ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2004
Απογειώνει τα κέρδη η αντιλαϊκή πολιτική

Επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων παρουσιάζουν προκλητικά κέρδη, σε ποσοστά και όγκο, σε σχέση με τη θέση των εργαζομένων

«Λίπασμα» για τη συνεχή αύξηση των επιχειρηματικών κερδών αποδεικνύεται η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εισοδημάτων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το αν στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Οπως, μάλιστα, φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία, η συρρίκνωση των εργατικών εισοδημάτων είναι άκρως απαραίτητη για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, που η κυβέρνηση την εξισώνει με τη ...λαϊκή ευημερία! Αν τώρα κάποιος αναρωτιέται πού πηγαίνει ό,τι στερούν από τους εργαζόμενους, μαζί με τον πλούτο που παράγουν, αρκεί να δει τα αποτελέσματα μερικών επιχειρήσεων με διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών και πολλά εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη. Το γεγονός ότι τα κέρδη τριών μόνο επιχειρήσεων, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, είναι υπερδιπλάσια από τις αυξήσεις που θα πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι αποκαλυπτικό.

Αυτές τις μέρες που τα αποτελέσματα των εταιριών δημοσιεύονται το ένα μετά το άλλο, η περίπτωση της «Μπήτρος Συμμετοχική» είναι από τις πλέον εντυπωσιακές. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε το 2004 κατά 24,8% και έφτασε τα 141,92 εκατ. ευρώ από 113,68 εκατ,. ευρώ το 2003. Τα κέρδη προ φόρων - μετά την αφαίρεση όσων αναλογούν στους μετόχους της μειοψηφίας - αυξήθηκαν κατά 455,2% εκτινασσόμενα από τα 1,23 εκατ. ευρώ στα 6,85 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 175,5% και διαμορφώθηκαν το 2004 στα 17,74 εκατ. ευρώ από 6,44 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο των τροφίμων η «ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» επιβεβαιώνει με τα μεγέθη της για το 2004 τη λαϊκή αγανάκτηση για την ακρίβεια σε βασικά είδη. Ο όμιλος βγήκε από το 2004 με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,7%, από 901,55 εκατ. ευρώ σε 934,56 εκατ. ευρώ το 2004. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αύξησης των κερδών, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: Σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Ετσι, τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν το 2004 κατά 65,8% και διαμορφώθηκαν στα 15,78 εκατ. ευρώ από 9,52 εκατ. ευρώ το 2003!

Σημαντικά είναι και τα αποτελέσματα της ξενοδοχειακής «HYATT», που παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών σε επίπεδο ομίλου κατά 28,3%, που μεταφράζεται σε 297,50 εκατ. ευρώ έναντι 231,90 εκατ. ευρώ το 2003. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 25,1% και έφτασαν τα 110,10 εκατ. ευρώ! Ο όμιλος κατέχει και την «Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ» που συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση των μεγεθών του.

Στο χώρο της ακτοπλοΐας, στο φόντο των αξιώσεων των εφοπλιστών και της συναίνεσης της κυβέρνησης σε αυτές, με τους επιβάτες και τους κατοίκους των νησιών να είναι οι μόνοι...«δικαίως» επιβαρυνόμενοι, η ΑΝΕΚ ΛΑΪΝΣ εμφανίζει 8,5% αύξηση κύκλου εργασιών, στα 186,40 εκατ. ευρώ έναντι 171,80 εκατ. ευρώ το 2003. Τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 11,9% και έφτασαν τα 4,60 εκατ. ευρώ έναντι 4,10 εκατ. ευρώ το 2003.

Ολοταχώς για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύει πιο αποφασιστικά την ιδιωτική Ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας - την ίδια στιγμή που οι συντάξεις υπονομεύονται, οι παροχές μένουν στάσιμες, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κλπ. - μετέφεραν χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις θέσεις της ΝΔ, κινήθηκε και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος - από το ίδιο βήμα - ζήτησε την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού διαπίστωσε πως η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στην ανάπτυξη της ιδιωτικής Ασφάλισης, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, με νόημα, πως «στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολλά τα προβλήματα» και η «ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να δώσει πολλά». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, την ηγεσία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, για την πρόθεσης της κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα, που κρίνονται αναγκαία για την ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης, λέγοντας: «Δώσαμε κάποια κίνητρα με το φορολογικό νόμο και τον αναπτυξιακό, θα δούμε και άλλα που χρειάζονται», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θεωρεί «την ιδιωτική Ασφάλιση ισότιμης σημασίας με τη δημόσια Ασφάλιση»!

Ο Γ. Παπαθανασίου επιδόθηκε σε έναν προκλητικό εγκωμιασμό του ρόλου και της δράσης των ασφαλιστικών εταιριών, δηλώνοντας ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ιδιωτική Ασφάλιση θα έπρεπε να τη δημιουργήσουμε». Τόνισε ακόμη πως «η τιμολογιακή πολιτική και η ανάδειξη της ιδιωτικής Ασφάλισης ως τον τρίτο πυλώνα στήριξης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν το βασικό άξονα που θα καθορίσει το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς». Και ως αντάλλαγμα για τις καλές υπηρεσίες της κυβέρνησης ζήτησε «πιο ανταγωνιστικά ασφάλιστρα».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, απαίτησε τη λήψη ακόμα πιο αποφασιστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς όπως σημείωσε «ο χώρος της ιδιωτικής Ασφάλισης απαιτεί κάτι περισσότερο από διαχειριστικές παρεμβάσεις». Προέτρεψε, επίσης, την κυβέρνηση να εμποδίσει τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», που ασκούν μικρές ασφαλιστικές εταιρίες σε βάρος μεγάλων και «υγιών» επιχειρήσεων.

Αποκαλυπτικός των απαιτήσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου, ήταν ο Θ. Φέσσας γενικός γραμματέας του ΣΕΒ και Διευθύνων Σύμβουλος της «Info Qeest». Απαντώντας στους υπουργούς και τις διαπιστώσεις τους για την καθυστέρηση της ανάπτυξης της ιδιωτικής Ασφάλισης στη χώρα, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί η ιδιωτική Ασφάλιση «έχει να ανταγωνιστεί το κράτος που παίρνει τεράστιο ασφαλιστικό έργο, με το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία».

«ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Αύξηση κερδών 35,1%

Στα 368 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του 2004

Μάζα κερδών και ποσοστά κερδοφορίας ιδιαίτερα προκλητικά για τα λαϊκά στρώματα της χώρας αποκόμισαν και το 2004 οι τραπεζικοί όμιλοι. Το γεγονός αυτό καταγράφεται ανάγλυφα και στον ισολογισμό της Eurobank (όμιλος Λάτση), η οποία έκλεισε τον κύκλο των σχετικών ανακοινώσεων για τους 5 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους. Η Eurobank πέτυχε να αυξήσει κατά 35,1% τα καθαρά κέρδη της, που εκτοξεύτηκαν στα 368 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική φουσκώνει τα πανιά της ολιγαρχίας του πλούτου. Για παράδειγμα, η τράπεζα του Ομίλου Λάτση «βάζει πλώρη» το 2005 για «τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ», δηλαδή να αυξήσει τα υπερκέρδη της πάνω από 22%.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 368,2 εκατ. ευρώ (από 272,6 εκατ. το 2003) με αύξηση 35,1%. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στα 526,8 εκατ. ευρώ (372,8 εκατ. το 2003) με αύξηση 37,2%. Στρατηγική του τραπεζικού κεφαλαίου αποτελεί και η διείσδυση στη χρυσοφόρα αγορά των Βαλκανικών κρατών, από την οποία η Eurobank απέσπασε καθαρά κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ (ή το 4,1% στο σύνολο των κερδών τους).

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΤΡΙΣΕ
Συζήτησαν για τη διαδικασία της Λισαβόνας...

θέματα που άπτονται της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μάρτη - όπου κι αναμένεται να ληφτούν αποφάσεις για περαιτέρω ανατροπές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας - συζήτησαν κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τρισέ. Στη συνάντηση μετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος και έκανε σύντομες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Οπως είπε, εκτός από τη διαδικασία της Λισαβόνας, η συζήτηση περιστράφηκε και στο θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου οι δύο πλευρές ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Ο κ. Τρισέ, είναι καλεσμένος της Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιεί η τελευταία για να τιμήσει το έργο του Ξ. Ζολώτα.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Ακερμαν

Θέματα οικονομικής πολιτικής συζητήθηκαν, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, στο χτεσινό γεύμα εργασίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και του προέδρου του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου Deutsche bank Τζόσεφ Ακερμαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Ακερμαν επισκέφτηκε την Ελλάδα προκειμένου να εγκαινιάσει τα νέα καταστήματα της τράπεζας στην Αθήνα και στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» την ελληνική αγορά...

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες το ενδιαφέρον του γερμανού τραπεζίτη εστιάστηκε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης - οι τράπεζες συμμετέχουν σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων και αμείβονται αδρά - αλλά και για τα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία θα κατασκευαστουν με τη συμμετοχή ιδιωτών. Για τα έργα αυτά υπάρχει μεγάλο τραπεζικό ενδιαφέρον, καθώς προσφέρουν υψηλές και ασφαλείς αποδόσεις.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, ο οποίος συνοδευόταν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ