ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ - ΟΤΕ
Να αντισταθούμε στις ανατροπές

Να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 17 Μάρτη που καλεί το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής - που στον ΟΤΕ εκφράζεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των θέσεων εργασίας - καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης η παράταξη της ΕΣΚ ΟΤΕ.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ επισημαίνει ότι η συμφωνία της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) και της διοίκησης του ΟΤΕ, οδηγεί στην οριστική απώλεια 6.200 θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, καταργεί τη μονιμότητα αφού στο μέλλον οι προσλήψεις θα είναι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, καταργεί το μισθολόγιο, οδηγεί σε οριστική χρεοκοπία τον ΤΑΠ - ΟΤΕ και το Ταμείο Αρωγής και Επικουρίας. Κάτι που διευκολύνει τα αντιασφαλιστικά σχέδια της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας για ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ακόμα, αναδεικνύει τις ευθύνες της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) που όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε στο «διάλογο - παζάρι», στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει ότι η απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία για 3ωρη στάση εργασίας στις 17 Μάρτη με αίτημα την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων (!), την άμεση ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ταμείου ιδιωτικής επαγγελματικής ασφάλισης, δείχνουν ότι «η υποκρισία και ο κυνισμός τους» έχει φθάσει στο απόγειό τους. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ΕΣΚ ΟΤΕ αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις πλειοψηφίες και «να προχωρήσουμε στην οργάνωση των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ και στις τηλεπικοινωνίες, από τα κάτω, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο. Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ, όχι «για να μπούμε στο ΙΚΑ» αλλά με αιτήματα «απόκρουσης της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης, καταδίκης και ακύρωσης της συμφωνίας ντροπής».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Απεργούν στις 7 Μάρτη

Στην κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και του ρόλου του Σωματείου βαδίζει η διοίκηση της Εμπορικής

Υστερα από το σχέδιο που κατέθεσε πριν λίγους μήνες ανοίγοντας και επίσημα το χορό της αντιασφαλιστικής επίθεσης κυβέρνησης και τραπεζιτών κατά των εργαζομένων στις τράπεζες, τώρα η διοίκηση της Εμπορικής προχωρά ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης και του ρόλου του Σωματείου, ως οργάνου συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία την επόμενη Δευτέρα 7 Μάρτη.

Στα μέσα Γενάρη 2005 ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εμπορική διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης 2004 καθώς η διοίκηση της Εμπορικής αρνούνταν να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έθετε. Στα τέλη Φλεβάρη ο πρόεδρος της Εμπορικής εξέδωσε εγκύκλιο που αναφέρει ότι «δεν κατέστη εφικτή η κατάρτιση και η υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης» και στη συνέχεια έδωσε αυτά που η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί ότι πρέπει να δώσει στους εργαζόμενους και που σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου είναι κάτω και από αυτά που έπαιρναν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Η πρακτική αυτή μαρτυρά την ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας αφού βάζει στο περιθώριο το ρόλο του Σωματείου, του οργάνου συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης των εργαζομένων.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απήργησαν ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Σε κλιμάκωση των αγώνων καλεί η ΕΣΑΚ Τραπεζών

Από την πορεία των τραπεζοϋπαλλήλων χτεςστο υπουργείο Οικονομίας
Από την πορεία των τραπεζοϋπαλλήλων χτεςστο υπουργείο Οικονομίας
Την τέταρτη 24ωρη απεργία τους - σε διάστημα ενός μηνός - πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών για παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, της αύξησης των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου.

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, αλλά και για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, ανέδειξε το μπλοκ των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, στην απεργιακή συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το «παρών» μαζί με άλλους εργαζόμενους στην περιφρούρηση της απεργίας, ενώ λίγο πριν την κεντρική συγκέντρωση είχαν οργανώσει προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή. Με το πανό «Διεκδικούμε Κοινωνική Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» και συνθήματα όπως «Τα ταμεία κτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «Συνδικάτα τώρα ταξικά, κάτω ο 3029» διαδήλωσαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, αλλά και στην τακτική συναίνεσης και υποταγής της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, που μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» με την εργοδοσία και την κυβέρνηση και το αίτημα για εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, στηρίζουν και διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα από όπου πέρασε, λίγο μετά, το συλλαλητήριο μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, που έγινε την ίδια ημέρα για τη διεκδίκηση Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Την ώρα που περνούσαν μπροστά από το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων τα συνθήματα «Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» και «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» αντήχησαν σε όλη την πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ