Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Προωθείται η ευρω-επιβαλλόμενη αξιολόγηση

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ξεκίνησε η προώθηση της αξιολόγησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, μέσω της σχετικής συζήτησης χτες, στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ αντίστοιχα) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Με τη συμμετοχή πρυτάνεων (8 από τους 23 που θα έπρεπε να παραβρίσκονται), προέδρων και εκπαιδευτικών ΤΕΙ, εκπροσώπων επιστημονικών φορέων και φυσικά της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, συνεχίστηκε χτες το θέατρο του λεγόμενου εθνικού «διαλόγου» για την Παιδεία, με την έναρξη της συζήτησης για την αξιολόγηση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμης, παραδέχτηκε ότι ο όρος «διασφάλισης της ποιότητας» χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμό αντί του όρου «αξιολόγηση», ενώ κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων κι αντίστοιχα αποφοίτων, εφόσον τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιούνται. Ιδιαίτερη συζήτηση για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα διεξάγεται η αξιολόγηση, δεν έγινε, αλλά αναφέρθηκε ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής εμπειρία, θα είναι τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (;) και δε θα είναι σταθερά, αλλά θα μεταβάλλονται.

Ορίστηκε, επίσης, ότι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή μια ανεξάρτητη αρχή θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την αξιολόγηση πανελλαδικά. Ενδεικτική για τη φιλοσοφία του εγχειρήματος ήταν η τοποθέτηση των εκπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΣΕΒ που διεκδίκησαν θέση στο ΔΣ του συντονιστικού φορέα με το επιχείρημα ότι «εμείς (σ.σ. οι επιχειρήσεις, η αγορά) θα είμαστε αυτοί που τελικά θα αξιολογούμε». Παράλληλα, προτάθηκε η συμμετοχή «επαγγελματικών οργανώσεων» στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που θα διενεργούν την εξωτερική αξιολόγηση, ώστε να επιτυγχάνεται η «σύνδεση», το «αντίκρισμα» της αξιολόγησης στην αγορά εργασίας.

Αν και κανένας από τους συμμετέχοντες στο λεγόμενο «διάλογο» δε διαφώνησε με την ουσία του εγχειρήματος, έγιναν προτάσεις συμπληρωματικές στην εισήγηση του υπουργείου και συζήτηση για το κάθε πότε θα γίνεται η αξιολόγηση και άλλες επιμέρους λεπτομέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Α. Καραμάνος και ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, εξουσιοδοτήθηκαν να συμπεριλάβουν τις παρατηρήσεις των φορέων και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν συμπληρωμένο με αυτές το κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ