ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Προωθείται η ευρω-επιβαλλόμενη αξιολόγηση

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ξεκίνησε η προώθηση της αξιολόγησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, μέσω της σχετικής συζήτησης χτες, στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ αντίστοιχα) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Με τη συμμετοχή πρυτάνεων (8 από τους 23 που θα έπρεπε να παραβρίσκονται), προέδρων και εκπαιδευτικών ΤΕΙ, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων και φυσικά της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, συνεχίστηκε χτες το θέατρο του λεγόμενου εθνικού «διαλόγου» για την Παιδεία, με την έναρξη της συζήτησης για την αξιολόγηση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμης, παραδέχτηκε ότι ο όρος «διασφάλισης της ποιότητας» χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμό αντί του όρου «αξιολόγηση», ενώ κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων κι αντίστοιχα αποφοίτων, εφόσον τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιούνται. Ιδιαίτερη συζήτηση για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα διεξάγεται η αξιολόγηση, δεν έγινε, αλλά αναφέρθηκε ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής εμπειρία, θα είναι τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (;) και δε θα είναι σταθερά, αλλά θα μεταβάλλονται.

Ορίστηκε, επίσης, ότι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή μια ανεξάρτητη αρχή θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την αξιολόγηση πανελλαδικά. Ενδεικτική για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος ήταν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΒ που διεκδίκησαν θέση στο ΔΣ του συντονιστικού φορέα με το επιχείρημα ότι «εμείς (σ.σ. οι επιχειρήσεις, η αγορά) θα είμαστε αυτοί που τελικά θα αξιολογούμε». Παράλληλα, προτάθηκε η συμμετοχή «επαγγελματικών οργανώσεων» στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που θα διενεργούν την εξωτερική αξιολόγηση, ώστε να επιτυγχάνεται η «σύνδεση», το «αντίκρισμα» της αξιολόγησης στην αγορά εργασίας.

Αν και κανένας από τους συμμετέχοντες στο λεγόμενο «διάλογο» δε διαφώνησε με την ουσία του εγχειρήματος, έγιναν προτάσεις συμπληρωματικές στην εισήγηση του υπουργείου και συζήτηση για το κάθε πότε θα γίνεται η αξιολόγηση και άλλες επιμέρους λεπτομέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Α. Καραμάνος και ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, εξουσιοδοτήθηκαν να συμπεριλάβουν τις παρατηρήσεις των φορέων και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν συμπληρωμένο με αυτές το κείμενο.

Αποχωρήσεων συνέχεια...

Συνέχεια στις αποχωρήσεις από το «διάλογο» έδωσε χτες ο ΣΥΝ, που από την αρχή είχε στηρίξει τη διαδικασία του «διαλόγου» και συνεχίζει να μη διαφωνεί επί της ουσίας, αλλά κάτω από τη γενική κατακραυγή επέλεξε την αποχώρηση, προβάλλοντας αστήριχτα προσχήματα, για να αποποιηθεί τις βαρύτατες ευθύνες του.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Α. Ρήγος, ζήτησε: να ανασταλεί η παράλληλη λειτουργία των οργάνων ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ μαζί με το ΕΣΥΠ, να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του ΕΣΥΠ, να ζητήσει ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υιοθετήσει τις αποφάσεις του και να αναζητήσει δρόμους επαναπροσέγγισης με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Επί της ουσίας ικανοποιήθηκε το δεύτερο αίτημά τους, ενώ το πρώτο είναι εντελώς τυπικό αφού σημασία δεν έχει το ποιο όργανο θα συνεδριάσει πρώτο και ποιο δεύτερο, αλλά το τι θα συζητηθεί. Από την πρώτη στιγμή έναρξης του «διαλόγου» ήταν ξεκαθαρισμένο ότι ο ρόλος του ΕΣΥΠ θα είναι γνωμοδοτικός και ο ΣΥΝ συμμετείχε στο όργανο γνωρίζοντάς το, ενώ με τον ορισμό της επόμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ και με την αποδοχή να συζητηθεί η χρηματοδότηση ακόμα και στη χτεσινή συνεδρίαση, ικανοποιείται και το αίτημα της λεγόμενης «επαναπροσέγγισης».

Για παρεμφερείς λόγους με το ΣΥΝ, αποχώρησε από τη χτεσινή συνεδρίαση και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Αλαβάνος, ο οποίος εκπροσωπεί στο «διάλογο» 8 επιστημονικούς φορείς, ωστόσο δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Αύριο Τετάρτη, συνεδριάζει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΝ, στις 22 Μάρτη συνεδριάζει η ολομέλεια του ΕΣΥΠ, στις 28 Μάρτη συνεδριάζει το ΣΑΤΕ για να συζητήσει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και στις 30 Μάρτη θα ξανασυνεδριάσουν από κοινού το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει προειλημμένες αποφάσεις μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έκαναν λόγο χτες οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ σε συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν στους λόγους της αποχώρησής τους. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για άνοιγμα «διαλόγου με την κοινωνία» για τα ζητήματα της Παιδείας. Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που αρχικά στήριξαν με τη συμμετοχή τους το διάλογο σε βάρος των αγώνων, όταν όλα έδειχναν ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να τον χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λ. Απέκης, είπε χτες ότι υπάρχει έλλειψη και των στοιχειωδών προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των ομοσπονδιών στο διάλογο και τόνισε ότι σε καμία από τις δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ δεν υπήρξε σαφής ένδειξη ότι οι αποφάσεις του ΕΣΥΠ θα δεσμεύουν το υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, αναφέρθηκε και στη στάση του υπουργείου απέναντι στα αιτήματα και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, θυμίζοντας ότι ακόμα η ΟΛΜΕ δεν έχει λάβει απάντηση στα ζητήματα που είχε θέσει στην ηγεσία του υπουργείου από τον περασμένο Μάρτη. Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Μιχ. Χαζίρης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που γίνονται αυτό το διάστημα.

  • Την αποχώρηση της ΑΣΓΜΕ από τη διαδικασία του «διαλόγου» μέσω του ΕΣΥΠ αποφάσισε το περασμένο Σάββατο και το ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
Ενοχλεί η αγωνιστική διάθεση των μαθητών

Δε λέει να κοπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσα στα σχολεία από «εκπαιδευτικούς». Διευθυντές και καθηγητές συνεχίζουν να απειλούν με αποβολές και να τιμωρούν όσους μαθητές πρωτοστάτησαν ή απλώς θέλησαν να συμμετάσχουν στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Με την απειλή της τιμωρίας για όσους κατέβουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο ενάντια στην Παιδεία της αγοράς, μια μερίδα δήθεν παιδαγωγών προσπαθεί να ανακόψει την ορμή του μαθητικού κινήματος.

Χαρακτηριστικά, στην Πετρούπολη, ο διευθυντής του 1ου ΕΛ κ. Ζιάς σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου Γονέων κάλεσαν την αστυνομία, η οποία κατέφτασε στο χώρο του σχολείου με πέντε περιπολικά! Οι αστυνομικοί ζητούσαν επίμονα τα ονόματα του δεκαπενταμελούς και εμπόδιζαν τους μαθητές να βγουν από το σχολείο για να συμμετάσχουν στην πορεία. Τελικά οι μαθητές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ στο χώρο παρέμειναν δύο ασφαλίτες.

Στο 21ο ΕΛ Γκράβας, ο φύλακας του σχολείου εμπόδισε με σπρωξιές και απειλές τους μαθητές να αναρτήσουν στα κάγκελα του σχολείου το πανό τους. Ενώ ο διευθυντής του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας κλείδωσε την πόρτα του σχολείου απαγορεύοντας στους μαθητές να κατέβουν στην κινητοποίηση. Με απειλές για αποβολή αντιμετώπισε την αγωνιστική διάθεση των μαθητών και ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλίμου.

Στο 7ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης από τη διεύθυνση τηλεφωνούσαν στους γονείς μαθητών, για να τους «ενημερώσουν» ότι τα παιδιά τους έφυγαν από το σχολείο και πήγαν στην πορεία. Παράλληλα απειλούσαν με αποβολές στην περίπτωση που δεν είχαν ενημερώσει τους γονείς τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απόφαση για συμμετοχή στις 17 Μάρτη

Να συμμετέχει στην εργατική κινητοποίηση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, αλλά και να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, αποφάσισε η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους μαζικών φορέων από το χώρο της Παιδείας την περασμένη Κυριακή, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική και διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων της σχολικής στέγης και του διδακτικού προσωπικού, από θέση υπεράσπισης του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και διεκδίκησης λύσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Με την απόφαση συμπαρατάχτηκαν εκπρόσωποι από τα Συντονιστικά Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Μαθητών, και την ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, και ο αντινομάρχης Παιδείας της Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ