Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονόδρομος και οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, χωρίς προσχήματα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, όχι μόνον των τηλεπικοινωνιών, αλλά όλων των κρίσιμων τομέων, αν δε θέλει να απομονωθεί η Ελλάδα...

Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Δεν υπάρχουν περιθώρια κάποια κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλη επιλογή. Και σημειωτέον ότι οι επιχειρηματίες θα επενδύουν μόνον όπου βλέπουν κέρδος. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες ήταν σαφείς χτες στο συνέδριο της εταιρίας «ΟΤΕ Ιντερνάσιοναλ» και της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Προσπάθησαν, μάλιστα, να πείσουν ότι μόνον έτσι θα δουν καλύτερες μέρες τα λαϊκά στρώματα. Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει οικτρά.

Συγκεκριμένα, ο Τόμας Μίλερ υποστήριξε ότι απαιτείται η ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, αλλά και στη βιομηχανία της ενέργειας και αλλού, προκειμένου οι καταναλωτές να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Χαρακτήρισε την εκποίηση του δημόσιου τομέα αναγκαστική λύση και ισχυρίστηκε ότι είναι θέμα χρόνου να ιδιωτικοποιηθούν οι κρίσιμοι τομείς και όχι ζήτημα επιλογής των κυβερνήσεων το αν και το πότε. Ολοκληρώνοντας τον πολιτικό εκβιασμό του, «προειδοποίησε» ότι όποια χώρα δεν επιλέξει την «απελευθέρωση της αγοράς», θα καταστεί μη ανταγωνιστική και θα απομονωθεί.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, υποστήριξε ότι βοηθούν στην ανοικοδόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γενικά των Βαλκανίων. Δηλαδή των περιοχών, που πρώτα αιματοκύλησαν, χώρισαν σε σφαίρες επιρροής, κατέστρεψαν τις υποδομές τους και τώρα έρχονται να ανακατασκευάσουν και να κερδίσουν πολλαπλάσια.

Και για να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο τι σημαίνει ανοικοδόμηση για τις ΗΠΑ, ο Τ. Μίλερ αποσαφήνισε ότι οι επενδυτές έρχονται στα Βαλκάνια μόνον όταν υπάρχει η δυνατότητα κέρδους και ότι «δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί». Ακολούθως και αφού έχει εξοικειωθεί με το ρόλο του πλασιέ προϊόντων (π.χ. όπλων), έφερε διάφορα παραδείγματα από τη θητεία του ως πρέσβης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να δείξει πόσο καλύτερη είναι η κινητή τηλεφωνία από τη σταθερή.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ομίλου εταιριών «Ιντρακόμ» Σ. Κόκκαλης - χαρακτηριστική περίπτωση ατόμου που ανδρώθηκε επιχειρηματικά, κλείνοντας δουλιές με το Δημόσιο - υποστήριξε ότι η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση ωφελεί και ότι τα κράτη που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο, οι λαοί τους υποφέρουν. Εφερε ως παραδείγματα τη Βόρεια Κορέα και τη Βιρμανία, θεωρώντας προφανώς ότι η Αργεντινή, η Ισπανία των εκρηκτικών ποσοστών ανεργίας και η Ελλάδα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας (επίσημα στοιχεία «Γιούροστατ») βαίνουν καλώς.

Συμπλήρωσε ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει δυνατότητες σε όλους, «ξεχνώντας» ότι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες κάθε χρόνο βάζουν «λουκέτο» (βλέπε στοιχεία ΕΣΥΕ). Ξεκαθαρίζοντας ο Σ. Κόκκαλης τι επιθυμεί από τους πολιτικούς εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου, είπε ότι για να επιτευχθεί ανάπτυξη «χρειαζόμαστε σύμπραξη των πολιτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων». Δηλαδή, οι πρώτες να λένε «ναι» σε ό,τι προστάξουν οι δεύτερες, «ναι» και στο πρόσφατο αίτημά του για συγχώνευση ΟΤΕ και «Ιντρακόμ».

Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, είπε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να δουλέψει για την ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέρος αυτής της προσπάθειας για «ανάπτυξη» βίωσαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου ή οι Τούρκοι με τα όλο και σκληρότερα μέτρα που επιτάσσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ