Παρασκευή 9 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συνέχεια στις τουρκικές προκλήσεις

Την άποψη ότι «οι προκλήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι είναι απάντηση στις δηλώσεις Παπούλια για το ρόλο του τουρκικού στρατού», καλλιεργεί με «διαρροές» το υπουργείο Εξωτερικών

Προκλητικά αδιάφορα αντιμετώπισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το διάβημα διαμαρτυρίας για τις τελευταίες επιθετικές κινήσεις και από αέρα και από θάλασσα γύρω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Μάλιστα, οι Τούρκοι διπλωμάτες αντιμετώπισαν με ...χιούμορ τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, καθώς στις διαμαρτυρίες του, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησαν πως «γνωρίζουμε για την υπόθεση ό,τι μεταδίδεται από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης».

Ομως, το «χιούμορ» των Τούρκων συνεχίστηκε και χτες, καθώς μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Μάλιστα, οι πτήσεις επίδειξης των τουρκικών μαχητικών πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά από τις τοποθετήσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων δεν είναι ψύχραιμη και πως η συμπεριφορά αυτή δε συνάδει σε ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να μπει στην ΕΕ, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός του αναλαμβάνει και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή. «Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα περιφρουρήσουν την ακεραιότητα. Οι Ελληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι παίρνουν τις απαντήσεις τους τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και όπου αλλού χρειαστεί. Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας», κατέληξε.

Λίγες ώρες μετά την απάντηση του υπουργού Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη στην Αγκυρα, για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία συνέχισε την πολιτική της κλιμάκωσης της έντασης. Λίγο μετά τις 3 χτες το μεσημέρι, τουρκικά Φάντομ πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι.

Λαβή, πάντως, για να αστειεύονται οι Τούρκοι διπλωμάτες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προκλήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, έχουν λάβει από τη «γραμμή» που ...υπόγεια διαχέει η πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη «γραμμή», η οποία μάλιστα διακινήθηκε και στον Ελληνικό Τύπο από το... γρανάζι που ελέγχει ο μηχανισμός των «επιτελών» της Ντόρας Μπακογιάννη, οι τουρκικές προκλήσεις ήταν «απλώς η αντίδραση της Αγκυρας στα όσα είπε στα Θεοφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, που χαρακτήρισε πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων το ρόλο του τουρκικού στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή».

Σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, η τουρκική διπλωματία επιμένει να συντηρεί την ένταση στην περιοχή και να διατηρεί με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ζήτημα της αμφισβήτησης «βράχων και νησίδων που δεν καταγράφονται ονομαστικά ως ελληνικό έδαφος από τις συνθήκες. Στη βάση αυτού του συλλογισμού, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εξελίχθηκε η κρίση των Ιμίων και κατοχυρώθηκε στο διπλωματικό τραπέζι ο τουρκικός ισχυρισμός περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών. Ωστόσο, όπως παρατηρούν έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες, η Αγκυρα δεν έχει, μέχρι στιγμής, διατυπώσει επισήμως και εγγράφως τις αμφισβητήσεις της επί της κυριαρχίας στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, προς το παρόν τουλάχιστον...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφησυχασμός για τουρκικές προκλήσεις και διευθετήσεις (2019-06-13 00:00:00.0)
Δεδομένη η αμερικανική εμπλοκή στο παζάρι για το Αιγαίο (2011-03-31 00:00:00.0)
Αμερικανική «πίεση» για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (2009-05-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο (2009-01-08 00:00:00.0)
Γκρίζες σχέσεις (1998-05-16 00:00:00.0)
Πιέσεις για τις χρηματοδοτήσεις (1998-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ