Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες»

Συζήτηση με τον Θ. Μπενάτο, από ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής

Με αφορμή αυτή, την τέταρτη κατά σειρά κινητοποίηση που πραγματοποιούν φοιτητές και σπουδαστές από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, μιλήσαμε με το Θεοδόση Μπενάτο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής Αθήνας, που συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συντονιστικό.

«Το μήνυμα που θα στείλουνε τη Δευτέρα, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές είναι απλό», μας λέει ο Θ. Μπενάτος και εξηγεί: «Πληρώνουμε στα εργαστήριά μας για χάρακες, ρόμπες, υλικά, σημειώσεις ακόμα και συγγράμματα. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων βαραίνει τις οικογένειές μας, μαζί με όλα τα άλλα βάρη που τους φορτώνουν. Πανεπιστήμια κλείνουν! Πληρώνουμε ακόμα και το σπίτι και το φαΐ μας, όταν σπουδάζουμε σε άλλη πόλη και το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αυτό πρέπει να σταματήσει»!

Και δεν είναι μόνο το κόστος των σπουδών που αποτελεί πρόβλημα, όπως λέει ο Θ. Μπενάτος, αλλά και το υποβαθμισμένο περιεχόμενο των σπουδών, η απουσία ειδίκευσης, τα Τμήματα που δεν έχουν καν επιστημονικό αντικείμενο (βλέπε π.χ. Επιστήμες Θάλασσας), το μέλλον στην ανεργία. «Θέλουμε προγράμματα σπουδών που να μας κάνουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, πτυχία με αξία για δουλιά με δικαιώματα. Οχι λίγο απ' όλα και τελικά τίποτα. Η κυβέρνηση με τα νομοσχέδιά της αυτό θέλει να κάνει, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν, γιατί δε θα το επιτρέψουμε», τονίζει ο Θ. Μπενάτος.

Προσθέτει επίσης ότι με την κινητοποίηση της Δευτέρας, οι φοιτητές θα στείλουν μήνυμα ενάντια και στην κοροϊδία του «διαλόγου», γιατί «έχουν πάρει χαμπάρι ότι αυτός ο "διάλογος" δεν ήρθε για να λύσει προβλήματα, αλλά για να κρύψει τα σημερινά και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα».

«Δεν είμαστε πρόθυμοι να τα δεχτούμε όλα αυτά, θα αντισταθούμε», ξεκαθαρίζει ο Θ. Μπενάτος και προσθέτει: «Διεκδικούμε να μην περάσουν τα νομοσχέδια που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τις σπουδές μας. Θα μπλοκάρουμε την Μπολόνια και τα νομοσχέδιά της. Ζητάμε πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία κι αυτό δε γίνεται χωρίς αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε αίθουσες, εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, χωρίς καμιά επιβάρυνση των φοιτητών. Να πληρώσει το κράτος και για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών και για σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα. Απαιτούμε πτυχία με αξία, ολοκληρωμένα και με επιστημονική ειδίκευση για να μη δουλεύουμε αύριο για ένα κομμάτι ψωμί.

Ολα αυτά περιλαμβάνονται στο αίτημά μας για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Με μπροστάρη το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ θα συνεχίσουμε, με πείσμα και αισιοδοξία βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας για τη διακοπή διανομής συγγραμμάτων (2017-10-06 00:00:00.0)
Περί δωρεάν διανομής συγγραμμάτων (2012-10-24 00:00:00.0)
Αγωνιστικό, διεκδικητικό πλαίσιο πάλης (2008-03-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-03 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν ενάντια στην υπονόμευση των σπουδών τους (2000-11-28 00:00:00.0)
Αντιδραστικές αλλαγές βρίσκουν μπροστά τους οι φοιτητές (2000-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ