ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δύο οι έδρες για τις ταξικές δυνάμεις

Ανοδο σε ψήφους και έδρες, που καταγράφουν την παραπέρα ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, σημείωσε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδας.

Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ πήρε 280 ψήφους (από 232), δύο έδρες (από μία) στη διοίκηση του Συλλόγου και τέσσερις αντιπροσώπους (από τρεις) για την Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ). Η άνοδος αυτή επιτεύχθηκε «παρά το όργιο πιέσεων και εκβιασμών από διοικητικούς παράγοντες προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα υπέρ των κυβερνητικών και εργοδοτικών παρατάξεων και σε βάρος της ΕΣΑΚ», σημείωσε ο Γ. Βαμβακούσης, επικεφαλής της ΕΣΑΚ στην Τράπεζα Ελλάδας. Η ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της έχει θέσει ως βασικούς άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, όπως: υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής σύμβασης, μόνιμη - σταθερή - πλήρης απασχόλησης για 3.200 εργαζόμενους, δημόσια - κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για την ΟΤΟΕ έβγαλε και το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων στην ΑΛΦΑ, όπου όμως ακόμα στους γενικότερους συσχετισμούς εκφράζεται η κυριαρχία του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέα απεργία την ερχόμενη Δευτέρα

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες τη Δευτέρα, 21 Φλεβάρη, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών. Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο η ΕΣΑΚ Τραπεζών κατέθεσε πρόταση κλιμάκωσης των αγώνων μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες (απεργίες, στάσεις εργασίας κ.ά.) που θα θέτουν σε αγωνιστική εγρήγορση όλο και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων του κλάδου για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες όπως: κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξησης των παροχών και των συντάξεων κ.ά. Ενώ επισήμανε ότι από μόνες τους οι προκηρυγμένες απεργίες για κάθε Δευτέρα του Φλεβάρη δε βοηθούν στην κλιμάκωση του αγώνα και οδηγούν σε αδιέξοδο. Οπως και το περιεχόμενο που προβάλλει η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) - για εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, την οποία επιδιώκουν και η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι τραπεζίτες. Πρόταση που φυσικά δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» και στην απεργία της Δευτέρας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια τραπεζιτών και κυβέρνησης, αλλά και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες με συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στους χώρους δουλιάς για την οργάνωση και κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους. Ταυτόχρονα, τους καλεί να συντονίσουν τη δράσης τους με τους άλλους εργαζόμενους, ώστε στις 17 Μάρτη να δώσουν μια δυναμική αγωνιστική απάντηση στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Καλεί σε κήρυξη απεργίας στις 17 Μάρτη

Την άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) για να αποφασιστεί η κήρυξη απεργίας στις 17 Μάρτη, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης με το σύνολο των εργαζομένων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ζητά η ΕΣΚ - ΟΤΕ με επιστολή της.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η εξαγγελία νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, η ακρίβεια που μειώνει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ επιβάλλουν την ανάγκη συντονισμού της δράσης με το εργατικό κίνημα, για την αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Ακόμα επισημαίνεται ότι στην προοπτική αυτή μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται και αποφασίζουν κήρυξη απεργίας στις 17 Μάρτη «στην οποία θεωρούμε πως πρέπει να δηλώσουν και τη δική μας αγωνιστική συμμετοχή». Θετική προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση αποτελεί και η υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων.

Η πρόταση της ΕΣΚ - ΟΤΕ προβάλλει ακόμα πιο αναγκαία, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ. Ο διάλογος, που έχουν ξεκινήσει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση της επιχείρησης, φέρεται να παίρνει τέλος, με αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη νέα μεγάλη συρρίκνωση του προσωπικού κατά 6.000 άτομα, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζομένους. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβιβασμένη πλειοψηφία φαίνεται ότι θα συμφωνήσει - αν δεν το έχει κάνει ήδη - στην αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) για τους νεοπροσληφθέντες, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάργηση της μονιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ έχουν δηλώσει ότι ούτε οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν είναι μόνιμοι, αλλά οι συμβάσεις τους προσομοιάζουν με αυτές του αορίστου χρόνου. Δηλώσεις που προφανώς αποσκοπούν να δικαιολογήσουν την αλλαγή του ΓΚΠ. Ενώ και η ΔΑΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας.

... βαρκούλες αρμενίζουν

Την ώρα, που ανακοινώνεται η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική σκληρής λιτότητας για το 2005 και η γενικότερη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου εντείνεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο και γενικότερα η πλειοψηφία του ΔΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ θεώρησε σωστό να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της αναπλήρωσης ενός προϊσταμένου σε διεύθυνση του υπουργείου. Η συγκεκριμένη πλειοψηφία εκφράζει την αντίθεσή της για το πρόσωπο που επιλέχθηκε ως αναπληρωτής, γιατί η ειδικότητα που έχει δεν προβλέπεται από τον οργανισμό, παρότι οι πάντες στο υπουργείο γνωρίζουν ότι, στο παρελθόν, έχουν διατελέσει ως προϊστάμενοι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου.

Προφανώς, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, οι προωθούμενες αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές, η ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, κλπ., κλπ., δε θεωρούνται σοβαρά -τουλάχιστον- προβλήματα για τη συγκεκριμένη πλειοψηφία. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ τι λένε;

ΞΑΝΘΗ
Απλήρωτοι στη ΣΕΒΑΘ

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν από την επόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο συνεταιριστικό εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι 150 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 7 μήνες και όπως εκτιμούν, κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς δουλιά, αφού αν η ΣΕΒΑΘ δεν απαλλαγεί άμεσα από τα χρέη της θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Χτες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κατάληψη του καταστήματος της ΑΤΕ στην πόλη της Ξάνθης και από τη Δευτέρα σχεδιάζουν κλιμάκωση του αγώνα τους. Στο εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ απασχολούνται μόνιμα 150 εργαζόμενοι και επιπλέον 200 εποχιακά, στις περιόδους επεξεργασίας των προϊόντων. Οι περισσότεροι από τους μόνιμα απασχολούμενους, δουλεύουν εκεί επί 15 και 20 χρόνια.

Η ΣΕΒΑΘ παράγει κυρίως προϊόντα επεξεργασίας ντομάτας (σάλτσα, κλπ.), και σε μικρότερες ποσότητες κατεψυγμένα φασολάκια, αρακά, μπάμιες, τουρσιά, και προϊόντα επεξεργασίας πατάτας (πουρέ, προτηγανισμένες) προτηγανισμένη.

Το 1994 η ΑΤΕ είχε προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών της συνεταιριστικής επιχείρησης. Από τότε η ΑΤΕ έχει εισπράξει πολλαπλάσια ποσά από όσα είχε δανείσει, όμως χρόνο με το χρόνο η ΣΕΒΑΘ επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο. Σήμερα έφτασε να χρωστά 20 εκατ. ευρώ. Πήρε κι αυτή το δρόμο τόσων άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων που εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής στον αγροτικό τομέα αλλά και της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση, απαξίωση και κλείσιμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ