Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Λαιμητόμος...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε πραγματικό θερμοκήπιο εργατικών «ατυχημάτων» έχει αναδειχτεί το Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα ελλιπή στοιχεία της ΔΕΗ, το 2003 και μόνο στα ορυχεία, δηλώθηκαν 51 ατυχήματα. Τα στοιχεία για το 2004, δεν τα έχουν «επεξεργαστεί» ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ριζοσπάστη», όμως, μέσα στο 2004, σκοτώθηκαν τρεις εργάτες. Στις 31 Αυγούστου ο Γιάννης Τσανάκας 41 χρονών. Στις 9 Σεπτέμβρη ο Γιώργος Αθανασιάδης 44 χρονών και στις 25 Νοέμβρη ο Bledi Mali, 21 χρονών.

Τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, όπου απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι. Και, σίγουρα, η διαπίστωση αυτή, δεν είναι άσχετη με το γεγονός πως έχει μειωθεί δραματικά το μόνιμο προσωπικό και οι ανάγκες καλύπτονται με εργαζόμενους, που απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις. Με εργάτες, που απασχολούνται σε εργολάβους και καθημερινά δουλεύουν 10 και 12 ώρες, έναντι εξευτελιστικών αμοιβών (450 - 480 ευρώ).

Μπορεί, οι συνθήκες αυτές, να βολεύουν την κερδοφορία της ΔΕΗ και την εξελισσόμενη ήδη ιδιωτικοποίησή της, αλλά έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε πραγματικές λαιμητόμους, που σακατεύουν εργάτες και αφαιρούν ανθρώπινες ζωές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ