Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Δικαστές που ζουν ως Κροίσοι

Πάνω από 2 δισ. δραχμές φέρεται να έχει σε ελβετικές τράπεζες ο Ε. Καλούσης, ενώ άλλοι δύο δικαστές ελέγχονται για πολυτελέστατη ζωή που δε συνάδει με τις απολαβές τους

Πληθαίνουν ανησυχητικά οι καταγγελίες για επίορκους δικαστές που διάγουν πολυτελέστατο βίο, χωρίς να δικαιολογείται από τις απολαβές τους, καθώς και για περίεργους εναγκαλισμούς μεταξύ δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με φορείς της Εκκλησίας και παραεκκλησιαστικά κυκλώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αρειο Πάγο, υπάρχουν καταγγελίες ότι δικαστής έχει καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας πάνω από 2 δισ. δραχμές, ενώ δύο άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, εκ των οποίων ο ένας υπηρετεί στην επαρχία και ο άλλος σε δικαστήρια της Αθήνας, ζουν ως κροίσοι, ενώ οι αποδοχές τους δε δικαιολογούν την πολυτελέστατη ζωή τους.

Παράλληλα, μεγαλώνει η λίστα με τους δικαστές και εισαγγελείς που παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης είτε για τα δικαστικά παρακυκλώματα είτε λόγω ανεπάρκειας. Πιθανόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου άλλοι τέσσερις ή πέντε δικαστικοί λειτουργοί για ανεπάρκεια. Μέχρι τώρα παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι επίορκοι δικαστές για τα δικαστικά παρακυκλώματα και χρηματισμό και δύο για ανεπάρκεια. Από αυτούς έχει απολυθεί ένας δικαστικός λειτουργός για ανεπάρκεια.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εδώ και δέκα ημέρες έχει περιέλθει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανώνυμη καταγγελία - όπως ισχυρίζονται πηγές του Ανωτάτου Δικαστηρίου - σύμφωνα με την οποία φέρεται να υπάρχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες και «οφσόρ» εταιρίες στο όνομα του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση πάνω από 2 δισ. δραχμές! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν καταθέσεις και σε άλλους δικαστές, αλλά και πολίτες που πιθανόν έχουν εμπλοκή με τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Από τον Αρειο Πάγο ισχυρίζονται ότι οι ανώνυμες αυτές καταγγελίες για τις καταθέσεις σε ελβετικές πράξεις είναι αξιόπιστες. Επίσης, ανέφεραν ότι οι καταγγελίες δεν προέρχονται από μυστικές ή κρατικές υπηρεσίες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Θέμα» ανέφερε ότι απόρρητος φάκελος με στοιχεία για καταθέσεις δικαστικών λειτουργών σε ελβετικές τράπεζες παραδόθηκε στην ηγεσία του Αρείου Πάγου από τον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή, με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Για το θέμα αυτό απάντησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος σε σχετική ερώτηση είπε ότι αξιοποιήθηκε μια ανώνυμη καταγγελία, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να εμπλακεί σ' αυτή την υπόθεση ο πρωθυπουργός.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι σίγουρο ότι οι εισαγγελικές αρχές θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Ε. Καλούση, προκειμένου να ζητηθεί η δικαστική συνδρομή για να ανοίξουν οι απανταχού (Ελβετία κλπ.) λογαριασμοί του.

Πηγές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι ερευνώνται όλες οι καταγγελίες για επίορκους δικαστές και εισαγγελείς. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ερευνούν καταγγελίες για δικαστικό λειτουργό της επαρχίας, που φέρεται να διάγει προκλητικά πολυτελή βίο και δε δικαιολογείται από τις αποδοχές του. Επίσης, ελέγχεται και άλλος δικαστικός λειτουργός της Αθήνας που παίζει τρομερά ποσά στο καζίνο, χωρίς να δικαιολογούνται αυτά τα ποσά από το μισθό του.

Οσον αφορά δικαστικό λειτουργό από την Αμφισσα, για την οποία έχουν γίνει κατηγορίες ότι ενημέρωνε εμπόρους ναρκωτικών για εφόδους της Αστυνομίας, εισαγγελικές πηγές που διενεργούν τους ελέγχους, διαβεβαίωναν χτες ότι υπάρχει μια τέτοια καταγγελία από κρατούμενο των φυλακών Μαλανδρίνου.

Εξελίξεις είχαμε χτες και στην υπόθεση της μετάθεσης δικαστών του Πειραιά. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να μετατεθούν 12 δικαστές από το Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιά, γιατί υπηρετούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο χώρο. Στην εισήγησή του ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός αναφέρει ότι η μακρά υπηρεσία των συγκεκριμένων δικαστών στα ίδια δικαστήρια ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας των δικαστών. Η εισήγηση αφορά δικαστές που υπηρετούν από οκτώ μέχρι 15 χρόνια στα δικαστήρια του Πειραιά.

Στο μεταξύ χτες κατέθεσε ο δικηγόρος Γ. Λαμπίρης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για την Αντ. Ηλία. Επίσης, κατέθεσε και ο ψυχίατρος Χρ. Λυμπέρης στον Χρ. Μπαλτά για την υπόθεση της κλινικής Κασταλίας, όπου στην αποφυλάκιση Λυμπέρη ενέχεται και η Αντ. Ηλία.

Τέλος, σήμερα θα καταθέσει και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ψεύτικη διεύθυνση, για διένεξη που είχε με τον προκάτοχό του, προκειμένου να δικαστεί στα δικαστήρια Πειραιά, όπου αλώνιζε ο αρχιμανδρίτης και προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού Ι. Γιοσάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ