ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητάμε να καταργηθούν πλήρως τα πανωτόκια

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή. Απορρίπτουν την κυβερνητική ρύθμιση και οι έμποροι, με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Αντίθετοι και οι βιοτέχνες Θεσσαλονίκης

Ενάντια σε κάθε είδους ανατοκισμό, τάχθηκε χτες το ΚΚΕ, με δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της κατάπτυστης κυβερνητικής τροπολογίας για τα πανωτόκια. Ο βουλευτής τονίζει για το ίδιο θέμα ότι τα συμβατικά επιτόκια και οι τόκοι υπερημερίας είναι υπεραρκετά για τις τράπεζες. Την κατηγορηματική αντίθεσή τους, με το περιεχόμενο της κυβερνητικής τροπολογίας με την οποία στην ουσία νομιμοποιούνται τα πανωτόκια, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους και μια σειρά άλλοι φορείς.

Η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή για το θέμα των πανωτοκίων έχει ως εξής: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη ρύθμιση Σημίτη για τα "πανωτόκια" γιατί αποτελεί εμπαιγμό για τους χιλιάδες δανειολήπτες επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες και άλλους εργαζόμενους.

Με τη ρύθμιση αυτή νομιμοποιείται η από το 1980 ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών, και ουσιαστικά, η ληστεία συνεχίζεται και για το μέλλον.

Οπως φάνηκε και από επίσημα στοιχεία της ΕΕ, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου κατάθεσης και του επιτοκίου δανειοδότησης. Επιπλέον αυτών των υπερκερδών, θησαυρίζουν και με τη μέθοδο του ανατοκισμού προς "δόξαν" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους ανατοκισμό. Τα συμβατικά επιτόκια και οι τόκοι υπερημερίας είναι υπεραρκετά για τις τράπεζες. Ζητά να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος των δανειοληπτών. Ζητά τέλος, οι παραπάνω ρυθμίσεις να έχουν αναδρομική εφαρμογή, τουλάχιστον για όσους έχασαν την περιουσία τους».

Αντίθετοι και οι έμποροι

Τον περιορισμό των κάθε είδους επιβαρύνσεων του δανειολήπτη στο διπλάσιο του αρχικά χορηγηθέντος κεφαλαίου και το πάγωμα των επιβαρύνσεων πέρα από αυτό σε συνδυασμό με αναδρομική ισχύ μιας δεκαετίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) απορρίπτοντας την προτεινόμενη κυβερνητική τροπολογία. Ζητά, επίσης, όχι απλώς να ανασταλούν «προς διαπραγμάτευση» αλλά να καταργηθούν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται στα ακίνητα των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει ποσά που ξεπερνούν το παραπάνω όριο του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου που έλαβαν.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως τα επιτόκια που πληρώνουν οι ΜΜΕ φτάνουν έως και το δεκαπλάσιο του πληθωρισμού και συμπληρώνει ότι αποτελούν πρόκληση τα κέρδη των τραπεζών «όχι λόγω του ύψους τους αλλά λόγω της πηγής από την οποία προέρχονται».

Επίσης, με ανακοίνωσή του, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), σχολιάζοντας το περιεχόμενο της κυβερνητικής τροπολογίας για τα πανωτόκια, σημειώνει πως πρόκειται για μια ρύθμιση που «νομιμοποιεί στην ουσία την παραβίαση του σχετικού νόμου από τις τράπεζες και τις αφήνει ελεύθερες να συνεχίσουν την τοκογλυφική τους πρακτική, κατοχυρώνοντας τα όσα κέρδη έχουν παρανόμως αποκτήσει μέχρι σήμερα από τους δανειολήπτες».

Το πρόβλημα, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχει εκτός από το οικονομικό του περιεχόμενο και κοινωνικές και ηθικές διαστάσεις: «Πολλοί συνάδελφοί μας, ΜΜΕ, στην απόγνωση και αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα χρέη, οδηγήθηκαν σε αυτοκτονία, με ηθικό αυτουργό την ανοχή της ίδιας της πολιτείας στην παρανομία των τραπεζών». Τέλος, η ΟΒΣΘ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόσυρση της ρύθμισης και στην εξεύρεση μιας κοινωνικά αποδεκτής λύσης. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις.

Δεν τους βγαίνουν τα παραδείγματα

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες για το θέμα των πανωτοκίων αφού η ρύθμιση - παρωδία στην οποία κατέληξαν από κοινού κυβέρνηση και τράπεζες, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από διάφορες πλευρές. Χθες, ενώ αναμενόταν για δεύτερη συνεχή μέρα να δοθούν επίσημα παραδείγματα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το περιεχόμενο της ρύθμισης, τελικώς δε δόθηκαν. Από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, υποστηρίχτηκε χθες το απόγευμα ότι τα σχετικά παραδείγματα που στάλθηκαν από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στο υπουργείο για να δοθούν στη δημοσιότητα, επιστράφηκαν πίσω με το χαρακτηρισμό.... απαράδεκτα. Νεότερα «παραδείγματα» αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεγαλώνουν τα «φέσια» στην αγορά

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δείχνουν ότι στην τετρατία 1996 - 1999 τα «φέσια» στην αγορά άγγιξαν το 1,4 τρισ.  δραχμές και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων τις 3.000

H συνεχιζόμενη και το 1999 κρίση στο χώρο των μικρομεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων αποτυπώνεται και στα δωδεκάμηνα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα «κανόνια» στην αγορά, τα οποία έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική αξία τωναπλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999, ανήλθε σε 335,8 δισ. δραχμές . Την ίδια περίοδο συνεχίστηκαν οι χρεοκοπίες μικρομεσαίων - κυρίως - επιχειρήσεων, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας κατατέθηκαν συνολικά 2.227 αιτήσεις πτώχευσης και 731 αποφάσεις πτώχευσης, που σημαίνει ότι 731 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά και επίσημα με την έκδοση ισάριθμων αποφάσεων πτώχευσης.

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία έχει προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά και αναδεικνύει πλευρές της καταστροφής κεφαλαίου στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρηματικές και εμπορικές μονάδες, την εχθρική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, στη λογική της προώθησης της «απελευθέρωσης» των αγορών, προχώρησαν σε ανατροπή του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των ΜΜΕ, στην «απελευθέρωση» της επαγγελματικής στέγης κλπ. Μια άλλη αιτία της κρίσης, που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις, έχει να κάνει με τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω των πολιτικών λιτότητας.

Οι τάσεις μονιμότητας της κρίσης αναδεικνύονται και από τα ακόλουθα στοιχεία.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθαν: το 1998 σε 361,7 δισ. δραχμές (ύψος ρεκόρ), το 1997 σε 353,9 δισ. δραχμές και το 1995 σε 325 δισ. δραχμές. Συνολικά δηλαδή - μαζί με τα «φέσια» ύψους 335,8 δισ. δραχμές το 1999 - προκύπτει ότι στην τετραετία από το 1996 έως και το 1999 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στο τρομακτικό 1 τρισ. 377 δισ. δραχμές. Στοιχείο που αποκαλύπτει την υπερχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών τους, περνάνε στα μαύρα κατάστιχα των τραπεζών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα δανειοδότησή τους από τις εμπορικές τράπεζες. Το κλείσιμο του επίσημου δρόμου χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες ωθεί τις τελευταίες στην αναζήτηση κεφαλαίων από τους τοκογλύφους, μία άλλη αθέατη πλευρά της όλης υπόθεσης.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Παγωμένη η αγορά κατά την πρώτη βδομάδα

Δηλώσεις εμπόρων - εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων του ελληνικού εμπορίου - για τα αποτελέσματα των εκπτώσων την πρώτη βδομάδα

Παγωμένη παραμένει η κίνηση στην αγορά, παρά το γεγονός ότι τελειώνει ήδη η πρώτη βδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Οι έμποροι διαπιστώνουν ότι διαψεύδονται οι ελπίδες τους για μια μικρή, έστω και προσωρινή, αναθέρμανση του τζίρου τους. Να σημειωθεί ότι - παρά το 13ο μισθό - ο τζίρος των καταστημάτων στην περίοδο των γιορτών του προηγούμενου μήνα, σημείωσε κάθετη πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας ακόμα και το 25% - 30% σε είδη όπως ρούχα και παπούτσια και το 15% κατά μέσο όρο στα άλλα είδη.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ν. Ιωνίας Δ. Καψάμπελης, παρόλο που τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και φτάνουν μέχρι και το 60%, η αγορά δεν κινείται καθόλου. Επικρατεί πλήρης άπνοια και τίποτα δε θυμίζει πρώτη βδομάδα εκπτώσεων, παρόλο που οι έμποροι ήλπιζαν ότι τουλάχιστον τις πρώτες μέρες θα σημειωνόταν κάποια μικρή κίνηση. Το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν κάποια κίνηση των καταναλωτών την πρώτη μέρα των εκπτώσεων, ωστόσο γρήγορα οι έμποροι διαπίστωσαν ότι το ενδιαφέρον περιοριζόταν απλώς και μόνο στη βολιδοσκόπηση των τιμών.

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και στις άλλες αγορές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών και πόλεων της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνει ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), «όχι μόνο ο καιρός, αλλά και η αγορά της συμπρωτεύουσας είναι παγωμένη». Μάλιστα, οι έμποροι εκτιμούν ότι σ' αυτές τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων η πτώση του τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πρώτη βδομάδα των εκπτώσεων αγγίζει το 15%, παρόλο που τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, φτάνοντας μέχρι το 50%.

Μέχρι και 40% φτάνουν τα ποσοστά των εκπτώσεων και στα Γιάννενα, αλλά οι καταναλωτές δε φαίνονται να «συγκινούνται», καθώς τα λαϊκά εισοδήματα εξανεμίστηκαν κατά την περίοδο των γιορτών στις απαραίτητες αγορές.

Αντιμέτωπος με τα άδεια μαγαζιά ήρθε χτες το πρωί και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, που επισκέφτηκε κατ' εξοχήν εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Ο υφυπουργός, όσο κι αν επιχείρησε να κάνει λόγο για «θετική εικόνα», δεν έκρυψε ότι «ελπίζει» πως μετά από μια διερευνητική περίοδο του αγοραστικού κοινού θα υπάρξει η ανάλογη κίνηση και θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ