ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερωτήματα για τις πραγματικές επιδιώξεις της

Σκόπιμα μυστηριώδης και μυστικοπαθής παραμένει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κρίση στους κόλπους της ιεραρχίας, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις της και τις βαθύτερες επιδιώξεις της.

Καθώς οι «εξελίξεις» αποκτούν καταιγιστικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση δείχνει να παρακολουθεί από απόσταση, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα τις «αποκαλύψεις» και τις καταγγελίες να «δουλεύουν» στην «κοινή γνώμη». Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πρωταγωνιστούν σε αυτές, ενώ γενικότερα το ξετύλιγμα του κουβαριού των αποκαλύψεων δείχνει την ύπαρξη κέντρου καθοδήγησης και συντονισμού, πράγμα που παραπέμπει σε μυστικές υπηρεσίες και, άρα έμμεσα, στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα ωστόσο «πού το πάει» η κυβέρνηση παραμένει αναπάντητο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι οργανικές σχέσεις που διατηρεί με την Εκκλησία και το παιχνίδι επιρροής και εξουσίας που παίζει με το ιερατείο, δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει άμεσα στον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Ετσι η «κάθαρση» που υποστηρίζει φαίνεται να εξαντλείται στην καλύτερη περίπτωση στο «ψαλίδισμα» ή την αντικατάσταση του Χριστόδουλου.

Χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρίστανε τον ανήξερο για τη σαπίλα στην Εκκλησία και τις αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την ύπαρξη και λειτουργία «παρακρατικών» μηχανισμών.

«Ο,τι είχαμε να πούμε για την Εκκλησία το είπαμε. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα», ήταν η μονότονα επαναλαμβανόμενη δήλωση του Ευ. Αντώναρου στη σωρεία των ερωτήσεων που δεχόταν, είτε για τις σχέσεις Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκοπής είτε για την ευθύνη των μυστικών υπηρεσιών για τους Τριανταφυλλάκη και Βαβύλη.

Σίγουρα πιο «διαφωτιστικά» από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι τα πρωτοσέλιδα και η αρθρογραφία των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. «Το κλίμα στην Εκκλησία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα νοσηρό», διαπιστώνει η «Καθημερινή» και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μαίνεται ένας ανηλεής "υπόγειος πόλεμος" με διοχέτευση πληροφοριών και "αποκαλύψεων" εις βάρος μητροπολιτών, στον οποίο πρωταγωνιστούν και εκκλησιαστικοί παράγοντες».

Περισσότερο ασυγκράτητη η «Απογευματινή», κάτω από το πηχυαίο τίτλο «Αποκαλυπτήρια για Χριστόδουλο - Ειρηναίο: Βουλιάζουν στα ψέματα Αρχιεπίσκοπος - Πατριάρχης» σημειώνει: «Αλγεινή εικόνα στον ορθόδοξο πιστό ελληνικό λαό παρουσίασαν χθες, οι κ. Χριστόδουλος και Ειρηναίος. Με νέα ψέματα προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια. Οι Γιοσάκης - Βαβύλης κλονίζουν τους δύο Προκαθημένους και εκθέτουν τη χώρα».

Μάλιστα η εφημερίδα καλεί από την πρώτη σελίδα της τους δύο ιεράρχες να παραιτηθούν: «Παραιτηθείτε τώρα, κύριοι Χριστόδουλε και Ειρηναίε. Σώστε το κύρος της Εκκλησίας και ό,τι απέμεινε από την αξιοπρέπειά σας»(!).

Η «Χώρα» του Γ. Τράγκα κάτω από τον χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Πίσω από τον υπόκοσμο ο Χριστόδουλος»(!) γράφει: «Ωρα με την ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες, τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τη σχέση του Αρχιεπισκόπου με το παρακράτος και τον υπόκοσμο». Το άρθρο μάλιστα του ίδιου του εκδότη φέρει τον τίτλο «Βουλιάζει μέσα στα ψέματα ο Αρχιεπίσκοπος».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο βασικό του θέμα γράφει: «Νέες διαστάσεις παίρνει η κρίση στην Εκκλησία και πλήττει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Σε δύσκολη θέση ο κ. Ειρηναίος αναγκάστηκε να διαψεύσει τον εαυτό του».

Από τους ελάχιστους υπερασπιστές του Χριστόδουλου η «Αυριανή» του Γ. Κουρή, υποστηρίζει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο στόχος της τεχνητής κρίσης που έχουν προκαλέσει στην Εκκλησία οι συντονισμένες προσπάθειες των ξένων μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το "σύστημα" συμφερόντων στην Ελλάδα που επιδιώκει να συντρίψει στην κυριολεξία τις επικίνδυνες φωνές που αντιστέκονται στα εγκλήματα των Αμερικανών και έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη»(!).

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Βαθιά η σήψη

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ότι η σήψη στους κόλπους της Εκκλησίας είναι πολύ βαθιά. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι, αφού - όπως προκύπτει από πληροφορίες και επίσημες δηλώσεις - φαίνεται πως ο περιβόητος Βαβύλης ήταν σημείο αναφοράς και για τους δύο... Και αυτό παρά το γεγονός ότι αμφότεροι ισχυρίζονταν αρχικά ότι δε γνώριζαν τον... φαντομά.

Χτες το απόγευμα, για πολλές ώρες οργίαζαν οι φήμες σχετικά με τη στάση του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αφού ήταν γνωστό το πού βρισκόταν. Κι αφού τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν (σ.σ. ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για... μυστικές συσκέψεις προκειμένου να αποφασιστεί το τι θα πράξει) τελικά μια πληροφορία έφερε τον αρχιεπίσκοπο να βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με πληθώρα κληρικών. Χτες το βράδυ πάντως, εξερχόμενος από την Αρχιεπισκοπή, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε πως η κάθαρση θα... προχωρήσει, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας.

Μεταξύ λοιπόν της προχτεσινής δήλωσης του εκπροσώπου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ε. Μαυραγάνη, ότι ο πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι «τον Βαβύλη μου τον έστειλε ο Χριστόδουλος», της απόφασης του ισραηλινού δικαστηρίου για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και προσημείωσης των οικοπέδων του Πατριαρχείου αλλά και της ανακοίνωσης της Αρχιεπισκοπής πως ουδέποτε ο αρχιεπίσκοπος απέστειλε κάποιον ως εκπρόσωπό του στα Ιεροσόλυμα, συνεχίζεται το «σίριαλ» της εκκλησιαστικής κρίσης.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ε. Μαυραγάνης σε τηλεοπτική εκπομπή μιλώντας για την προσημείωση των οικοπέδων, αναφέρθηκε σε συμφωνία που είχε κάνει ο Πατριάρχης Διόδωρος για ενοικίαση μακράς διαρκείας μιας έκτασης σε μια ισραηλινή εταιρεία. Μετά, ο Μητροπολίτης Βόστρων είχε προχωρήσει στη διάλυση της συμφωνίας αυτής. Το αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρία που είχε ξεκινήσει τις εργασίες στην περιοχή αυτή, έχοντας δαπανήσει χρήματα, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και ζητά αποζημίωση ύψους 8 εκατ. δολαρίων. Με χτεσινή του ανακοίνωση, το Πατριαρχείο επιρρίπτει ευθύνες στο προκάτοχο του Ειρηναίου, Διόδωρο και στον οικονομικό διαχειριστή του, νυν μητροπολίτη Βόστρων αλλά και τον καταζητούμενο Νίκου Παπαδήμα. Και σημειώνει ακόμα ότι θα προβεί στην «αντιμετώπιση και αυτού του χρέους».

Στο μεταξύ, χτες ο φερόμενος ως δικηγόρος του Βαβύλη, κ. Αλφαντάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ, δήλωσε ότι... μίλησε με τον Βαβύλη και του είπε ότι δεν ήταν ο Αρχιεπίσκοπος εκείνος που τον έστειλε στα Ιεροσόλυμα.

ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές ζητούν παραίτηση Χριστόδουλου

Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα, για το διαχωρισμό «κράτους - Εκκλησίας» και καταγγέλλει την κυβέρνηση για «σχέσεις συναλλαγής» με την Εκκλησία, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την «παραίτηση» του Χριστόδουλου.

Συγκεκριμένα, τόσο έμμεσα ο Θ. Πάγκαλος με συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αλφα», όσο άμεσα και ο Κ. Κουλούρης με χτεσινές δηλώσεις του, έδειξαν την «πόρτα» της εξόδου στο αρχιεπίσκοπο. Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «άνοιξε κάποια μέτωπα», με την Εκκλησία, αλλά όπως είπε, «όταν άνοιξε αυτά τα μέτωπα βρήκε απέναντί του ένα πολύ μεγάλο μέτωπο στο οποίο συμμετείχε ολόκληρη η συντηρητική παράταξη». Ο ίδιος χρησιμοποίησε το θέμα των ταυτοτήτων για να προσθέσει ότι «βρήκε απέναντί του το πολιτικό σύστημα και μάλιστα με πρωτοκαθεδρία του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος πήγε και υπέγραψε στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας».

Πάντως ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για μια «άλλου τύπου ένταξης της Εκκλησίας στη δομή του κράτους και της κοινωνίας» και «αναθεώρηση των σχέσεων της Εκκλησίας με το κράτος» που όπως πρόσθεσε πάνω σ' αυτές «θα συζητήσουμε και το χωρισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ