ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Από τη συγκέντρωση στη Σάμο, στο πλαίσιο της παναιγαιακής κινητοποίησης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τον περασμένο Νοέμβρη

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από τη συγκέντρωση στη Σάμο, στο πλαίσιο της παναιγαιακής κινητοποίησης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τον περασμένο Νοέμβρη
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους νησιώτες, αλλά και τους κατά τόπους φορείς η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σάμου για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, αλλά και ούτε έχει τοποθετηθεί πάνω σ' αυτά.

Μετά από πρόσφατη συνεδρίασή της, η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής επισημαίνει με ανακοίνωση ότι παρά τα ψηφίσματα μαζικών κινητοποιήσεων που κατατέθηκαν πριν μήνες στο πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση. Κι αυτό «παρά το ότι περιλαμβάνονται αιτήματα που είναι ανάγκη ζωής για το σήμερα και το αύριο των νησιών μας», αιτήματα τα οποία αφορούν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από πολλές πλευρές. Γι' αυτό άλλωστε και έχουν μπει δυναμικά στον αγώνα νησιώτες και ναυτεργάτες και μέσα από συντονισμό των φορέων τους.

Ο «διάλογος», στον οποίο κάλεσε η κυβέρνηση, δεν ήταν παρά μία κίνηση για την εκτόνωση της κατάστασης, κενή ουσιαστικής σημασίας για τη δικαίωση των αιτημάτων. Μέχρι σήμερα, στις «επιτροπές διαλόγου» που συγκροτήθηκαν, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΕΝ, του υπουργείου Αιγαίου, της ΠΝΟ, του περιφερειάρχη και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Η ανακοίνωση της Γραμματείας τονίζει ακόμα πως «οι πολιτικές και άλλες πιέσεις, καθώς και το διαίρει και βασίλευε, ώστε να υποχωρήσουμε και να αποδεχτούμε την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της ακτοπλοΐας, έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού των νησιών, γιατί οδηγούν στην υποβάθμιση της ζωής στο Αιγαίο και στην ακύρωση κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας».

Απέναντι στην αδιαφορία της κυβέρνησης, η Γραμματεία καλεί σε ετοιμότητα, σε δραστηριοποίηση των κατά τόπους φορέων και ενημέρωση όλο και περισσότερων νησιωτών ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας, αφού τα αιτήματα παραμένουν χωρίς υλοποίηση. Παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση για άμεση συνεδρίαση της Παναιγαιακής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει ο νέος συντονισμός του αγώνα.

«Συνεχίζουμε και διεκδικούμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των νησιωτών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το θέμα, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας

Το θέμα της ασφαλούς διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων θέτουν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, Γ. Πατσιλινάκος και Αντ. Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη. Αφορμή για την Ερώτηση οι βουλευτές πήραν από τις εργασίες της πρόσφατης ημερίδας με θέμα «Νοσοκομειακά Απόβλητα: Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», όπου και επισημάνθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στην ασφαλή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Τέτοια προβλήματα, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι:

1. Διαπιστώνονται δεκάδες παραβάσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, η οποία οφείλει να εφαρμόζεται από τον Απρίλη του 2004 και μεταξύ αυτών:

- Ελλειψη Εσωτερικών Κανονισμών Διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην τεράστια πλειοψηφία των μεγάλων Υγειονομικών Μονάδων, δημοσίων και ιδιωτικών.

- Ατελής έως και ανύπαρκτη διαχείριση και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων εντός των Υγειονομικών Μονάδων.

- Λαθραία ανάμειξη των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων με τα κοινά δημοτικά απορρίμματα.

- Πλήρης απουσία παρέμβασης από μέρους των οργάνων και των υπηρεσιών ελέγχου.

2. Αρκετές Υγειονομικές Μονάδες, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, αντί να οδηγούν τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα προς πλήρη θερμική καταστροφή στη μονάδα αποτέφρωσης του ΕΣΔΚΝΑ, τα υποβάλλουν - με τις ευλογίες του υπουργείου Υγείας - στην αναποτελεσματική μέθοδο της «αδρανοποίησης» και στη συνέχεια τα αναμειγνύουν με κοινά δημοτικά απορρίμματα.

3. Μια ειδική κατηγορία επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, τα ανατομικά και τα παθογοανατομικά (καλούμενα και «ιστοτεμάχια»), αντί να υποβάλλονται σε αποτέφρωση (εξαιρουμένων των ανθρώπινων) οδηγούνται προς ταφή στα νεκροταφεία.

4. Και παρ' όλα αυτά, το μόνο που φαίνεται να απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το πώς θα μειώσει το κόστος διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αφού συγκρίνεται η πλήρης θερμική καταστροφή με την παραβατική μέθοδο επεξεργασίας (αδρανοποίησης) ανεξάρτητα εάν αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα και προσβάλλει την Υγεία, την Υγιεινή της Εργασίας και το Περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

  • Να επιβληθεί άμεσα η τήρηση έστω των ισχυουσών διατάξεων της ΚΥΑ για τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα σε όλες τις Υγειονομικές Μονάδες.
  • Να ασκούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι στις μεγάλες, τουλάχιστον, Υγειονομικές Μονάδες για την ασφαλή διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων εντός των Υγειονομικών Μονάδων και για το αν η εφαρμοζόμενη «αδρανοποίηση» πληροί όλους τους όρους της αποστείρωσης που προβλέπει η ΚΥΑ.
Αποφυλακίστηκε ο Σινάν Μποσκούρτ

Ελεύθερος αφέθηκε χτες το μεσημέρι ο Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν), μετά από προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η αίτηση, που είχαν καταθέσει οι γερμανικές δικαστικές αρχές για την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία, απορρίφτηκε.

«Αποτέλεσμα των αγώνων συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων του λαϊκού κινήματος», χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Η δικαίωση των αγώνων για τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή γίνεται παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα μέτρα που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, προκειμένου να χτυπηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις που αποκτήθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του λαϊκού κινήματος», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Θυμίζουμε πως ο Ταϊλάν είχε συλληφθεί από τον περσινό Μάρτη, με την κατηγορία της συνδρομής για παράνομη είσοδο στη χώρα, όταν βοήθησε τρεις πρώην πολιτικούς κρατούμενους και απεργούς πείνας σε τουρκικές φυλακές να μπουν στη χώρα μας για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Μέχρι χτες, ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Κομοτηνής, αναμένοντας την οριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεσή του.

Πρόκειται για την τελευταία φορά, που, όπως υπογραμμίστηκε και στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «για την έκδοση εκζητουμένου απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης». Κι αυτό, καθώς, ήδη από τον Ιούλη του 2004, ισχύει ο νέος νόμος 3251 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, «που προβλέπει τη λήψη της οριστικής απόφασης για την έκδοση ή μη αποκλειστικά από δικαστικά όργανα».

ΔΗΜΟΣΙΟ
Συνεδριάσεις οργάνων με τηλεδιάσκεψη

Κοινή υπουργική απόφαση για τη συνεδρίαση συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη μέσω του δικτύου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Η υπουργική απόφαση, που υπογράφεται και από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι η διευκόλυνση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι δυσχερής η φυσική παρουσία κάποιων ή και όλων των μελών τους. Επίσης προβλέπεται ότι σε κάθε δημόσια υπηρεσία, πρέπει να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος, εντός του οποίου θα εγκατασταθεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Τέλος, η είσοδος/ συμμετοχή των μελών στο δίκτυο τηλεδιάσκεψης (συνεδρία) θα γίνεται μέσω διαδικασίας ταυτοποίησης, με χρήση ηλεκτρονικών ή άλλων μέσων, τα οποία θα διασφαλίζουν την πιστοποίηση της ταυτότητας των συμμετεχόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ