ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Καρίμι

Ολο και πιο πολύ θυμίζουν «γνωστές εικόνες» έξω από τα Κοινοβούλια τα γεγονότα στο Λίβανο

Associated Press

Ολο και πιο πολύ θυμίζουν «γνωστές εικόνες» έξω από τα Κοινοβούλια τα γεγονότα στο Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Υπό την πίεση της (για δεύτερο 24ωρο) διαδήλωσης αρκετών χιλιάδων υποστηριχτών της αντιπολίτευσης, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ομάρ Καράμι ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, με καταληκτική ευχή «να βοηθήσει ο Θεός στη διατήρηση του Λιβάνου»...Η παραίτηση της κυβέρνησης Καράμι έγινε αμέσως δεκτή απ' τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, που παρακάλεσε τον πρώτο να παραμείνει προσωρινά μέχρις ότου ευοδωθούν οι νέες προσπάθειες για το διορισμού νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης που θα τυγχάνει της ευρείας αποδοχής (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) και θα οδηγήσει τη χώρα στις γενικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης...

Ομως, η παραίτηση της κυβέρνησης Καράμι δεν ικανοποίησε -τουλάχιστον άμεσα... - τα πλήθη των διαδηλωτών, που για δεύτερο 24ωρο πραγματοποιούσαν χτες αντικυβερνητική συγκέντρωση στο κέντρο της Βηρυτού και σε απόσταση μόλις 200 μέτρων μακριά απ' το Κοινοβούλιο. Στις ιαχές θριάμβου των αντικυβερνητικών διαδηλωτών (που αντιδρούσαν παράλληλα κατά της Συρίας και της παραμονής των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο) βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να προτρέψουν τα πλήθη να συνεχίσουν τον «αγώνα, με στόχο και την παραίτηση του Προέδρου Λαχούντ»... Αλλοι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες όπως ο Ελίας Ατάλαχ προτίμησαν να προτρέψουν τα πλήθη των διαδηλωτών να απαιτήσουν την παραίτηση του επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών στην ανατολική πόλη Αντζάρ. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η αντιπολίτευση θα συνεχίσει όλες τις ενέργειές της μέχρις ότου να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα»...

Οι διαδηλωτές, κουνώντας τις λιβανέζικες σημαίες και τα τρίχρωμα σύμβολα της «ειρηνικής εξέγερσης», απαντούσαν με συνθήματα όπως: «Λαχούντ ήρθε η σειρά σου!», «Εξω η Συρία», «Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Αυτοκυριαρχία».


Associated Press

Αλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ ζητούσε (απ' την οικία του σε ορεινή περιοχή του Λιβάνου) το σχηματισμό «ουδέτερης κυβέρνησης», απορρίπτοντας ως επικίνδυνη και απαράδεκτη μία πιθανή πρόταση για το σχηματισμό «στρατιωτικής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών». Ζήτησε, επιπλέον, από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης «να μην ξεσπάσουν σε επιθέσεις κατά Σύρων εργατών και στρατιωτών», λέγοντας πως στόχος πρέπει να είναι «μία σωστή σχέση με τη Συρία»....

Η παραίτηση Καρίμι ανακοινώθηκε στη διάρκεια της θυελλώδους πολύωρης συνεδρίασης της Βουλής που είχε ξεκινήσει από χτες το πρωί, με βασικό θέμα συζήτησης τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση των ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, να δηλώνει πως «η παραίτηση Καράμι συνιστά μια καλή ευκαιρία για το λιβανικό λαό να έχει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα εκπροσωπεί πραγματικά όλους τους πολίτες της χώρας».

Οι επαφές του Αμερικανού υφυπουργού...

Νωρίτερα χτες, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (με χαρτοφυλάκιο Εγγύς Ανατολής) Ντέιβιντ Σάτερφιλντ συνάντησε τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Μαχμούντ Χαμούντ, «θυμίζοντας» το αίτημα της Ουάσιγκτον για άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο. Ο Σάτερφιλντ συναντήθηκε επίσης με τον Μαρωνίτη ηγέτη των Καθολικών στο Λίβανο και με τον Σουνίτη μέγα μουφτή, Σεΐχη Μοχάμεντ Ρασίντ Καμπάνι, όπου μετέβη στην οικία του τελευταίου συνοδεία περίπου 12 βαριά οπλισμένων πρακτόρων (όπως είπαν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία αυτόπτες μάρτυρες)! Ομως, οι Αμερικανοί ένοπλοι πράκτορες «εξαφανίστηκαν» απ' την οικία του μεγάλου μουφτή λίγο πριν φθάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου που κλήθηκαν στην περιοχή μετά από καταγγελίες περιοίκων...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στις 27 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Δανία για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Το δημοψήφισμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, στην οποία η χώρα προσχώρησε τελικώς ένα χρόνο αργότερα, αφού πέτυχε την εξαίρεση από το κοινό νόμισμα και την αμυντική πολιτική.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ευρεία αντιτρομοκρατική εκστρατεία «εγκαινιάστηκε», χτες, για ενδεχόμενη επίθεση ...με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και τον προγραμματισμένο για τον Απρίλη γάμο του πρίγκιπα Καρόλου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ υπεραμύνεται της νέας αμφιλεγόμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ενόψει της τελικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση που κατέθεσε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. CDU και CSU καλούν την κυβέρνηση Σρέντερ να ασκήσει πιέσεις προς την Αγκυρα, ώστε η τελευταία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της στην υπόθεση της σφαγής των Αρμενίων και να σταματήσει να διώκει ποινικά όσους αναφέρονται στις σφαγές. Χτες η πρώτη επίσημη αντίδραση από την τουρκική πλευρά: σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, κατηγόρησε την CDU μεταξύ άλλων για «ανόητη δυσφήμιση της τουρκικής ιστορίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός συλληφθείς το Δεκέμβρη του 2003, Σατζίντ Μπαντάτ, ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας με τον Ρίτσαρντ Ρέιντ - γνωστού και ως «βομβιστή με το παπούτσι» - για την ανατίναξη αεροσκάφους της «Αmerican Airlines» που εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Μαϊάμι στις 22 Δεκέμβρη του 2001.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -- Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευσε χτες (γι' άλλη μια φορά) ότι στις έρευνες εντός της χώρας για τον «εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν» πρωτοστατούν πράκτορες της CIA, επιχειρώντας να διασκεδάσει σχετικές πληροφορίες έκθεσης του Αμερικανικού Κογκρέσου.

ΚΑΜΠΟΥΛ. -- Ο «νέος αφγανικός στρατός» αύξησε τη δύναμή του σε «20.000 άνδρες» το Σαββατοκύριακο.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Πέντε «μέλη της Αμπού Σαγιάφ» σκοτώθηκαν και άλλα δέκα «παραδόθηκαν» σε μάχες στην περιοχή Ζαμπόανγκα των νότιων Φιλιππίνων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 12 μέλη του Βασιλικού Στρατού, 3 αντάρτες του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού και 4 πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες της Κυριακής και της Δευτέρας στο Νεπάλ, που συνεχίζονταν με σφοδρότητα, σύμφωνα με την «Kathmandu Post» και το «NepalNews».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -- «Μεικτά» χαρακτηρίζονταν χτες τα αποτελέσματα των εκλογών σε τρία κρατίδια της Ινδίας. Το κυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο Κογκρέσο κέρδισε σε ένα κρατίδιο, όμως το BJP κατήγαγε νίκη στο μεγάλης σημασίας Μπιχάρ και στο Τζαρκάντ. Υπήρξαν 30 νεκροί σε επεισόδια βίας. Στο μεταξύ χτες, αναλυτές εξέφραζαν «ανησυχία» διότι είναι ορατές «επιρροές των κομμουνιστών» στον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της φτώχειας, που παρουσιάστηκε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ