Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Αμετακίνητη η Αγκυρα

Επιμένει για συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Σταθερά στις πάγιες θέσεις της πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο παραμένει η Αγκυρα. Η «συνδιαχείριση» στις περιοχές του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία «γκρίζες ζώνες», προβάλλει από Τούρκους αξιωματούχους ως... παραχώρηση και επίδειξη καλής θέλησης.

Η Τουρκία, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ημερησία του Σαββατοκύριακου» το περασμένο Σάββατο ο Γιασάρ Γιακίς, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εναρμόνισης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την ΕΕ, δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και «δε θέλει να επεκτείνει το έδαφός της σε βάρος κάποιου άλλου».

Η φρασεολογία αυτή που χρησιμοποίησε το γνωστό από το παρελθόν «γεράκι» της τουρκικής διπλωματίας, υπαγορεύεται τόσο από τη θέση του στην επιτροπή για την εναρμόνιση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες επιδιώξεις της Αγκυρας, η οποία είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει διαλλακτικό προσωπείο, καθώς συζητά για τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος διπλωμάτης, στην ίδια συνέντευξη βρήκε τον τρόπο να υπενθυμίσει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν, κατά την άποψη της Τουρκίας, «γκρίζες ζώνες».

«Αν τύχει και μια βραχονησίδα βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της γραμμής που ενώνει τις ηπειρωτικές ακτές με ένα ελληνικό νησί, τότε εκεί θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επιχείρηση, την οποία θα συνδιαχειρίζονται οι δύο χώρες».

Η... διαλλακτική αυτή τοποθέτηση, θα πρέπει να σημειωθεί, όχι μόνο υπενθυμίζει, με έξυπνο τρόπο, τις τουρκικές απόψεις περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της τουρκικής διπλωματίας να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της κατά τη διάρκεια που «παζαρεύει» την ένταξή της στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε στη συνέντευξη τις ανέξοδες υποσχέσεις για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

Οσο για το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο ο Τούρκος διπλωμάτης χρησιμοποίησε τη δικαιολογία που έχει βρει η Αγκυρα μετά την αποτυχία του σχεδίου Ανάν. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει ναι στη λύση, ο τουρκικός στρατός πιθανώς θα είχε αποσυρθεί από το κυπριακό έδαφος», δήλωσε ανέξοδα ο Τούρκος διπλωμάτης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο (2010-05-05 00:00:00.0)
Συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις (2009-01-09 00:00:00.0)
Μηδέν και κάτι λιγότερο... (2008-01-25 00:00:00.0)
Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει η Αγκυρα (2005-01-20 00:00:00.0)
Ολο και πιο προκλητικοί οι Τούρκοι επίσημοι (2002-01-25 00:00:00.0)
Από το παράθυρο τα ΜΟΕ (1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ