ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες παραγκωνισμού του Κύπριου Προέδρου;

Πόλεμος διεξάγεται εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και καταβάλλεται προσπάθεια παραγκωνισμού του. Αυτό κατήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προτίθεται να καλέσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το Κυπριακό. Σημειωτέον ότι ο Αναστασιάδης επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη στάση που τηρεί ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο πολιτικό να κατανοήσει ότι ο Τ. Παπαδόπουλος εξελέγη με την ψήφο του κυπριακού λαού. Τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι και να τερματιστεί η αντιπαράθεση και από τις δύο πλευρές.

«Μόνο τότε και εφόσον ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάμει τις αναγκαίες διαβουλεύσεις διά της διπλωματικής οδού θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στις αναγκαίες αλλαγές επί του "σχεδίου Ανάν"», είπε ο Δ. Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται ένας «κλεφτοπόλεμος δηλώσεων» που δεν εξυπηρετεί κανέναν στην Κύπρο, αλλά ούτε και την Τουρκία που συνεχίζει και θα εξακολουθήσει, εφόσον δε λύεται το Κυπριακό, να είναι κατοχική δύναμη. Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα γίνει το συντομότερο και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ουδέποτε δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχουν οι όροι λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη βάση των οποίων, εάν δε λυθεί το Κυπριακό σύντομα, θα πρέπει ο Ερντογάν να προχωρήσει στην αναγνώριση. Επ' αυτού του ζητήματος χτες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατόπιν συνάντησής του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, δήλωνε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς την υπογραφή πρωτοκόλλου», είπε.

Πίσω στον Δ. Χριστόφια: Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είπε επίσης ότι στόχος θα είναι η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε ότι η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων συνιστά συνειδητή και δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση, η οποία θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

Αμερικανικά όπλα

Σε ένα άλλο, εξίσου σημαντικό ζήτημα, διπλωματική επίθεση άρχισε η κυπριακή κυβέρνηση για ενημέρωση των Ευρωπαίων σχετικά με τους εξοπλισμούς του «Αττίλα». Ο υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι με επιστολή του στους Ευρωπαίους ομολόγους του κατήγγειλε την τακτική της Τουρκίας. Συμπλήρωσε ότι το 90% των οπλικών συστημάτων του κατοχικού στρατού είναι αμερικανικής προέλευσης. Χαρακτήρισε δε ατυχή την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανεξάρτητη επιβεβαίωση για ενίσχυση του κατοχικού στρατού με αμερικανικά όπλα.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα έχει συνομιλίες με το Βρετανό ομόλογό του στις 14 Μάρτη, για να συζητήσουν το θέμα των απ' ευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κίπρις», ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ και είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν κάνει κάποια «θετικά βήματα» στο θέμα του τερματισμού της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά θα ήθελε την υλοποίησή τους, στους τομείς όπως της οικονομίας, εμπορίου, μεταφορών, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Εξάλλου, διευκρινίζοντας την πρόσφατη πρότασή του να «πιει τον καφέ της ειρήνης», με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τόνισε ότι είχε προτείνει στη συνάντηση για τον καφέ να παρίστανται και οι Ταλάτ, Καραμανλής και Τόνι Μπλερ. Είπε επίσης ότι του έχει διαβιβαστεί πρόσκληση για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και ότι δεν αποκλείεται η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί προτού αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλη.

Συνάντηση Μπαρόζο - Παπαδόπουλου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).--

Αποφεύγοντας για ακόμα μία φορά να χρησιμοποιήσει τις λέξεις κατοχή και ψευδοκράτος ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τώρα μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις για πρόοδο στο λεγόμενο κυπριακό θέμα, εξαιτίας της ανάλογης διάθεσης που υπάρχει κι από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, τα ίδια τα μέρη πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν να ζήσουν μαζί και να βρεθεί μια λύση». Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι ζητείται ξεκάθαρα από την πλευρά του να αναγνωρίσει η τουρκική κυβέρνηση την κυπριακή δημοκρατία, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους αναγνώριση είναι αυτή που ζητά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει στις αιχμές του Προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε, ωστόσο, ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί κι ότι η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο. Ο Χ.Μ. Μπαρόζο τόνισε σαν επιχείρημα, για να αποδείξει ότι η ΕΕ καταβάλει «φιλότιμες προσπάθειες» για δήθεν λύση του Κυπριακού ότι οι κανονισμοί για απευθείας εμπόριο και χρηματική βοήθεια στους Τουρκοκύπριους που προτείνει η Κομισιόν βοηθούν ακόμα περισσότερο στο να γίνει το πρόβλημα «ευρωπαϊκό». Θυμίζουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με την κατεχόμενη πλευρά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση πιέστηκε να δεσμευτεί ότι θα δεχτεί τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο εάν αυτό περάσει ομόφωνα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αμετακίνητη η Αγκυρα

Επιμένει για συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Σταθερά στις πάγιες θέσεις της πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο παραμένει η Αγκυρα. Η «συνδιαχείριση» στις περιοχές του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία «γκρίζες ζώνες», προβάλλει από Τούρκους αξιωματούχους ως... παραχώρηση και επίδειξη καλής θέλησης.

Η Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ημερησία του Σαββατοκύριακου» το περασμένο Σάββατο ο Γιασάρ Γιακίς, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εναρμόνισης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την ΕΕ, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και «δε θέλει να επεκτείνει το έδαφός της σε βάρος κάποιου άλλου».

Η φρασεολογία αυτή που χρησιμοποίησε το γνωστό από το παρελθόν «γεράκι» της τουρκικής διπλωματίας, υπαγορεύεται τόσο από τη θέση του στην επιτροπή για την εναρμόνιση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες επιδιώξεις της Αγκυρας, η οποία είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει διαλλακτικό προσωπείο, καθώς συζητά για τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος διπλωμάτης, στην ίδια συνέντευξη βρήκε τον τρόπο να υπενθυμίσει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν, κατά την άποψη της Τουρκίας, «γκρίζες ζώνες».

«Αν τύχει και μια βραχονησίδα βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της γραμμής που ενώνει τις ηπειρωτικές ακτές με ένα ελληνικό νησί, τότε εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιχείρηση, την οποία θα συνδιαχειρίζονται οι δύο χώρες».

Η... διαλλακτική αυτή τοποθέτηση, θα πρέπει να σημειωθεί, όχι μόνο υπενθυμίζει, με έξυπνο τρόπο, τις τουρκικές απόψεις περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της τουρκικής διπλωματίας να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της κατά τη διάρκεια που «παζαρεύει» την ένταξή της στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε στη συνέντευξη τις ανέξοδες υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

Οσο για το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο ο Τούρκος διπλωμάτης χρησιμοποίησε τη δικαιολογία που έχει βρει η Αγκυρα μετά την αποτυχία του σχεδίου Ανάν. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει ναι στη λύση, ο τουρκικός στρατός πιθανώς θα είχε αποσυρθεί από το κυπριακό έδαφος», δήλωσε ανέξοδα ο Τούρκος διπλωμάτης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ