Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία δημιουργούν οι πιέσεις

«Κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

Η φράση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξετάζει όλα τα σενάρια» για τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό δίνει το στίγμα των πιέσεων που υφίσταται η χώρα μας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να κλείσουν αυτά τα θέματα.

Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η οποία συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών» με αίτημα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση η χτεσινή του εμφάνιση στην Επιτροπή δε θύμιζε τον Γ. Παπανδρέου των «χλιαρών τόνων» και της υπέρμετρης αισιοδοξίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι ανιχνευτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, είπε, συζητάει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, το σεβασμό των συνόρων και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της συμφωνίας του Ελσίνκι. Ετσι και αλλιώς, συνέχισε, η Ελλάδα αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης έχει δηλώσει ότι εξαιρούνται τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Είπε δε ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, η Τουρκία υποβάλει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας και σε αυτό της Νάπολης σχέδια για πτήσεις των αεροσκαφών της το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών και εκτίμησε ότι οι συζητήσεις έχουν μπει ήδη επί της ουσίας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου είπε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν εγγυάται τίποτα για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Τουρκίας, αφού ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποδοχή μόνο από το 15% του τουρκικού λαού έναντι 30% που συγκεντρώνουν οι ισλαμιστές. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το Κυπριακό είπε ότι η ΕΕ κατά 90% δείχνει πρόθεση ένταξης της Κύπρου, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δε θα ανακατευτούν. Εκτίμησε δε ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία ένταξης η Τουρκία θα ζητήσει κάτι παραπάνω και διαπραγματευτικά θα υψώσει τον πήχη. Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν αφού η Τουρκία θέλει να προλάβει την ελληνική προεδρία στην ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Για τους περίφημους χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που εξαφάνισαν τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είπε ότι πουθενά δεν υπάρχουν σύνορα σε ανάλογους χάρτες ανάμεσα στα κράτη - μέλη το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Ελλάδα από το 1973 έχει εκχωρήσει το δικαίωμα κατασκευής τέτοιων χαρτών στους Αμερικάνους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όλες τις διεκδικήσεις στο τραπέζι των διερευνητικών (2020-09-29 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου (2020-09-11 00:00:00.0)
Παρασκηνιακά παζάρια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (2011-04-02 00:00:00.0)
Η Χάγη θα οδηγήσει σε συνολική αμφισβήτηση (2006-07-25 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις στη Χάγη (2003-03-07 00:00:00.0)
Ελλειμματικές οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών (2000-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ