ROC» θα συγκεντρωθούν και σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι ξανά έξω από το υπουργείο, ενώ οι εργάτες της Ζώνης προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

Να σημειωθεί ότι αργά χτες το βράδυ ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη Μ. Τρούλης, με εντολή του υπουργού επιχείρησε να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», λέγοντας ότι δεν έγινε τίποτα, δεν τραβήχτηκε όπλο από λιμενικό, ενώ απείλησε και δημοσιογράφους με αγωγή σε περίπτωση που γράψουν για το περιστατικό!

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Επιδότηση των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών

Ανάγλυφα αποτυπώνεται η αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2005. Από τα ίδια τα νούμερα που παρουσιάζονται, προκύπτει αβίαστα ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας επάξια το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δε διστάζει, για να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να αυξήσει τα κέρδη του, να το επιδοτεί με «ζεστό χρήμα», να «διαγράφει» χρέη και, ταυτόχρονα, να τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία, έχει ανάψει κόκκινο για το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία των ναυτεργατών, καθώς για το 2005 το οργανικό του έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 879.222.476 ευρώ από τα 765.731.620 ευρώ το 2004 και τα 687.103.103 ευρώ που ήταν το 2003! Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤ, από το Δεκέμβρη του 2002 έως το Δεκέμβρη του 2004, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 2.360. Δηλαδή, από 24.289 που ήταν οι θέσεις εργασίας το Δεκέμβρη του 2002, στις 31 Δεκέμβρη του 2004 ήταν 22.629! Ετσι, όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, «η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους του Ταμείου «κατά την 31 - 12 - 2004 είναι περίπου 1:3». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται οι 250 ναυτεργάτες της ROC και οι πάνω από 700 των ακτοπλοϊκών πλοίων που έχουν δέσει στον Πειραιά, όλοι πεταγμένοι αυτή τη στιγμή στις λίστες της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά τώρα ειδικά στο ΝΑΤ και στα άλλα Ταμεία των ναυτεργατών, πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιναυτεργατική πολιτική τα οδηγεί κατευθείαν στη χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, από τα 879.222.476 ευρώ που είναι το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ, θα μείνουν ακάλυπτα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 80.222.480 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και υπόλοιπες παροχές των ναυτεργατών! Και αυτό, όταν είναι ανυπολόγιστα τα ποσά που οφείλουν οι εφοπλιστές προς το ΝΑΤ από εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή!

Από το τεράστιο αυτό ποσό του συνολικού οργανικού ελλείμματος του ΝΑΤ, πρέπει να ξεχωριστούν τα 53.598106.530.246 ευρώ, που αφορούν στο έλλειμμα του Ταμείου Ανεργίας και Ασθενείας των Ναυτεργατών, το γνωστό ΚΑΑΝ, και τα 68.892.199 ευρώ που αφορούν το οργανικό έλλειμμα του επικουρικού τους ταμείου ΚΕΑΝ (Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών). Τα αποθεματικά του τελευταίου, που προέρχονται από τον ιδρώτα των ναυτεργατών, στις 31 του Δεκέμβρη 2003 ήταν 133.510.087 ευρώ!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ, επισημαίνει ότι και ο φετινός προϋπολογισμός «είναι συνέχεια στην κατεύθυνση της αντιλαϊκής - αντιναυτεργατικής πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ». Εξυπηρετεί προκλητικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο και, από την άλλη, πλήττει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, οδηγώντας τους «στην εξαφάνιση και το περιθώριο». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί την πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων στο 80% επί των συνολικών αποδοχών που γίνονται κρατήσεις. Καλεί δε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται για το Μάρτη, προβάλλοντας διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

«ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ»
Καθολική απεργία, μαζική συγκέντρωση

24ωρη απεργία και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Φυρογένης», διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Την καθολική σχεδόν συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση συμπλήρωσαν οι γυναίκες και τα παιδιά των εργατών, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στο χθεσινό αγωνιστικό ραντεβού. Εδώ και τέσσερις μήνες, η παραγωγή στο εργοστάσιο έχει σταματήσει με πρόφαση την έλλειψη πρώτων υλών, ενώ η διοίκηση της επιχείρησης επικαλείται αδυναμία να πληρώσει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, οδηγώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, ο οποίος μετέφερε στους απεργούς την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και τους κάλεσε να συντονίσουν τα βήματά τους με όλη την εργατική τάξη, στην κατεύθυνση να ανατρέψουν την εξουσία που εξασφαλίζει υπερκέρδη για τους εργοδότες, φτώχεια και απλήρωτη εργασία για τους εργαζόμενους.

  • Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αύριο Σάββατο 19 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην «Καραμολέγκος» δίνουν αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις δυο συνδικαλιστών συναδέλφων τους, που αποφάσισε η εργοδοσία. Η διοίκηση της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, απέλυσε δυο μέλη της 5μελούς Εργοστασιακής Επιτροπής, αφού πρώτα τους ζήτησε να παραιτηθούν από τη συνδικαλιστική τους θέση, αν ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται στην επιχείρηση.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος, Ποτών - Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων καταγγέλλει τις απολύσεις των συνδικαλιστών σαν παράνομες και καταχρηστικές και απαιτεί την άμεση ανάκλησή τους, ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στους εργαζόμενους της Αθήνας για «ενεργό συμπαράσταση στους εργάτες της "Καραμολέγκος"». Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ