ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Δραματικές αλλαγές και στο κλίμα της Ελλάδας

Σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου προβλέπει έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αν δε ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων

ΡΗΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7 με 10 βαθμούς Κελσίου προβλέπει έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αν δε ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων
Την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το αναποτελεσματικό και ανεπαρκέστατο - λόγω των επεμβάσεων των πολυεθνικών και των πολιτικών εκφραστών τους - Πρωτόκολλο του Κιότο που τέθηκε από προχτές σε ισχύ, μια έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει δραματικές αλλαγές στο κλίμα της Ελλάδας, αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι εκπομπές των αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, μέχρι τα τέλη του αιώνα το κλίμα της Ελλάδας θα υποστεί πολύ σημαντικές αλλαγές, αλλαγές με τρομακτικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στους κατοίκους. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία το μήνα Ιούλη θα αυξηθεί κατά 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου στις νότιες περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική και κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη και κατά 7 με 8 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Οπως σημείωσαν οι μελετητές της έρευνας, μεταξύ των άλλων η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας συνεπάγεται μείωση στο 60 με 70% της σημερινής βροχόπτωσης για τη Δυτική Ελλάδα το μήνα Δεκέμβρη που είναι και ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου.

Τώρα μιλούν για «δραστικότερα μέτρα»

Μεγάλο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει στο μεταξύ σε όλη την επιστημονική κοινότητα η αποτελεσματικότητα των «ευέλικτων» λεγόμενων μέτρων που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο και τα οποία πάρθηκαν κάτω από την πίεση των πολυεθνικών με στόχο να περιορίσουν όσο το δυνατόν το κόστος για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ηδη ο σκεπτικισμός αυτός υποχρεώνει ακόμη και την ΕΕ, η οποία είναι και ο πιο θερμός θιασώτης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, να δηλώνει διά του αρμόδιου Επιτρόπου Στ. Δήμα ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις για «δραστικότερα μέτρα», αλλά μετά το 2012...

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Διευθυντής στο Παγκόσμιο Κέντρο Χαρτογράφησης Οζοντος Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Σκάι», για το Πρωτόκολλο του Κιότο, δήλωσε ότι «αυτό βέβαια δεν είναι η λύση, χρειάζονται πιο δρακόντεια μέτρα και πιο μακροχρόνιες στρατηγικές». Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν οι χώρες που έχουν μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη να αγοράζουν περιβάλλον από υποανάπτυκτες χώρες, επισήμανε: «Στην εποχή που ζούμε όλα είναι δυνατά και στα διπλωματικά τραπέζια βρίσκονται πάντοτε διέξοδοι, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι και ό,τι καλύτερο ή δεν είναι αυτό το οποίο η απλή ηθική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως το καλύτερο...». «Από την άλλη πλευρά - επισήμανε σε άλλο σημείο ο καθηγητής - έχει μπει αυτή η λογική του χρηματιστηρίου των αερίων ρύπων, επομένως όποιος ρυπαίνει μπορεί να αγοράσει καθαρό αέρα ή δικαιώματα εκπομπής από χώρες οι οποίες δεν έχουν δραστηριότητες. Επομένως το ζήτημα όπως τίθεται σήμερα, είναι ένα θέμα ισορροπιών στο παγκόσμιο κλίμα, κατά πόσο θα συνεχίσει η φύση να δείχνει τα δόντια της με ακραία φαινόμενα που τα προσεχή 20 χρόνια θα είναι τόσο πιο συχνά όσο και πιο κοστοβόρα».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απαίτησαν να τους δοθεί η παραλία

Τα παιδιά της Ελευσίνας έδωσαν τον παλμό της χτεσινής συγκέντρωσης
Τα παιδιά της Ελευσίνας έδωσαν τον παλμό της χτεσινής συγκέντρωσης
«Φτάνει πια, η παραλία μας ανήκει» απαίτησαν κάτοικοι, φορείς και πλήθος μαθητών της Ελευσίνας χτες το πρωί έξω από τα τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ελευσίνας. Με πανό και συνθήματα απαίτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση της παραλίας και να αποδοθεί στο δήμο η διαχείριση των ακτών. Κατήγγειλαν την... παγκόσμια πρωτοτυπία να ζουν σε παράκτια αλλά όχι παραλιακή πόλη, αφού από τα 13 χιλιόμετρα των ακτών της, ο δήμος δε διαχειρίζεται ούτε ένα μέτρο και ο λαός έχει πρόσβαση σε ελάχιστα μέτρα. Αποτέλεσμα της ασύδοτης κατάληψης των ακτών από τις βιομηχανίες οι οποίες ρύπαναν και κατέστρεψαν όλη την περιοχή.

Με τη χτεσινή κινητοποίηση διαμήνυσαν στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών και στην κυβέρνηση ότι δε θα δεχτούν τη μεθόδευση για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της παραλίας. Θα αντισταθούν αγωνιστικά στην κατασκευή της επισκευαστικής βάσης σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο ανατολικό τμήμα της παραλίας με αποτέλεσμα 20 στρέμματα παραλίας να γίνουν τσιμέντο αντί να αναπλαστούν σε χώρο αναψυχής. Δε θα δεχτούν την επικείμενη μεταφορά από το Κερατσίνι στην Ελευσίνα των πλοίων Ro - Ro τα οποία μεταφέρουν φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία φορτώνονται με επικίνδυνα τοξικά και διάφορες χημικές ουσίες. Θα διεκδικήσουν να μεταφερθεί το ΣΚΡΑΠ και το λιμάνι και να αποδοθεί η ακτή στο δήμο και τους κατοίκους του.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Α. Χοροζάνης, στέλεχος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι «το θέμα των ελεύθερων χώρων στο Θριάσιο Πεδίο είναι τεράστιο και η ακτή της Ελευσίνας αποτελεί σοβαρό μέρος αυτού του προβλήματος. Τα μεγάλα συμφέροντα, σημείωσε, εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή για να καρπωθούν υπερκέρδη χωρίς να υπολογίζουν περιβάλλον και κατοίκους και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΕ πριν τέσσερα χρόνια όξυνε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Είναι απαίτηση και ανάγκη όμως η παραλία της Ελευσίνας να αποδοθεί στο δήμο για ήπιες μορφές αναψυχής με προϋπόθεση φυσικά να δοθούν και τα ανάλογα κονδύλια από το κράτος».

ΔΕΗ
Επιμένει στην κατασκευή υποσταθμού στην Πνύκα

Χτες, η ΔΕΗ, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων έκανε μια ακόμη απόπειρα να εγκαταστήσει τον υποσταθμό στην Πνύκα χωρίς να υπάρχει άδεια από την πολεοδομία!

Τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα η ΔΕΗ το καταστροφικό της έργο στο χώρο της Πνύκας με την εγκατάσταση υποσταθμού εντός του αρχαιολογικού χώρου και σε απόσταση λιγότερη των 10 μέτρων από τις κατοικίες, έδωσε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την απόρριψη του ανασταλτικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής ενάντια στη συνέχιση του έργου.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της ΔΕΗ, η οποία, από την περασμένη Παρασκευή, σκοπεύει να κατασκευάσει υποσταθμό στο χώρο της Πνύκας, με την αιτιολογία ότι η τάση του ρεύματος στην περιοχή είναι χαμηλή. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ασφαλιστικών μέτρων, ορίζοντας παράλληλα τακτική δικάσιμο στις 11 Μάη. Αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 11 Μάη, αλλά μέχρι τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή του υποσταθμού. Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ θα έχει ήδη κατασκευάσει τον υποσταθμό, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.

Χτες, και πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΔΕΗ, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, έκανε μια ακόμη απόπειρα - τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα - να εγκαταστήσει τον υποσταθμό στην Πνύκα χωρίς να έχει άδεια από την πολεοδομία, παρά μόνο μια άδεια από την Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων όπου αναφερόταν ότι η ίδια δεν αντιτίθεται στην κατασκευή του σταθμού. Η ΔΕΗ ισχυρίζεται πως δε χρειάζεται άλλου είδους άδεια και για το λόγο αυτό προχωρά στην εκτέλεση του έργου. Αιτιολογία που δέχτηκε και το δικαστήριο.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα, βλέποντας το συνεργείο της ΔΕΗ να προχωρά στην κατασκευή του υποσταθμού. Κινητοποιήθηκαν και απέτρεψαν την κατασκευή. Ο Στέλιος Λάμπρου, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, παραβρέθηκε στη διαδήλωση και τόνισε πως αν και η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων είχε υποσχεθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου ότι θα επιλαμβανόταν του θέματος, εντούτοις δεν έκανε τίποτα και μόνο κάτω από την πίεση των κατοίκων σταμάτησε το έργο.

Και συνέχισε: «Η ΔΕΗ με την ιδιωτικοποίησή της, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αύξηση των κερδών χωρίς να υπολογίζει την υγεία και την ησυχία των κατοίκων. Δίχως καν να έχει προχωρήσει σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από την άλλη - κατέληξε ο Στ. Λάμπρου - ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται πως ενισχύει την τάση του ρεύματος της περιοχής, γιατί έχει βγάλει πολλές άδειες για καταστήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ