Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα και «μεταρρυθμίσεις»
  • Γ. Αλογοσκούφης: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας και το Ασφαλιστικό»
  • «Να απελευθερωθούμε από τη δουλεία της διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ»!

Το μέτωπο των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών» ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τους ρυθμούς στη λήψη νέων και συγκεκριμένων μέτρων το επόμενο διάστημα στην προσπάθειά της να δώσει «διέξοδο» στα αδιέξοδα που συσσωρεύει η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εντείνει τη «γαλάζια» λιτότητα καθώς και τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, πράγμα που θα αποτυπωθεί και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει στην Κομισιόν μέχρι 21 Μάρτη, προκειμένου να πείσει ότι θα «ρίξει» το έλλειμμα γύρω στο 3,5% από περίπου 6% που έκλεισε το 2004.

Η κυβέρνηση δηλώνει πλέον με κάθε επισημότητα ότι προχωρά στην ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, καθώς και στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας, την απελευθέρωση των αγορών (ενέργειας), την προσφορά και άλλων «κινήτρων» στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλίσει «φιλικό επιχειρηματικό κλίμα».

Αποκαλυπτικά των κυβερνητικών σχεδίων είναι τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εστία». Συγκεκριμένα, ο υπουργός δηλώνει ευθέως ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι το μερίδιο του δημόσιου τομέα στην οικονομία να περιορίζεται κατά 1% του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία»(!). Παράλληλα, δεν κρύβει τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, επισημαίνοντας ότι θεωρεί ως αντίστοιχης σημασίας κίνηση της κυβέρνησης «και το να απελευθερωθούμε από τη δουλεία της διατήρησης του 51% σε ορισμένες ΔΕΚΟ».

Αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα και τις μέχρι τώρα περί του αντιθέτου «διαβεβαιώσεις» δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινείται ήδη στη λήψη μέτρων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικά προβλήματα: Τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας και το Ασφαλιστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Γ. Αλογοσκούφης εκτιμά ότι οι εξελίξεις στο θέμα της «εξυγίανσης» του ΟΤΕ είναι «ένα θετικό μήνυμα», επισημαίνοντας ότι «στις επόμενες βδομάδες περιμένουμε αντίστοιχες εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα». Γενικότερα, ο υπουργός Οικονομίας εμπνέεται από το παράδειγμα της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία μπορεί να απογειωθεί. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στην Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τη βούληση της κυβέρνησης για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και το πρόγραμμα που είχαμε ανακοινώσει γίνεται πράξη», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, προσθέτοντας ότι «λαμβάνονται διαρκώς πρωτοβουλίες προς εκείνες τις κατευθύνσεις, τις οποίες εμείς, ως κυβέρνηση, θεωρούμε κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής μας».

Μετά τον ΟΤΕ, όπου προωθείται το αντεργατικό πακέτο της «εθελούσιας εξόδου» και το «στρατηγικό» ξεπούλημα σε κάποιο πολυεθνικό όμιλο, προωθείται και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες με «διαλυτικές συνέπειες» για τη ΔΕΗ. Το σκοπό αυτό υπηρετεί η τελική πρόταση που παρουσίασε χτες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το «έδαφος» για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, που γίνεται με την πολύτιμη συναίνεση και στήριξη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Χαρακτηριστικό είναι πρωτοσέλιδο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής» με τον εύληπτο τίτλο «Αποφάσεις τώρα, κ. πρωθυπουργέ», στο οποίο επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη στην προώθηση νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών. Διαπιστώνοντας ότι η απογραφή για την οικονομία δεν αρκεί, σημειώνει: «Η ανάγκη για μετάβαση στις μεγάλες τολμηρές αποφάσεις και στις ταχείες κυβερνητικές δράσεις είναι πλέον περισσότερο και από επείγουσα... Ο κ. Καραμανλής πρέπει τώρα να προχωρήσει στις μεγάλες αποφάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα - και η τολμηρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης που καταβάλλεται στον ΟΤΕ δείχνει το δρόμο». Και το άρθρο καταλήγει: «Οι καθυστερήσεις κοστίζουν πλέον πολύ ακριβά στον τόπο. Η συμβατική διαχείριση των προβλημάτων υπόσχεται μόνον αποτυχίες».

Διαψεύδεται ο ανασχηματισμός

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να λύσει προβλήματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, με διορθωτικές κινήσεις ενίσχυσης του επιτελείου του, ενώ δε φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στο εγγύς μέλλον. Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, όπως και των πρόωρων εκλογών, απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου. «Ούτε ανασχηματισμός θα γίνει γιατί δε χρειάζεται, ούτε πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της πλειοψηφίας της Βουλής και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις», δήλωσε. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ακόμα πως δεν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ