ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στις 28 Φλεβάρη διαδηλώνουν

Στις 11 π.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, στις 12 στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Υπόσχεση να ...μην αφήσουν σε ησυχία την κυβέρνηση και τους συνδαιτυμόνες της στο τραπέζι του προσχηματικού «διαλόγου» για την Παιδεία, έχουν δώσει μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, που σε κάθε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και των παρασυμβουλίων του, δίνουν τα δικά τους αγωνιστικά ραντεβού στους δρόμους του αγώνα. Ετσι και τη Δευτέρα, 28 Φλεβάρη, που συνεδριάζουν από κοινού τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Καθημερινά πληθαίνει ο αριθμός των σχολείων που αγκαλιάζουν το ψήφισμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει τα εξής σχολεία: 6ο ΕΛ Ιλίου, 4ο ΕΛ Πετρούπολης, 51ο ΕΛ Αθήνας, 54ο ΕΛ Αθήνας, 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, 21ο ΕΛ Γκράβας, 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, ΤΕΕ Χαϊδαρίου, 61ο ΕΛ Γκράβας, ΤΕΕ Ηλιούπολης, 1ο ΕΛ Γλυφάδας, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, ΤΕΕ Πετρούπολης, 1ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 40ό Γυμνάσιο Γκράβας, 1ο ΕΛ Ζωγράφου, 2ο ΕΛ Ζωγράφου, 54ο Γυμνάσιο Αθήνας, 1ο ΕΛ Γκράβας, 4ο ΕΛ Πετρούπολης.

Σε άλλες πόλεις

Το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στην Πλατεία Χημείου.

Το Συντονιστικό ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας και το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πάτρας καλεί στις 10:30 π.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ Σερρών καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. έξω από τη Νομαρχία Σερρών.

Το Συντονιστικό Μαθητών Κατερίνης συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στο τέλος του Πεζόδρομου (Πλάτανος).

«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες»

Συζήτηση με τον Θ. Μπενάτο, από ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής

Με αφορμή αυτή, την τέταρτη κατά σειρά κινητοποίηση που πραγματοποιούν φοιτητές και σπουδαστές από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, μιλήσαμε με το Θεοδόση Μπενάτο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής Αθήνας, που συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συντονιστικό.

«Το μήνυμα που θα στείλουνε τη Δευτέρα, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές είναι απλό», μας λέει ο Θ. Μπενάτος και εξηγεί: «Πληρώνουμε στα εργαστήριά μας για χάρακες, ρόμπες, υλικά, σημειώσεις ακόμα και συγγράμματα. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων βαραίνει τις οικογένειές μας, μαζί με όλα τα άλλα βάρη που τους φορτώνουν. Πανεπιστήμια κλείνουν! Πληρώνουμε ακόμα και το σπίτι και το φαΐ μας, όταν σπουδάζουμε σε άλλη πόλη και το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αυτό πρέπει να σταματήσει»!

Και δεν είναι μόνο το κόστος των σπουδών που αποτελεί πρόβλημα, όπως λέει ο Θ. Μπενάτος, αλλά και το υποβαθμισμένο περιεχόμενο των σπουδών, η απουσία ειδίκευσης, τα Τμήματα που δεν έχουν καν επιστημονικό αντικείμενο (βλέπε π.χ. Επιστήμες Θάλασσας), το μέλλον στην ανεργία. «Θέλουμε προγράμματα σπουδών που να μας κάνουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, πτυχία με αξία για δουλιά με δικαιώματα. Οχι λίγο απ' όλα και τελικά τίποτα. Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδιά της αυτό θέλει να κάνει, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν, γιατί δε θα το επιτρέψουμε», τονίζει ο Θ. Μπενάτος.

Προσθέτει επίσης ότι με την κινητοποίηση της Δευτέρας, οι φοιτητές θα στείλουν μήνυμα ενάντια και στην κοροϊδία του «διαλόγου», γιατί «έχουν πάρει χαμπάρι ότι αυτός ο "διάλογος" δεν ήρθε για να λύσει προβλήματα, αλλά για να κρύψει τα σημερινά και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα».

«Δεν είμαστε πρόθυμοι να τα δεχτούμε όλα αυτά, θα αντισταθούμε», ξεκαθαρίζει ο Θ. Μπενάτος και προσθέτει: «Διεκδικούμε να μην περάσουν τα νομοσχέδια που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τις σπουδές μας. Θα μπλοκάρουμε την Μπολόνια και τα νομοσχέδιά της. Ζητάμε πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία κι αυτό δε γίνεται χωρίς αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε αίθουσες, εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμιά επιβάρυνση των φοιτητών. Να πληρώσει το κράτος και για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών και για σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Απαιτούμε πτυχία με αξία, ολοκληρωμένα και με επιστημονική ειδίκευση για να μη δουλεύουμε αύριο για ένα κομμάτι ψωμί.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται στο αίτημά μας για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Με μπροστάρη το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ θα συνεχίσουμε, με πείσμα και αισιοδοξία βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Αποχώρησε η ΠΟΣΔΕΠ

Μετά τις δύο ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που αποχώρησαν από τον λεγόμενο εθνικό διάλογο, χτες και η ΠΟΣΔΕΠ, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, αποφάσισε να αποχωρήσει και αυτή. Οι λόγοι που επικαλείται αφορούν τους όρους διεξαγωγής του διαλόγου και τον προσχηματικό του χαρακτήρα. Ωστόσο, η ΠΟΣΔΕΠ, με ευθύνη των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, νομιμοποίησε το διάλογο - απάτη και έβαλε πλάτη στον εγκλωβισμό του κινήματος. Αλλωστε, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και χτες επέμενε στην παραμονή στο «διάλογο» και αποδείχτηκε ο πιο συνεπής υπερασπιστής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που προωθείται και σήμερα από τη ΝΔ.

Η ΔΗΠΑΚ που από την αρχή είχε καταγγείλει το διάλογο - απάτη και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ υποστήριξε την αποχώρηση από αυτόν ως διαδικασία κοινωνικού εταιρισμού και υποταγής του κινήματος. Ταυτόχρονα, κάλεσε σε συντονισμό της δράσης πανεπιστημιακών, εργαζομένων, φοιτητών και σπουδαστών για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Από τη χτεσινή συνεδρίαση προέκυψε απόφαση, μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη και η ΕΓ επιφυλάχτηκε για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάρτη που πραγματοποιεί το αγωνιστικό εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα, εκφράστηκε η διάθεση για προγραμματισμό ΓΣ των πανεπιστημιακών ώστε να αποφασιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα ενάντια στη «Διαδικασία της Μπολόνια» και τις αντιδραστικές αλλαγές που αυτή φέρνει και οδηγούν στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Η Παιδεία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ:

Αύριο Παρασκευή:

  • Η ΚΟΑ στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου, στις 7 το απόγευμα, με ομιλητή τον Νίκο Καλούτση.

Την Κυριακή 27/2:

  • Η ΚΟΑ στο Παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, στις 11 το πρωί, με ομιλητή τον Νίκο Ζώτο.
  • Η ΚΟΑ στην αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού, στις 11 το πρωί. Θα μιλήσει η Βάνα Λυγερού.
  • Η Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΘ στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν ο Γ. Τσιλιγκιρίδης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ο Γ. Νοτάκης μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ