ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Με τα αιτήματά τους στο δρόμο

Συγκέντρωση αύριο το απόγευμα στο ΕΚΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Motion Team

Με αίτημα αιχμής την υπογραφή ΣΣΕ που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και όχι στις «αντοχές της αγοράς» όπως προτείνουν οι ενώσεις των εργοδοτών, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη 2 Μάρτη στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 48 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη βρίσκεται στον πυρήνα των εργατικών διεκδικήσεων. Στην κινητοποίηση, καλούν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Φαρμάκου, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας - Πειραιά και Ελευσίνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, το Σωματείο Χαρτεργατών, το σωματείο της «Σόφτεξ», τα σωματεία στις επιχειρήσεις «Φυρογένης», «Αρέβα», «Δράκος - Πολέμης», η εργοστασιακή επιτροπή στη «Μαλτέζος» και η επιτροπή αγώνα στην «Ιντρακόμ» και άλλα σωματεία και Συνδικάτα.

Η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις αυξήσεις ψίχουλα που προβλέπει για τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο, άνοιξε την όρεξη στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσέρχονται με κατάπτυστες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις για τις νέες κλαδικές ΣΣΕ. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και ενώ η νέα αντιασφαλιστική επέλαση από το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, τα Συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους, με αιτήματα που απαντούν στο σύνολο των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους.

Η αυριανή κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη απάντηση των ταξικών Συνδικάτων στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της ακρίβειας και των απολύσεων που συνεχίζει και εντείνει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων όλων των κλάδων. Σε μια πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους, τα Συνδικάτα στις καθημερινές τους εξορμήσεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απεργία στις 17 Μάρτη.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ
Οργανώνουν την απεργία τους

Την απόφασή τους να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη, συντονισμένα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συσπειρώνονται κάτω από το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ και κλιμακώνοντας την πάλη τους κόντρα στην πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Στις συσκέψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικάτων από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το λόγο πήραν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Ιματισμού Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, των Σωματείων Δέρματος και Βαφέων Θεσσαλονίκης, των Γουνεργατών Σιάτιστας και Καστοριάς, των Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας, των εργοστασιακών σωματείων της ΚΟΜΟΤΕΞ, της ΦΑΝΚΟ και της ΟΤΤΟ Εβρος, αλλά και απλοί εργαζόμενοι από άλλους χώρους δουλιάς του κλάδου.

Μετέφεραν την αγωνία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, στα πλεκτήρια, στον ιματισμό, στα βαφεία, στις βιοτεχνίες δέρματος, που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης επίθεσης που διεξάγει το κεφάλαιο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Οπως σημειώθηκε, δραματική είναι η αύξηση της ανεργίας κυρίως στις γυναίκες, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους. Μέσα σε λίγους μήνες περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι από τα εργοστάσια του Ομίλου Ηλιάδη, του Ομίλου Κλωνατέξ του Λαναρά, και άλλες επιχειρήσεις.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι του κλάδου, ετοιμάζονται με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 του Μάρτη, να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτή την περίοδο βρίσκονται και σε διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για τις ΣΣΕ. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια της ΟΕΚΙΔΕ, για να παλέψει από καλύτερες θέσεις τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Μέσα από τις συσκέψεις καθορίστηκαν και οργανωτικά μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και πρακτικά για τη συμμετοχή στην απεργία. Σημειώθηκε πως πρέπει να δοθεί η μάχη με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, κόντρα στα όποια παιχνίδια ετοιμάζεται να παίξει η εργοδοσία, με τη συνδρομή και ορισμένων ηγεσιών σωματείων που προέρχονται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, τις απειλές και την τρομοκρατία που θα εξαπολύσει, για να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Τονίστηκε, επιπλέον, ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα δυναμώσει παραπέρα την ταξική ενότητα και συσπείρωση που ανοίγει άλλη προοπτική για το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου.

Μέσα και από τις συσκέψεις, ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Δήμος Θεοδώρου, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πολύχρονη πείρα τους και να συσπειρωθούν ακόμη πιο αποφασιστικά, στη σταθερή γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική και τους συνδικαλιστικούς εκφραστές της.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ομόφωνα για την απεργία

Με ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Μάρτη έκλεισε τις εργασίες του το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, την Κυριακή 27 Φλεβάρη. Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων στη νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ θα διεξαχθούνε το επόμενο Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Μάρτη.

Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Ως θετική εκτιμήθηκε η δράση του ΕΚΑ το προηγούμενο διάστημα, το οποίο με πρωτοπόρες τις δυνάμεις τις Εργατικής Ενότητας έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ασυμβίβαστη ταξική αγωνιστική διαδρομή του ΠΑΜΕ. Ανέπτυξε δραστηριότητες και στόχους πάλης στα ζητήματα της ανεργίας (9.800 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι στην περιοχή), της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε τμήματα εργαζομένων που απολύθηκαν, ανοίχτηκε δράση στα μέτωπα της Παιδείας, της Υγείας (ανέγερση νοσοκομείου Αγρινίου). Δόθηκε χτύπημα σε βάρος της ταξικής συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου» που υιοθετείται από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τις συμβιβασμένες ηγεσίες τους, ενώ παράλληλα προωθήθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Η παραπέρα μαζικοποίηση των σωματείων και ο συντονισμός αυτών σε ταξική κατεύθυνση με μια ενιαία δράση εργαζομένων, αγροτών και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, σε όλο το φάσμα της αντιλαϊκής πολιτικής θα πρέπει να αποτελέσει την προοπτική και στη νέα περίοδο δράσης του ΕΚΑ σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Εργατικής Ενότητας.

Η Εργατική Ενότητα σε διακήρυξή της τονίζει ότι «είναι ανάγκη το ΠΑΜΕ, η φωνή του, να φτάσει παντού, να ριζώνει μέσα στους εργαζόμενους, μέσα στους χώρους δουλιάς. Να στηθούν επιτροπές στήριξης του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όφελος των ταξικών δυνάμεων, να γίνουν τα σωματεία μαζικά αγωνιστικά κάστρα στον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ