ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Συνέχεια στον αγώνα διεξόδου και προοπτικής!

Αύριο οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Motion Team

Ξανά στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν, αύριο Παρασκευή, οι μικρομεσαίοι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, συνεχίζοντας την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Με τη συμμετοχή τους στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να προβάλλουν τα αιτήματά τους για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλα προβλήματα.

Στη Θεσσαλία, οι προετοιμασίες για την επιτυχία της αυριανής πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να μη μείνει ούτε ένας αγρότης που να μη φτάσει το κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στους νομούς της περιοχής. Στο νομό Λάρισας θα γίνουν αγροτικά συλλαλητήρια με τρακτέρ σε Φάρσαλα και Αγιά, καθώς και στον Τύρναβο, για τη μορφή και το χρόνο του οποίου έγινε χτες το βράδυ επαρχιακή αγροτική σύσκεψη. Επίσης, αγωνιστικό μπλόκο θα στηθεί στο δρόμο Λάρισας - Φαρσάλων από τους αγρότες των Χαλκιάδων.

Το συλλαλητήριο των αγροτών της Καρδίτσας, έχει γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, άνεργοι - ανάμεσά τους οι απολυμένοι της ντοματοβιομηχανίας «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και του εργοταξίου της Δρακότρυπας - καθώς και πολλοί φορείς του νομού που πήραν σχετικές αποφάσεις. Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών στον Παλαμά Καρδίτσας, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν από τους εκκοκκιστές εδώ και δυο μήνες, περίπου, με βάση το νόμο, που, όμως, καταπατά το υπουργείο Γεωργίας και γενικότερα η κυβέρνηση δείχνοντας και μ' αυτό τον τρόπο ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη «νομιμότητα», που επιβάλλει την αντιαγροτική πολιτική στους αγρότες.

Στα Τρίκαλα, το αγωνιστικό συλλαλητήριο των αγροτών του νομού θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να δώσουν μαζικά και δυναμικά το «παρών» τους στα αυριανά συλλαλητήρια, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση και σε όσους υποστηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ, που εφαρμόζει ότι δεν πρόκειται να «ξεμπερδέψει» μαζί τους, καθώς ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, με «όπλο» το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, μέχρι την τελική δικαίωση. Και η δικαίωση θα έρθει επιβάλλοντας, μέσα από τους κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, με αναπτυξιακό μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό, στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το επόμενο, μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει οριστεί για τις 20 Μάρτη, με τον πανελλαδικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο χώρο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων.

ΒΑΜΒΑΚΙ
«Ψαλιδίζει» κι άλλο ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη Λάρισα απορρίφθηκε το 85% των ενστάσεων

Σχεδόν το 85% των ενστάσεων που κατέθεσαν οι βαμβακοπαραγωγοί σχετικά με την υπέρβαση των δικαιωμάτων καλλιέργειας, απορρίφθηκε στο νομό Λάρισας. Ανάλογη πάντως είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς της χώρα, όπου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απορρίπτονται σωρηδόν οι εντάσεις των βαμβακοπαραγωγών, για να προκύψουν οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες για 38 δρχ./κιλό επιστροφή επιδότησης. Αλλά, παρά τις αυθαίρετες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, δεν προκύπτει 38άρι εξόφλησης, παρά μόνο θίγονται και αδικούνται χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής και του εφαρμοζόμενου καταστροφικού κανονισμού. Και βασικά οι μικροί βαμβακοπαραγωγοί.

Οσον αφορά τον νομό Λάρισας, από τις 1.800 ενστάσεις που κατατέθηκαν συνολικά, απορρίπτονται οι 1.500. Οσον αφορά στις υπόλοιπες 300 εξετάζονται από την Τριμελή Επιτροπή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του τοπικού παραρτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως από τις 1.500 απορριφθείσες ενστάσεις, οι 1.200 αφορούν σε πολύ μικρές υπερβάσεις, το πολύ μέχρι 2 στρέμματα, ενώ και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αφορούν κυρίως αγρότες που θέλησαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να δουλεύουν περισσότερο για ν' αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στο νομό Λάρισας από τους 5.000 και πλέον που περιλάμβανε ο κατάλογος των δήθεν παράνομων βαμβακοπαραγωγών, ύστερα από τον διαβόητο επανέλεγχο παρέμειναν, τελικά, 1.800 άτομα, ενώ το ίδιο συνέβη και στους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς. Και τελικά αποδείχτηκε, πως, όλα όσα περί «παρανομούντων αγροτών» επιχείρησε να «περάσει» στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση, δεν ήταν παρά ένα πελώριο ψέμα, μια αισχρή συκοφαντία, μία βολική απάτη, τόσο γι' αυτούς που βγήκαν εκτός των λιστών της ντροπής, όσο και γι' αυτούς που παρέμειναν εντός επειδή καλλιέργησαν λίγα μέτρα γης παραπάνω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αυξήθηκε το γεωργικό εισόδημα!

Μακριά από την πραγματικότητα τέτοιες απόψεις, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Στην εξωπραγματική εκτίμηση, κόντρα στην κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της υπαίθρου, ότι το αγροτικό εισόδημα έχει αυξηθεί φέτος κατά 2,8%, προχώρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στην άποψη αυτή πήρε την απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τα χαρτιά, αλλά την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι στα χωριά τα καφενεία κλείνουν νωρίς λόγω φτώχειας, ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα μπακαλοδέφτερα.

Τα προβλήματα των αγροτών, τόνισε, δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που ακολουθήθηκαν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Επιλογές που οδηγούν στα αδιάθετα προϊόντα και στο άνοιγμα της αγροτικής αγοράς στους μεγαλέμπορους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν έχουν δοθεί ούτε καν ολόκληρες οι επιδοτήσεις ή η επιστροφή ΦΠΑ. Ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι με τη νέα ΚΑΠ και την αποδέσμευση της αγροτικής παραγωγής από τις επιδοτήσεις θα επιδεινωθεί η κατάσταση της μικρομεσαίας αγοράς, θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και εν τέλει θα ερημώσουν τα χωριά, τα οποία θα καταντήσουν πραγματικά γηροκομεία. Χρειάζεται, κατέληξε, μια άλλη πολιτική εντελώς διαφορετική, η οποία θα έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τον μικρομεσαίο αγρότη.

Ο υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε αποτελεσματικές παρεμβάσεις στα όργανα της ΕΕ προς το συμφέρον των αγροτών, με αποτέλεσμα φέτος να υπάρξει μεταξύ άλλων έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Είπε ότι τα όποια προβλήματα υπήρξαν οφείλονταν στην υπερπαραγωγή προϊόντων και στις αθρόες εισαγωγές που είχαν αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Μπασιάκος επανέλαβε ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα αποδεσμευτεί η παραγωγή από το ύψος των επιδοτήσεων και είπε ότι το αγροτικό εισόδημα ήταν φέτος αυξημένο κατά 2,8% σε σχέση με φέτος.

Κατά τον υπουργό, η τωρινή κυβέρνηση έχει κάνει εξαντλητικό διάλογο με τους αγρότες, τους οποίους σύντομα θα ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με «εκλαϊκευμένα» έντυπα που θα τους μοιράσει.

Συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις της ΠΑΣΥ θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνεις θα γίνουν:

  • Μυτιλήνη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς.
  • Φθιώτιδα, στις 6 μ.μ. στην πλ. Πάρκου της Λαμίας.
  • Λιβαδειά, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
  • Σπάρτη, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης.
  • Χανιά, συγκέντρωση - σύσκεψη στην αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης στις 7.30 μ.μ.
  • Κέρκυρα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στη Λευκίμη.
  • Θήβα, το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πυρί.
  • Αίγιο, τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., οι αγρότες της περιοχής θα συγκεντρωθούν στον κόμβο του Μεγανίτη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ