Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνουν τα «φέσια» στην αγορά

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δείχνουν ότι στην τετρατία 1996 - 1999 τα «φέσια» στην αγορά άγγιξαν το 1,4 τρισ.  δραχμές και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων τις 3.000

H συνεχιζόμενη και το 1999 κρίση στο χώρο των μικρομεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων αποτυπώνεται και στα δωδεκάμηνα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα «κανόνια» στην αγορά, τα οποία έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η συνολική αξία τωναπλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999, ανήλθε σε 335,8 δισ. δραχμές . Την ίδια περίοδο συνεχίστηκαν οι χρεοκοπίες μικρομεσαίων - κυρίως - επιχειρήσεων, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας κατατέθηκαν συνολικά 2.227 αιτήσεις πτώχευσης και 731 αποφάσεις πτώχευσης, που σημαίνει ότι 731 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά και επίσημα με την έκδοση ισάριθμων αποφάσεων πτώχευσης.

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία έχει προσλάβει μόνιμα χαρακτηριστικά και αναδεικνύει πλευρές της καταστροφής κεφαλαίου στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρηματικές και εμπορικές μονάδες, την εχθρική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, στη λογική της προώθησης της «απελευθέρωσης» των αγορών, προχώρησαν σε ανατροπή του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των ΜΜΕ, στην «απελευθέρωση» της επαγγελματικής στέγης κλπ. Μια άλλη αιτία της κρίσης, που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις, έχει να κάνει με τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω των πολιτικών λιτότητας.

Οι τάσεις μονιμότητας της κρίσης αναδεικνύονται και από τα ακόλουθα στοιχεία.

Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθαν: το 1998 σε 361,7 δισ. δραχμές (ύψος ρεκόρ), το 1997 σε 353,9 δισ. δραχμές και το 1995 σε 325 δισ. δραχμές. Συνολικά δηλαδή - μαζί με τα «φέσια» ύψους 335,8 δισ. δραχμές το 1999 - προκύπτει ότι στην τετραετία από το 1996 έως και το 1999 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών έφτασε στο τρομακτικό 1 τρισ. 377 δισ. δραχμές. Στοιχείο που αποκαλύπτει την υπερχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών τους, περνάνε στα μαύρα κατάστιχα των τραπεζών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα δανειοδότησή τους από τις εμπορικές τράπεζες. Το κλείσιμο του επίσημου δρόμου χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες ωθεί τις τελευταίες στην αναζήτηση κεφαλαίων από τους τοκογλύφους, μία άλλη αθέατη πλευρά της όλης υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ