Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ανακάλυψε το «φάρμακο» αναθέρμανσης του τζίρου

Η δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία των εμπόρων φταίει για τις αναδουλιές, αποφάνθηκε ο επιχειρηματίας υφυπουργός!

Συνέπεια της εφαρμοζόμενης γαλαζοπράσινης πολιτικής, τα μικρά καταστήματα κατεβάζουν, οριστικά, τα ρολά
Συνέπεια της εφαρμοζόμενης γαλαζοπράσινης πολιτικής, τα μικρά καταστήματα κατεβάζουν, οριστικά, τα ρολά
«Δημοσιοϋπαλληλίκι στοπ»! Αυτό διαμήνυσε χτες, λίγο ως πολύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου στους χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο που του παρέθεσε η ηγεσία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) (εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες του λιανεμπορίου εκτός σούπερ μάρκετ). Αναπτύσσοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τους λόγους που προωθεί τις αντιδραστικές ανατροπές στο ωράριο των καταστημάτων και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, ο Γ. Παπαθανασίου κατέληξε να προειδοποιεί... γενικώς και αορίστως ότι «όσοι θα πουλούν φθηνά και θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον καταναλωτή, θα έχουν και περισσότερη δουλιά». Για να συμπληρώσει προκλητικά: «Οι αγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι ένας χώρος που κυριαρχεί η σιγουριά και η μονιμότητα της δημοσιοϋπαλληλικής τάξης».

Είναι προφανές, βέβαια, ότι ο κύριος υφυπουργός δεν απευθυνόταν στους μεγαλοεργοδότες του λιανεμπορίου και οικοδεσπότες της χτεσινής εκδήλωσης, για τους οποίους άλλωστε είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί «υπεύθυνο και αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης»... Αντίθετα, εγκαλούσε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους για... λανθασμένη νοοτροπία, στην οποία απέδωσε τις αναδουλιές τους!

Οσον αφορά το ωράριο, ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η προωθούμενη πλήρης απελευθέρωση θα «προσελκύσει» νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και οι καταναλωτές θα κάνουν τις αγορές τους με... «περισσότερη άνεση και λιγότερο άγχος». Επιχειρώντας να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της απελευθέρωσης του ωραρίου (που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '90), ο υφυπουργός αποσιώπησε ακόμα και τα επίσημα στοιχεία για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τα προβλήματα επιβίωσης των μικρών εμπόρων, διατυπώνοντας την άποψη πως αυτοί που αντιδρούν σήμερα στην πλήρη απελευθέρωση με το επιχείρημα ότι το νέο ωράριο θα θέσει τους μικρούς εκτός αγοράς, είναι οι ίδιοι που αντιδρούσαν και στις αρχές της δεκαετίας του '90. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «τα ίδια έλεγαν και την προηγούμενη δεκαετία, όταν προωθήθηκε η πρώτη διεύρυνση του ωραρίου», εννοώντας προφανώς ότι οι μικρέμποροι αποδείχτηκαν πιο... ανθεκτικοί από τις προσδοκίες των υποστηρικτών της απελευθέρωσης και όλων των σχετικών φιλομονοπωλιακών μέτρων.

Αναφορικά με το θέμα των εκπτώσεων προανήγγειλε το πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται πάνω - κάτω οι προωθούμενες ρυθμίσεις, μιλώντας για δύο μήνες το χρόνο εκπτώσεις. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα των προσφορών, οι οποίες και αποτελούν βασικό «εργαλείο» στον άνισο ανταγωνισμό μεταξύ μικρών μαγαζιών και πολυκαταστημάτων και γι' αυτό οι μεγαλέμποροι αξιώνουν ουσιαστικά να μην υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός.

Ακρως προκλητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντ. Μακρής. Εφτασε στο σημείο να αξιώσει από την κυβέρνηση και όσους κάνουν αναφορές σχετικές με «την οποιαδήποτε σφιχτή οικονομική πολιτική, την ανεργία, τα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και γενικά την απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή» να είναι πιο «προσεκτικοί», υποστηρίζοντας πως όλα αυτά «δημιουργούν αναστάτωση στην καταναλωτική διάθεση του πολίτη και έχει άμεση συνέπεια σε όλη την αλυσίδα του λιανικού εμπορίου»! Δεν παρέλειψε, επίσης, να ασκήσει κριτική ακόμα και σ' αυτή την «για στάχτη στα μάτια» απαγόρευση των προσφορών ενάμιση μήνα πριν τις εκπτώσεις και τον περιορισμό σε ένα μήνα των χειμερινών εκπτώσεων. Τέλος, χαρακτήρισε «λάθη που μπορεί να γίνονται» τις συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να τα «διορθώσει γρήγορα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ