Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η ναζιστική ιδεολογία της είναι το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της

Εκδήλωση της «Ελληνικής Ενωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου» την περασμένη Πέμπτη, με θέμα «Η ώρα της απόφασης»

INTIME NEWS

Η «Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕλΕΔΑ) διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα της απόφασης», εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτώβρη. Μάρτυρες κατηγορίας, δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής και μέλη του Παρατηρητηρίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής τοποθετήθηκαν σχετικά.

Ο πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Γ. Ιωαννίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ιστορικής αυτής δίκης είναι κρίσιμη. Ο αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ Β. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη σημασία που είχε το να έχει δημοσιότητα και δημοσιογραφική κάλυψη η συγκεκριμένη δίκη. «Αν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη, δεν θα μαθαίναμε ποτέ το πλήθος των επιθέσεων, το πρώτο καταστατικό της οργάνωσης και το περιεχόμενό του, τις αλληλοκατηγορίες των ηγετικών στελεχών και άλλα σημαντικά στοιχεία», τόνισε.

Ο Ν. Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημείωσε ότι κατά την άποψή του η θεμελίωση ότι είναι εγκληματική οργάνωση προκύπτει από τον λόγο και την πράξη της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε ότι η τοποθέτησή του δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά νομικά είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση εγκληματική.

Η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρ. Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, η 7η Οκτώβρη θα είναι μία μέρα ορόσημο. «Πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος για καθέναν κατηγορούμενο, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό - πολιτικό πλαίσιο, θα σταλεί ένα μήνυμα, από το οποίο θα κριθεί και το μέλλον της χώρας, σε τι κοινωνία θα ζήσουμε», τόνισε.

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κ. Σκαρμέας, ανέφερε ότι το μόνο φυσιολογικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής ποινικής δίκης είναι οι βαριές καταδίκες και των 68 κατηγορουμένων, από τον Ρουπακιά μέχρι τον Μιχαλολιάκο.

Ο συνήγορος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντ. Αντανασιώτης, σημείωσε: «Από την αποδεικτική διαδικασία της δίκης προέκυψαν δύο βασικά και αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της και δεύτερο, ο ίδιος ο εγκληματικός χαρακτήρας της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης. H αποτελεσματική πάλη κατά του φασισμού συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό. Γιατί, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Μπρεχτ, "ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί, παρά μονάχα ως καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, ως ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός"».

Ο Δ. Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή υπήρξε μια εγκληματική οργάνωση μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κόμμα. Φυσικά, με τη δίκη δεν τελειώνει ο αγώνας εναντίον της Ακρας Δεξιάς, και μάλιστα στην πιο επιθετική εκδοχή της, αυτή του ναζισμού. Η απόφαση όμως είναι ένας κρίσιμος σταθμός του. Σε τελευταία ανάλυση, κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο Λ. Παπαγιαννάκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Golden Dawn Watch», που μίλησε για το ρόλο του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας, η Ηλ. Αλεξανδροπούλου, επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής, με αφορμή τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, «όσοι βρεθήκαμε στο ρεύμα αυτής της ιστορίας δεν θα είμαστε ποτέ πια οι ίδιοι», ανέφερε ότι «δεν θα είμαστε οι ίδιοι, θα είμαστε καλύτεροι, πιο προετοιμασμένοι και πιο μάχιμοι».

Η παρατηρήτρια του «Golden Dawn Watch», Στ. Κίτσου, αναφερόμενη στη δουλειά του Παρατηρητηρίου υπογράμμισε ότι το ισχυρότερο κίνητρο για την αδιάλειπτη και λεπτομερή καταγραφή και τη δημοσιότητα αυτής της διαδικασίας ήταν η αποτύπωση των στιγμών στην ιστορική μνήμη. Ο Κ. Παπαϊωάννου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Golden Dawn Watch», στην τοποθέτησή του είπε: «Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει μια μοναδική ευκαιρία να σώσει την τιμή της, με δεδομένες και τις δικές της ευθύνες για την προηγηθείσα ατιμωρησία των μελών της ΧΑ για πολλά χρόνια».

Η Ελ. Τάκου αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη δίκη, που συνοψίζεται στην τεκμηρίωση του οργανωμένου χαρακτήρα των επιθέσεων που εκείνη την περίοδο λάμβαναν χώρα σε ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Ο δημοσιογράφος Γ. Μπασκάκης υπογράμμισε, τέλος, ότι η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση δεν έχει τεκμήριο αθωότητας. «Το δικαστήριο θα κρίνει τι θα γίνει με τους κατηγορουμένους ως πρόσωπα, αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν έχει τεκμήριο αθωότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ