ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ 2004
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό

«Κολλημένη» σε διψήφιο ποσοστό (10,1%) παρέμεινε η ανεργία στη χώρα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Ετσι, ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε στο μισό περίπου εκατομμύριο ανθρώπους (485.897) και μάλιστα μέσα στην καρδιά της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβρης), οπότε και υπήρχε ένταση της παραγωγικής δραστηριότητας. Γεγονός που επιβεβαιώνει όχι μόνο την ανοδική, επί της ουσίας, πορεία της ανεργίας, αλλά και τους ορατούς πλέον κινδύνους χειροτέρευσης της κατάστασης.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα εργατικού δυναμικού, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και σ' αυτήν έλαβαν μέρος 32.097 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι και αυτά τα στοιχεία δε φανερώνουν το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας, αφού με βάση τα κριτήρια μέτρησης δε θεωρούνται άνεργοι όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε όσοι δουλεύουν έστω και μια ώρα τη βδομάδα.

Από τους 485.897 ανέργους, οι 279.876 είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 μήνες, ποσοστό 57,6% επί του συνόλου των ανέργων. Οι άνεργοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας φτάνουν τους 206.020, ποσοστό 42,4% επί του συνόλου των ανέργων. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους, ηλικίας 15-29 ετών, αγγίζει περίπου το 20%. Στις νέες γυναίκες αυτής της ηλικίας το ποσοστό φτάνει το 27,5%!

Το ποσοστό ανεργίας στους οικονομικούς μετανάστες φτάνει το 8,5%. Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των μισθωτών, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζει μεγάλη άνοδο (38,5%) σε σχέση με το 1993 και αποτελούν το 64% των απασχολουμένων. Το 22% είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό. Το 8% αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 4,5%. Ωστόσο, από τους μερικώς απασχολούμενους, το 48,4% δεν κατέστη δυνατό να βρει εργασία πλήρους απασχόλησης και αναγκάστηκε να καταφύγει στη μερική.

Κατά γεωγραφική περιφέρεια, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία 16,4%. Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 13%. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,6%, η Κεντρική Μακεδονία με 12,2%, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια με 12,2% και η Ηπειρος με 11,2%.

ΞΑΝΘΗ - ΣΕΒΑΘ
Κατάληψη χτες, συγκέντρωση σήμερα

Κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας στην Ξάνθη έκαναν οι εργαζόμενοι του συνεταιριστικού εργοστασίου της ΣΕΒΑΘ χτες το πρωί. Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, σήμερα στις 10 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Οι εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 7 μηνών και εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εργοστασίων.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ με την παρουσία της εξέφρασε η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, και εκπρόσωποι των συνεταιριστικών εργοστασίων ΣΕΚΑΠ και ΡΟΔΟΠΗΣ.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει από τις 14 Φλεβάρη με το κλείσιμο του εργοστασίου και θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές και τις επόμενες μέρες. «Περνάμε δύσκολες μέρες. Να είσαι 7 μήνες απλήρωτος, να υπάρχει αβεβαιότητα και οι υποχρεώσεις να τρέχουν καθημερινά. Προβλήματα που υπεισέρχονται στην οικογένεια. Πρέπει να βρεθεί λύση για το μεροκάματο του εργάτη αλλά και για το εισόδημα του αγρότη», δήλωσε στο «Ρ» ένας εργαζόμενος, ενώ μία εργάτρια πρόσθεσε ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από το να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν μαζί τους και άλλους.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τους αγώνες που αποφάσισαν και αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι για να ανατρέψουν τα αντεργατικά, αντιαγροτικά σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ. Προτείνει να μεταβιβαστούν δωρεάν στους αγροτοκτηνοτρόφους και στις συνεταιριστικές οργανώσεις (που είναι μέλη των εταιριών και όσες με ανάλογο αντικείμενο θέλουν να γίνουν μέλη) οι μετοχές που κατέχει η ΑΤΕ. Καλεί εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν όλους εκείνους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ενώ επί της ουσίας στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου, εμφανίζονται με «φιλολαϊκό» προσωπείο. Να μη παρασυρθούν από τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ που μέχρι σήμερα ήταν οι καλύτεροι «ντελάληδες» της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και των Συνεταιριστικών Εργοστασίων και χρησιμοποιούνται ως «δούρειος ίππος» των σχεδίων για το ξεπούλημά τους στο μεγάλο κεφάλαιο. Να καταδικάσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να ενισχύσουν αποφασιστικά τα δικά τους μέτωπα πάλης για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής αυτής της πολιτικής, να μπουν τα θεμέλια για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία ώστε όσα παράγουν, και σήμερα τους τα κλέβουν, να γίνουν λαϊκή περιουσία.

«ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ»
400 καπνεργάτες στο δρόμο

Και το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει

Για το πέταγμα στην οριστική ανεργία των 400 καπνεργατών που απασχολούνταν εποχιακά στο εργοστάσιο της «Καπνικής Μιχαηλίδη» στην Ξάνθη, πανηγυρίζει ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, μετά από παρέμβασή του και μετά από «συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη - εργαζομένων και υπουργείου τελικά συμφωνήθηκε, να λειτουργήσει το εργοστάσιο για 3.000.000 κιλά καπνού διαφόρων ποικιλιών και 2.000.000 κιλά καπνού ποικιλία μπασμά. Στο εργοστάσιο θα απασχοληθούν τουλάχιστον 300 άτομα».

Θυμίζουμε πως στο εργοστάσιο του Μιχαηλίδη στην Ξάνθη απασχολούνταν κάθε χρόνο τουλάχιστον 700 καπνεργάτες. Σήμερα φαίνεται να εξασφαλίζεται δουλιά για 300. Δε διευκρινίζεται, όμως, για πόσο καιρό. Και είναι φυσικό, αφού οι «διάφορες ποικιλίες» που θα επεξεργάζονται στο εργοστάσιο είναι φθίνουσες και σε πορεία 2-3 χρόνων θα εκλείψουν. Ετσι δεν αποκλείεται του χρόνου ο κ. Μιχαηλίδης να ανακοινώσει νέα μείωση προσωπικού και ίσως και το οριστικό κλείσιμο της μονάδας στην Ξάνθη. Αλλωστε, ήδη, λειτουργεί μεγάλη μονάδα στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, αλλά και σε Σκόπια, Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Ετσι φαίνεται πως ο υφυπουργός απλά διευκολύνει την ομαλή έξοδο του επιχειρηματία από την Ξάνθη. Γι' αυτό άλλωστε πάλεψε, ώστε να υπάρξει και συμφωνία για «εργασιακή ειρήνη» μέσα στο 2005.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Διεκδικούν συλλογική σύμβαση

Σε ψήφιση της ομόφωνης πρότασης του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, για τη διεκδίκηση μονοετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2005, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ. Η πρόταση, που ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση των μελών του Συνδικάτου, προβλέπει: Αύξηση 40 ευρώ στο βασικό μισθό και 4% στο χρονοεπίδομα. Ριζική αλλαγή του αντεργατικού Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού . Αύξηση των ρεπό, από 111 σε 116.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης ΔΑΣ ΟΑΣΑ, πέραν των παραπάνω, πρότειναν συνταξιοδότηση στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες, με 9.000 ένσημα στα βαριά και ανθυγιεινά. Πρότειναν, επίσης, να μη θίγονται οι παθόντες εν υπηρεσία, τους οποίους σήμερα, αφού τους «ξεζουμίζει» η υπηρεσία, τους αλλάζει πόστο, τους μειώνει τις αποδοχές και τους αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς. Με τις ομιλίες τους στη χτεσινή γενική συνέλευση οι Απ. Βλασίδης και Γιαν. Κιούσης, στελέχη της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, αφού κατήγγειλαν ότι την αντεργατική πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία στις 17 του Μάρτη.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκέντρωση εργαζομένων

Στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα των καταγγελιών για οικονομικό «σκάνδαλο» στο νοσοκομείο, στο οποίο αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή και ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος των Εργαζομένων διαμαρτύρονται, ιδιαίτερα, για τη δημοσιοποίηση ονομάτων και άλλων στοιχείων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου και της έκδοσης πορίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ