ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Το κυνήγι του κέρδους

έχει επιπτώσεις...

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Ασφυξία, ε;

Και πού να 'ρθουν τα χειρότερα...

Οταν, και μόνο που διατυπώθηκε αίτημα για διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, βγήκαν «οι κυρίες με τα στρίνγκ» και προειδοποιούν ότι θα οργιάσουν οι... άθεοι!

Ποιοι μιλάνε... ο δικαστής και ο παπάς! Αυτός που ευλογεί κάθε αίσχος κι αυτός που δικάζει όποιον αντιστέκεται.

Και πάσχιζε εσύ να μάθεις στο παιδί σου τι πάει να πει ανιδιοτέλεια, αγώνας, θυσία. Για να 'ρθει μετά ο θεολόγος στο σχολείο να το διδάξει μέσα από τον εκβιασμό της βαθμολογίας πόσο σπουδαίο είναι να 'ναι σκυφτό και άρπαγας.

Ξοδέψου εσύ μπας και μάθουν τουλάχιστον από εξωσχολικά βιβλία τα παιδιά τι σημαίνει δημοκρατία, τι αίμα χύθηκε γι' αυτήν, τι σημαίνει εργατικό δικαίωμα, πόσοι χάθηκαν για ένα ένσημο, τι σημαίνει «114» και «15% για την Παιδεία», για να 'ρθει μετά ο δικαστής να αποφασίσει ότι η μαθητική κινητοποίηση καταλύει το κράτος. Και να συμπληρώσει από κοντά ο δημοσιογράφος ότι δίκαιο είναι αυτό που περιγράφει η συνθήκη των πολυεθνικών. Αυτή η ίδια συνθήκη που αφού την ψήφισαν για να φάμε με χρυσά κουτάλια, τώρα την επικαλούνται για να αποδείξουν πως αρκούσε μία αλλαγή κυβέρνησης για να γίνουν όλα μαύρα. Λες και τα 50 δισ. ευρώ που χρωστάς στις τράπεζες τα χρεώθηκες σε μια νύχτα.

Αέρα! Λίγο αέρα χρειαζόμαστε. Που σημαίνει να κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για γίνει ακόμα πιο τέλειος ο εξευτελισμός κάθε θεσμού τους. Κι αυτών μαζί που παρουσιάζονται ως εξαγώγιμοι - άλλοθι για να 'χει δημοκρατική επίφαση ο θάνατος στα λευκά κελιά.

Εξω, στο δρόμο, στον αγώνα που οργανώνεται, η μόνη διέξοδος. Εκεί το καλύτερο σχόλιο, εκεί ο λαός δικαστής, εκεί τα δικά μας άγια.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ... ΑΥΡΙΟ

«ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ»: «Η Κίνα δεν είναι πλέον αναδυόμενη οικονομία, αλλά αναρριχώμενη υπερδύναμη, υπογραμμίζει το γεωπολιτικό Ινστιτούτο Earth Policy, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια έρευνά του. Για πρώτη φορά, το 2004, η Κίνα του 1,3 δισ. κατοίκων ξεπέρασε τις ΗΠΑ και κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και βιομηχανίας (σιτάρι, κρέας, άνθρακα και χάλυβα). Προηγείται των ΗΠΑ και στην αγορά καταναλωτικών αγαθών, όπως συσκευές τηλεόρασης, ψυγεία και κινητά τηλέφωνα. Παρότι το κατά κεφαλήν εισόδημα του παγκόσμιου πληθυσμιακού γίγαντα παραμένει πολύ χαμηλότερο των ΗΠΑ, ο ρυθμός - ρεκόρ στην ανάπτυξή της διατηρήθηκε στο 9,5% το 2004 και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων οκτώ ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της κατανάλωσης εισήλθαν στη σκιά της Κίνας και το στοιχείο θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στην αναρρίχηση της τελευταίας σε παγκόσμια υπερδύναμη. Στην 6η θέση σήμερα της παγκόσμιας οικονομικής κατάταξης η Κίνα, έως το 2012, αναμένεται να φτάσει στην τρίτη θέση» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΤΟΧΗ; ΠΟΙΑ ΚΑΤΟΧΗ; «Μέσα σε μια θύελλα ελληνοκυπριακών αντιδράσεων έφθασε χτες στην κατεχόμενη Κύπρο η αποστολή εκπροσώπων αμερικανικών εταιριών, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό εμπορικό ακόλουθο στην Αγκυρα. Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλι Ερέλ που υποδέχτηκε την αποστολή υποστήριξε ότι η επίσκεψη στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στα Κατεχόμενα» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΜΕ ΣΥΝΗΓΟΡΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: «Εξάγουμε θεσμό στην Τουρκία. Νέους δρόμους στο θέμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης φαίνεται να ανοίγει η επιλογή του Ελληνα Συνηγόρου του Πολίτη από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ως του πιο κατάλληλου να υποστηρίξει τη δημιουργία του αντίστοιχου θεσμού στη γειτονική χώρα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «διδυμοποίησης» (twinning) της ΕΕ. Η ΕΕ θεωρεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι θεσμός απαραίτητος για την προαγωγή του κράτους δικαίου και επειδή δέχεται στους κόλπους της μόνο χώρες με δημοκρατικό καθεστώς προκήρυξε αυτό το πρόγραμμα» (το θέμα στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΔΙΑΠΛΟΚΗ Χριστόδουλου - Καραμανλή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Εχω έγγραφα και ντοκουμέντα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η ΑΥΓΗ: Σύνοδος κουκουλώματος

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ την κάθαρση

Η ΝΙΚΗ: Η ώρα της κρίσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Η ΧΩΡΑ: ΠΛΑΦΟΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ για το εφάπαξ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΦΑΠΑΞ χωρίς πλαφόν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εξέγερση στις ΔΕΚΟ για το πλαφόν στις αυξήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ σε τοποθετήσεις, μεταθέσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Ταπεινωτική κηδεμονία επ' αόριστον

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διετία δημοσιονομικής πειθαρχίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προθεσμία 31 ημερών για την ελληνική οικονομία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΙΚΑ αλλά με ξεχωριστά επικουρικά

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΕ για συντάξεις ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ στα ασφαλιστικά συστήματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η συνθήκη «Στις πρόνοιες της παραγράφου 9 του άρθρου 104 της συνθήκης του Μάαστριχτ υπάγεται από χτες - με απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ενωσης - η Ελλάδα» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

τα χρυσά κουτάλια «Καθώς η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα - μέλος που η οικονομική της πολιτική θα υπαγορεύεται πλέον από τις Βρυξέλλες, οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν οριστικά πάρει τον κατήφορο. Και οι πολίτες ζουν την κρίση στην αγορά, την ανεργία και τον περιορισμό των εισοδημάτων τους» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ο δικαστής «"Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον Καλούση θα βρεις" λένε χαρακτηριστικά δικαστικοί κύκλοι, όταν καλούνται να μιλήσουν για το γνωστό δικαστή με τη... μεζούρα. Χτες κλήθηκε και κατέθεσε το ζευγάρι που είχε καταγγείλει ότι ο Καλούσης είχε επιχειρήσει να τους πουλήσει ένα μωρό έναντι του ποσού του 1 εκατομμυρίου δρχ.» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

η Κατεχάκη «Οι ισορροπίες έπειτα από μια εικοσάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν και αλλάζουν. Και κάποιοι που χάνουν τα προνόμιά τους αντιδρούν. Και δίνουν στη δημοσιότητα ό,τι χαρτιά έχουν στα χέρια τους. Και εδώ όμως υπάρχουν απορίες. Ποιος φύλαγε επί τόσα χρόνια όλα αυτά τα χαρτιά; Και μάλιστα τα δίνει επιλεκτικά και με τη σειρά που αυτός θέλει, κλιμακώνοντας κατά το δοκούν τις αποκαλύψεις; Και με ποιο σκοπό;» (το άρθρο στην «Παρασκευή + 13»).

και το στρινγκ! «Εάν λοιπόν οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα, οι πολίτες δε θα γνωρίζουν ότι σε περίπτωση διαχωρισμού το μάθημα των Θρησκευτικών δε θα είναι υποχρεωτικό στα σχολεία. Ο εκκλησιασμός και η συμμετοχή σε ορθόδοξες εκδηλώσεις θα είναι προαιρετικές. Οι κάθε λογής άθεοι και δήθεν προοδευτικοί εκπαιδευτικοί και λόγιοι θα μας "γανώνουν" καθημερινά με τις αθλιότητές τους» (το κύριο άρθρο στη «ΧΩΡΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ