Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροσούρα με τις θέσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία

Η οργάνωση του Βερολίνου του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μπροσούρα 22 σελίδων στην οποία παρουσιάζονται 9 από τις 39 Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17 Συνέδριο, συγκεκριμένα οι 8 πρώτες θέσεις και η τελευταία, 39 θέση, οι οποίες αναφέρονται στις διεθνείς εξελίξεις και στην κατάσταση του Διεθνούς Κομμουνιστικού κινήματος.

Το εξώφυλλο έχει τον τίτλο: «Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα - Η πάλη των λαών». Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Κλάους φον Ράουσεντορφ από τα αγγλικά από την ιστοσελίδα http//www.KKE.gr.

Στην εισαγωγική σελίδα η γερμανική κομμουνιστική οργάνωση του Βερολίνου παρατηρεί ανάμεσα σε άλλα: «Δεν είναι μόνο φιλική συνήθεια, αλλά ταυτόχρονα και επιτακτική ανάγκη στο κομμουνιστικό κίνημα τα κομμουνιστικά κόμματα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα σημαντικότερα ντοκουμέντα τους, για να διδάσκεται το ένα από το άλλο... Σήμερα είναι αναγκαιότερο παρά ποτέ άλλοτε οι εμπειρίες της κομμουνιστικής πάλης να γίνουν γενικό αγαθό, αλλιώς δεν μπορεί να επιτύχει η αναδιοργάνωση του κομμουνιστικού κινήματος, η επεξεργασία και η υπέρβαση των συνεπειών της αντεπανάστασης... Η ΚΕ του ΚΚΕ αναπτύσσει μερικές βασικές γραμμές της πάλης ενάντια στον οπορτουνισμό "υπό τις συνθήκες της προσωρινής νίκης της αντεπανάστασης" (Θέσεις 1-2 και 7-8). Οι σύντροφοι υποδείχνουν ότι πραγματικός διεθνισμός και ο συνεπής αντιιμπεριαλιστικός αγώνας απαιτούν τα κομμουνιστικά κόμματα να συνεργάζονται στενότερα απ' ό,τι έως τώρα και στην πρακτική τους να αναπτύσσουν μια "ιδεολογική αντεπίθεση" (σ. 19). Αυτό σημαίνει να υπερασπίζονται και να αναπτύσσουν περαπέρα τις επαναστατικές διδασκαλίες του μαρξισμού - λενινισμού, όπως απέναντι στην παραμέληση του εθνικού ζητήματος, απέναντι στις ταξικά ουδέτερες και ρεφορμιστικές συλλήψεις, όπως αυτή της "παγκοσμιοποίησης" σαν "νέας βαθμίδας του ιμπεριαλισμού" κλπ.

Η ισχυροποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων και η συνένωση των δυνάμεών τους είναι προϋπόθεση για να κερδίσει το ανερχόμενο δημοκρατικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα ενότητα, αγωνιστική δύναμη και σοσιαλιστικό προσανατολισμό, γιατί μόνο τότε αυτό το κίνημα χτυπάει τον ιμπεριαλισμό σαν την τελευταία αιτία πολέμων, εξαθλίωσης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούν αξιόλογη βοήθεια για να βεβαιωθεί κανείς για τις θεωρητικές βάσεις αυτού του δύσκολου αγώνα».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ