ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε!»

Μαζικές διαδηλώσεις χτες σε μεγάλες πόλεις

Ποτάμι η αγανάχτηση των συνταξιούχων, αλλά και υψηλό, αγωνιστικό το φρόνημά τους
Ποτάμι η αγανάχτηση των συνταξιούχων, αλλά και υψηλό, αγωνιστικό το φρόνημά τους
Με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις χτες σε μεγάλες πόλεις της χώρας οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών τους ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, όρθωσαν για ακόμα μια φορά το αγωνιστικό τους ανάστημα απέναντι στην κυβέρνηση και την επίθεση που εξαπολύει στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Εστειλαν το μήνυμα: «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε»!

Γεμάτη ζωντάνια παλμό και ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και η πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρ. Τριάντης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του Δημοσίου Γ. Βαβουγιός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου. Χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Δ. Αγκαβανάκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Συντεταγμένα στη συνέχεια οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν την πορεία τους, διέσχισαν την οδό Σταδίου και κατέληξαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν ήταν: «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

«Ντροπή σε σας που κυβερνάτε...» φώναξαν κατάμουτρα στην κυβέρνηση

Motion Team

«Ντροπή σε σας που κυβερνάτε...» φώναξαν κατάμουτρα στην κυβέρνηση
Παρότι οι συνταξιούχοι είχαν ενημερώσει εδώ και 10 μέρες τον υπουργό ότι χτες θα πήγαιναν στο υπουργείο, ο Γ. Αλογοσκούφης προτίμησε να τους περιφρονήσει. Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων ορίστηκε ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη. Οι συνταξιούχοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στις απεργιακές εργατικές συγκεντρώσεις στις 17 Μάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη, χτες, συνταξιούχοι όλων των ταμείων πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Κατήγγειλαν την πολιτική λιτότητας και εμπαιγμού που συνεχίζει σε βάρος των εργαζομένων και όλου του λαού η κυβέρνηση της ΝΔ. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Αντίστοιχα δυναμικές ήταν οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων στην Καβάλα και την Κοζάνη.

Η συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Λάρισα έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και κατάληψη του κτιρίου των ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ. Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία Λάρισας.

Στη Μαγνησία η συγκέντρωση έγινε, επίσης, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Μετά τη συγκέντρωση αντιπροσωπεία των συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού επέδωσε ψήφισμα στο νομάρχη Μαγνησίας.

«Σύνταξη 960 ευρώ ζητούν τα γηρατειά, να ζούμε με τη σύνταξη και όχι με ζητιανιά», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη δυναμική συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία μέχρι τη Νομαρχία.

Στο Αγρίνιο κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι συνταξιούχοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λαμία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ»
Απαίτησαν δουλιά και όχι ανεργία

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, λεφτά, δουλιά και όχι ανεργία» απαίτησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ» στη συγκέντρωση που έκαναν χτες το μεσημέρι στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους. Την ίδια στιγμή στην τριμερή συνάντηση που γινότανε μέσα στο υπουργείο ο Φυρογένης δήλωνε την πλήρη οικονομική αδυναμία να λειτουργήσει το εργοστάσιο και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Γιακουμάτος τον παρότρυνε να το... «κλείσει» για να τελειώνουν!

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όμως, που όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεζούμισε ο Φυρογένης όταν έπαιρνε τη μια παραγγελία μετά την άλλη για τα μεγάλα έργα και την Ολυμπιάδα, έκαναν σαφές και στη συνάντηση και στη συγκέντρωση ότι θα επιμείνουν να διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, απαίτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Κάτω από την επιμονή τους, ο υφυπουργός είπε ότι τη Δευτέρα θα τους απαντήσει για τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού επιδόματος 700 ευρώ, ενώ όρισε νέα τριμερή συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα για να εξεταστεί η περίπτωση να μπει η επιχείρηση σε ειδική οικονομική εκκαθάριση.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» μετά τη συνάντηση ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης η οποία υπακούει μόνο στους νόμους της αγοράς, φέρνει την κύρια ευθύνη για την ασύδοτη δράση των εργοδοτών οι οποίοι θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική θα εντείνονται και ανάλογα προβλήματα μαζικών απολύσεων. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν τον αγώνας τους συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νέα απεργία τη Δευτέρα

Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης με την εργοδοσία παίρνει η μάχη που δίνουν οι μεταλλεργάτες για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία που κήρυξε το ταξικό τους Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα μηχανουργεία, στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, στα εργοτάξια σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Ενώ από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 27 Φλεβάρη έχουν αποφασίσει παύση των υπερωριών. Την ημέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο παράρτημα του Συνδικάτου στο Πέραμα. Οι μεταλλεργάτες συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο τους δεν υπερασπίζονται απλώς τις κατακτήσεις τους, τις οποίες έχουν βάλει στο σημάδι εργοδοσία και κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς αποτελούν «κακό παράδειγμα» για τους άλλους εργατικούς κλάδους, αλλά περνούν στην αντεπίθεση διεκδικώντας τη διεύρυνση των όσων έχουν κατακτήσει.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά προβλέπει μεταξύ άλλων, την επέκταση του 7ωρου, 5νθήμερου, 35ωρου που ισχύει μόνο για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης, να επεκταθεί και στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους. Ακόμα, η νέα Συλλογική Σύμβαση που θα υπογραφεί να προβλέπει αύξηση 10% επί των ημερομισθίων που ισχύουν στη Ζώνη, να ενταχθούν όλες οι ειδικότητες των μηχανουργείων στα βαρέα και ανθυγιεινά με αναδρομική ισχύ.

Αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο είναι η απάντηση του Συνδικάτου και των μεταλλεργατών, στην έφοδο των εργοδοτών ακριβώς στην κατάκτηση του γνήσιου 35ωρου και στις τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι εργοδότες αξιώνουν εκτός από την κατάργηση του 35ωρου, να τεθεί σε ισχύ στη Ζώνη η Συλλογική Σύμβαση που υπογράφει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των μεταλλεργατών (ΠΟΕΜ) η οποία για φέτος προβλέπει μεροκάματο μόλις 34 ευρώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ