ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ανακάλυψε το «φάρμακο» αναθέρμανσης του τζίρου

Η δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία των εμπόρων φταίει για τις αναδουλιές, αποφάνθηκε ο επιχειρηματίας υφυπουργός!

Συνέπεια της εφαρμοζόμενης γαλαζοπράσινης πολιτικής, τα μικρά καταστήματα κατεβάζουν, οριστικά, τα ρολά
Συνέπεια της εφαρμοζόμενης γαλαζοπράσινης πολιτικής, τα μικρά καταστήματα κατεβάζουν, οριστικά, τα ρολά
«Δημοσιοϋπαλληλίκι στοπ»! Αυτό διαμήνυσε χτες, λίγο ως πολύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στους χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο που του παρέθεσε η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) (εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες του λιανεμπορίου εκτός σούπερ μάρκετ). Αναπτύσσοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τους λόγους που προωθεί τις αντιδραστικές ανατροπές στο ωράριο των καταστημάτων και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, ο Γ. Παπαθανασίου κατέληξε να προειδοποιεί... γενικώς και αορίστως ότι «όσοι θα πουλούν φθηνά και θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή, θα έχουν και περισσότερη δουλιά». Για να συμπληρώσει προκλητικά: «Οι αγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι ένας χώρος που κυριαρχεί η σιγουριά και η μονιμότητα της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης».

Είναι προφανές, βέβαια, ότι ο κύριος υφυπουργός δεν απευθυνόταν στους μεγαλοεργοδότες του λιανεμπορίου και οικοδεσπότες της χτεσινής εκδήλωσης, για τους οποίους άλλωστε είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί «υπεύθυνο και αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης»... Αντίθετα, εγκαλούσε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους για... λανθασμένη νοοτροπία, στην οποία απέδωσε τις αναδουλιές τους!

Οσον αφορά το ωράριο, ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η προωθούμενη πλήρης απελευθέρωση θα «προσελκύσει» νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους με... «περισσότερη άνεση και λιγότερο άγχος». Επιχειρώντας να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της απελευθέρωσης του ωραρίου (που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '90), ο υφυπουργός αποσιώπησε ακόμα και τα επίσημα στοιχεία για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τα προβλήματα επιβίωσης των μικρών εμπόρων, διατυπώνοντας την άποψη πως αυτοί που αντιδρούν σήμερα στην πλήρη απελευθέρωση με το επιχείρημα ότι το νέο ωράριο θα θέσει τους μικρούς εκτός αγοράς, είναι οι ίδιοι που αντιδρούσαν και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τα ίδια έλεγαν και την προηγούμενη δεκαετία, όταν προωθήθηκε η πρώτη διεύρυνση του ωραρίου», εννοώντας προφανώς ότι οι μικρέμποροι αποδείχτηκαν πιο... ανθεκτικοί από τις προσδοκίες των υποστηρικτών της απελευθέρωσης και όλων των σχετικών φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Αναφορικά με το θέμα των εκπτώσεων προανήγγειλε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται πάνω - κάτω οι προωθούμενες ρυθμίσεις, μιλώντας για δύο μήνες το χρόνο εκπτώσεις. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα των προσφορών, οι οποίες και αποτελούν βασικό «εργαλείο» στον άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μικρών μαγαζιών και πολυκαταστημάτων και γι' αυτό οι μεγαλέμποροι αξιώνουν ουσιαστικά να μην υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός.

Ακρως προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντ. Μακρής. Εφτασε στο σημείο να αξιώσει από την κυβέρνηση και όσους κάνουν αναφορές σχετικές με «την οποιαδήποτε σφιχτή οικονομική πολιτική, την ανεργία, τα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και γενικά την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή» να είναι πιο «προσεκτικοί», υποστηρίζοντας πως όλα αυτά «δημιουργούν αναστάτωση στην καταναλωτική διάθεση του πολίτη και έχει άμεση συνέπεια σε όλη την αλυσίδα του λιανικού εμπορίου»! Δεν παρέλειψε, επίσης, να ασκήσει κριτική ακόμα και σ' αυτή την «για στάχτη στα μάτια» απαγόρευση των προσφορών ενάμιση μήνα πριν τις εκπτώσεις και τον περιορισμό σε ένα μήνα των χειμερινών εκπτώσεων. Τέλος, χαρακτήρισε «λάθη που μπορεί να γίνονται» τις συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να τα «διορθώσει γρήγορα».

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ»
Εκβιασμός με πρόσχημα τους... μη ελέγχους

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος για την «περαίωση των φορολογικών δηλώσεων» επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Κοινοποιήθηκε χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η εγκύκλιος με τις εκβιαστικές φορορυθμίσεις σε βάρος των ΕΒΕ και των μικρών επιχειρήσεων. Με την εκβιαστική αυτή φορορύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπληρώσει τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις σε όφελος και λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «περαίωση των υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων χωρίς έλεγχο» με την οποία η κυβέρνηση εξαναγκάζει τις μικρότερες επιχειρήσεις να δηλώσουν.... οικειοθελώς μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που προκύπτουν στη βάση των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων και στη συνέχεια να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου. Για δόλωμα σε όσους πληρώσουν τα «οικειοθελή» χαράτσια, προσφέρεται το οριστικό κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων (2003 και 2004). Για τους λοιπούς προβλέπεται η συνήθης συνέχεια, δηλαδή τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εισπράξει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Οι δηλώσεις καταρτίζονται στη βάση αυθαίρετων «αντικειμενικών κριτηρίων» και αφορούν τόσο το εισόδημα όσο και τον αποδιδόμενο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι υπαγόμενες επιχειρήσεις καθορίζονται με βάση το ύψος του ετήσιου τζίρου τους ως εξής:

  • Για ελεύθερους επαγγελματίες με ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο.
  • Για εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Για εμπορικές αμιγώς παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Αξιοποίηση» προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου

Η κυβέρνηση βλέπει την προώθησή τους στη βάση του ...επιχειρηματικού κέρδους

Με βάση τη θέση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν «εθνικό πλούτο», το υπουργείο Ανάπτυξης συντάσσει μελέτη για την «καταπολέμηση του αδειοδοτικού μαραθωνίου», η οποία σύντομα θα είναι έτοιμη, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας κατά την ομιλία του στο 3ο Εθνικό Συνέδριο για τις προοπτικές των ΑΠΕ μέχρι το 2010, που διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο και τη Μονάδα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων.

Με βάση την πραγματικότητα της χειραφέτησης των ΑΠΕ από το ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους επιχειρηματικής δράσης, είναι δεδομένο ότι τόσο η συγκεκριμένη μελέτη, όσο και το νέο θεσμικό πλαίσιο, που προωθείται, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης μεγαλύτερων κερδών και μεγαλύτερης διείσδυσης των ιδιωτών και σε αυτό τον ενεργειακό τομέα. Το επισήμανε ξεκάθαρα και ο υπουργός, λέγοντας ότι το νέο πλαίσιο θα «περιορίζει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ δεδομένη είναι και η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για "να ξεπεραστούν τα περιβαλλοντικά και χωροθετικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλές επενδύσεις», όπως είπε ο Δ. Σιούφας.

Το αν εξυπηρετείται το λαϊκό συμφέρον, ή έστω το δημόσιο, είναι μια άλλη υπόθεση, καθώς προέχει η υλοποίηση του «νέου ενεργειακού μοντέλου» που υποτίθεται ότι χαράζει η κυβέρνηση, το οποίο αντιμετωπίζει κάθε ενεργειακή ανάγκη της χώρας, με βασικό αν όχι και αποκλειστικό γνώμονα την ευημερία των επενδυτών, ξένων και ντόπιων, όπως επιβάλλει και η λογική της «απελευθέρωσης» των αγορών. Ηδη έχουν ληφθεί μέτρα που, στο όνομα της ανάγκης να επεκταθούν οι ΑΠΕ παραμερίζουν χωροταξικά ή άλλα εμπόδια των «επενδυτών», αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις, τόσο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, όσο και για τη διασύνδεσή τους με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και τα τιμολόγια πώλησης είναι ακριβότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ