Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όλες τις διεκδικήσεις στο τραπέζι των διερευνητικών

Με απλωμένη όλη την «ατζέντα» των διεκδικήσεών της και «αέρα στα πανιά» της από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, προσέρχεται η τουρκική κυβέρνηση στις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα.

Μιλώντας σε ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ενόψει της έναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών ότι «αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: Διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών».

«Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», πρόσθεσε, εξηγώντας και ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τα νησιά και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Πέρα από τις συνομιλίες για τον ΝΑΤΟικό «μηχανισμό αποτροπής συμβάντων», ο Καλίν δήλωσε ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις θα συζητηθούν θέματα οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων, αλλά και μειονοτήτων. Ακόμα, μίλησε για στρατιωτικές συνομιλίες που θα γίνουν υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που - όπως είπε - θα επιτρέψουν τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πιέσει την Αθήνα να ανακοινώσει στα Ηνωμένα Εθνη την υφαλοκρηπίδα της, διαφορετικά η Αθήνα «θα προσπαθεί να προωθήσει θέσεις με βάση έγγραφα όπως ο Χάρτης της Σεβίλλης που δεν έχουν καμιά νομική βάση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα δηλώσει την υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ, όπως έχει κάνει ήδη η Τουρκία, τότε θα καταγραφούν «περιοχές που συγκρούονται» και οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν για αυτές, στρώνοντας και έτσι το έδαφος για μια προσφυγή στη Χάγη.

Συνεχίζει τον εφησυχασμό η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσέρχεται στις διερευνητικές με «μπούσουλα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, συνεχίζει την επιχείρηση εφησυχασμού του λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας παρέπεμψε χτες στην επιστολή Ερντογάν προς τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ (πλην Ελλάδας και Κύπρου), όπου επιμένει πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο την προκαλούν Αθήνα και Λευκωσία, και ζητά διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση του Κυπριακού, επιλέγοντας να παρουσιάσει ως θετικό στοιχείο πως «βάζει ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι διαφορετικό απ' αυτό που έχουμε συνηθίσει και από αυτό που έχουμε πει το τελευταίο διάστημα. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι ότι ούτε στην επιστολή αυτή υπάρχει καμία αναφορά για αποστρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών.

Πρόσθεσε ότι «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας και, μάλιστα, είναι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Αρα ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που ήταν τον Μάρτιο του 2016». Βέβαια, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και η προηγούμενη πείρα των διερευνητικών και άλλων τέτοιων επαφών, οι εφ' όλης της ύλης διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης μπαίνουν τελικά στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών που στρώνουν οι Ευρωατλαντικοί, αποκτούν «υπόσταση» και δημιουργούν τετελεσμένα.

Παραπέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τη Λευκωσία, «την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ». Πλαίσιο κυρώσεων από το 2019 - «χαρτί» στο τραπέζι των παζαριών με την Τουρκία που σε τίποτα δεν έκαμψε την τουρκική προκλητικότητα, έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ερωτήματα δημιουργεί υπόθεση με drone που το Σάββατο εμφανίστηκε να πετά για ώρα πάνω από το ακριτικό Καστελόριζο, αναμεταδίδοντας τον τουρκικό εθνικό ύμνο και τουρκικά εμβατήρια, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε να έχει βαφτεί με κόκκινη μπογιά ελληνική σημαία ζωγραφισμένη σε βράχους του νησιού. Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την «προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο». «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών», προσθέτει ενόψει επανεκκίνησης των διερευνητικών. Καταλήγει ότι αναμένει από τις τουρκικές αρχές «άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ