Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Προωθούνται αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των κομμάτων

Σε χτεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Η προώθηση αντιδραστικών διατάξεων μέσω νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και τις γενικότερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες το βράδυ στο κατάμεστο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο.

Ο βουλευτής του Κόμματος, στην ομιλία του σημείωσε πως «είμαστε σε περίοδο αντιδραστικών αλλαγών που συντελούνται στο πολιτικό μας σύστημα» και τόνισε αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, ότι «η "μερίδα του λέοντος" της κρατικής επιχορήγησης κατοχυρώνεται στα δύο μεγάλα κόμματα, επιβάλλεται η κατά 50% μείωση της προεκλογικής επιχορήγησης με αντίτιμο την παροχή "δωρεάν" τηλεοπτικού χρόνου, ακόμα και για όσα κόμματα δε θέλουν να αξιοποιήσουν - όπως το ΚΚΕ - τον τηλεοπτικό χρόνο. Απαγορεύουν παράλληλα την αφίσα και τα πανό και απειλούν τους παραβάτες με βαρύτερες ποινές από αυτές που ισχύουν. Αφήνουν ελεύθερα τα κανάλια να προβάλλουν τους ευνοούμενούς τους στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. Επιπρόσθετα επιδιώκουν να υπάρχουν λίστες φίλων, οπαδών και συναλλασσόμενων με τα κόμματα - με ορατούς τους κινδύνους ειδικά για το ΚΚΕ - και εντάσσουν δικαστές στην Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών, που μέχρι σήμερα ήταν αυστηρά διακομματική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στο πολιτικό σύστημα και τόνισε πως «η εφαρμογή του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος με τη δημιουργία 150 - 200 μονοεδρικών περιφερειών, όπου θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα, μέσα από το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα μπορούν να νέμονται το σύνολο αυτών των εδρών, θα έχει ως άμεση συνέπεια το δραστικό περιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των μικρότερων κομμάτων. Επίσης - υπογράμμισε - η διοικητική διαίρεση της χώρας με βάση την Περιφέρεια και με προοπτική την κατάργηση των Νομαρχιών και πιθανόν παραπέρα ενοποίηση των δήμων θα έχει στόχο την πληρέστερη προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις απαιτήσεις της ΕΕ και της πλήρους μετατροπής τους ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Ακόμα - σημείωσε - η προωθούμενη αξιολόγηση καθηγητών και σχολικών μονάδων και η απειλή τιμωρίας των "απείθαρχων" με κόψιμο του μισθού ή της επιχορήγησης και η επέκταση αυτής της λογικής σε όλο το δημόσιο τομέα θα έχει στόχο την πλήρη ευθυγράμμιση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

Τέλος, τόνισε ότι η θεσμοθέτηση του Ευρωτρομονόμου, του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας και τα μέτρα για την «ασφάλεια» της Ολυμπιάδας (μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις κ.ά.) δείχνουν τη ζοφερή προοπτική για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες αντιστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ