Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολο και πιο προκλητικοί οι Τούρκοι επίσημοι

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον και ως αποτέλεσμα των πιέσεων που εκεί δέχτηκε, προετοιμάζεται να προσέλθει στο τραπέζι του εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Σουρκού Γκιουρέλ με ομιλία του - και μάλιστα σε ευρωπαϊκό ακροατήριο - διαλύει κάθε ψευδαίσθηση που επιμελώς καλλιεργείται στην Αθήνα περί «αγαθών» τουρκικών προθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, σε ομιλία του σε προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ» στην Τσεχία, όχι μόνο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και τον ευρωστρατό, αλλά εμφανίστηκε κυνικά προκλητικός προς την Ελλάδα, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «οι Ελληνες διακατέχονται από συμπλέγματα και αισθάνονται ως μειονότητα έναντι της Τουρκίας».

Την ομιλία του Τούρκου υπουργού παρακολούθησε Ελληνας διπλωμάτης από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ο οποίος με έγγραφό του - το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» - ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια, για τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος υπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ανάμεσα στα όσα υποστήριξε ο Σ. Γκιουρέλ, αξίζει να σημειωθούν οι απαράδεκτες και προκλητικές απόψεις για το Κυπριακό, όπου σύμφωνα με την τουρκική άποψη «η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δύο κράτη από το 1960» και οι απειλές, σύμφωνα με τις οποίες «αν η αυτοαποκαλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ το γεγονός αυτό θα επηρεάσει το μέλλον του νησιού και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανάλογα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός και για το θέμα του ευρωστρατού, χαρακτηρίζοντας αυτό το ζήτημα πρόβλημα της ΕΕ και όχι της Τουρκίας, «η οποία απέδειξε τη βούλησή της υπογράφοντας το γνωστό κείμενο της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις αυτές του υπουργού Τύπου της Τουρκίας διατυπώνονται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα υπογραμμίζει με καθημερινά διαβήματα προς την Ελλάδα, τις θέσεις της για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και την παράνομη, όπως τη θεωρεί, στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί για όλα αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς δεν πρόκειται να λάβει υπόψη της την αναφορά από την πρεσβεία της χώρας μας στην Τσεχία, η οποία αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτηματικά για τις τουρκικές προθέσεις.

Για το λόγο αυτό ο «Ρ» δημοσιεύει ολόκληρο το έγγραφο, με την ελπίδα να συμβάλλει στη διάλυση των ψευδαισθήσεων περί των τουρκικών προθέσεων, που σκόπιμα καλλιεργεί στην ελληνική κοινή γνώμη η κυβέρνηση.


Δ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ